Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στον ρ/σ “ALPHA” και στους δημ/φους Σ. Λάμπρου και Δ. Βερύκιο

0

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα και έχουμε κοντά μας τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Καλή σας μέρα κ. Κατρούγκαλε, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σήμερα και η τουρκική προκλητικότητα στα κόκκινα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλημέρα σ’ εσάς και στους ακροατές μας. Πράγματι, έχουμε ένα προγραμματισμένο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όχι έκτακτο όμως, ανακοινώθηκε. Υπάρχει πράγματι μια σχετική έξαρση των τουρκικών κινήσεων το τελευταίο διάστημα αλλά αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, συνολικά το 2018 δεν είναι ξεχωριστό από τ’ άλλα έτη, οι κινήσεις τους τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα είναι ανάλογες των προηγουμένων ετών.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Στο ποσοτικό μέρος.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Στο ποσοτικό μέρος, ακριβώς. Νομίζω όμως ότι αν εξετάσει κανείς συνολικά τη γεωπολιτική σχέση της χώρας μας με την Τουρκία, γενικότερα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα διαπίστωνε ότι υπάρχει μια ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας, το αντίθετο θα έλεγα. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και σε προηγούμενες δηλώσεις μου έχω ερμηνεύσει αυτή την κίνηση ως μια εκδήλωση νευρικότητας, απέναντι στην αδυναμία της γειτονικής χώρας να ματαιώσει τις προσπάθειες της Κύπρου να εκμεταλλευτεί, όπως έχει κάθε δικαίωμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Και νομίζω ότι αντίστοιχη πρέπει να θεωρηθεί και η κίνησή της προς τη δική μας τη μεριά, μια αντίδραση στην ενίσχυση της δικής μας γεωστρατηγικής σημασίας στην περιοχή, η οποία επιβεβαιώνεται με πολλά πράγματα, τελευταία με τη μεγάλη επιτυχία της έναρξης του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα ήθελα να μείνουμε εδώ, γιατί νομίζω, από την εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια, ότι αυτός ο Στρατηγικός Διάλογος που ξεκίνησε στην Ουάσινγκτων μ’ εσάς και το Ναύαρχο Αποστολάκη και την αμερικανική πλευρά, ενόχλησε σφόδρα το κατεστημένο της Άγκυρας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου δε στρέφεται εναντίον της Τουρκίας ούτε εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όχι, αλλά εκείνοι ξεκίνησαν να βάζουν στην ατζέντα τους και στη βεντάλια που έχουν ανοίξει και το Αιγαίο ξανά. Δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ξαναλέω ότι το σημαντικό του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, είναι η επιβεβαίωση του ξεχωριστού ρόλου σταθεροποίησης που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή. Υπήρξε πρόσφατα και η σχετική συνέντευξη του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του κ. Mitchel, που είπε δυο πολύ χαρακτηριστικά πράγματα, εκ των οποίων το ένα προφανώς πρέπει να ενόχλησε τη γειτονική πλευρά.

Είπε ότι από πλευράς σταθεροποίησης στην περιοχή -αυτή είναι η αμερικανική θέση, θα πω μετά τη δική μας- μεταξύ του Ισραήλ και της Πολωνίας υπάρχει μόνο η Ελλάδα και είπε, επίσης, και το πολύ χαρακτηριστικό για το πώς αντιμετωπίζονται οι τουρκικές θέσεις ως προς την υφαλοκρηπίδα και τα γενικότερα θέματα της θάλασσας, ότι σ’ αυτά η Τουρκία αποτελεί μια μειοψηφία του ενός.

Επομένως αυτό αποδεικνύει τη βασική αδυναμία που έχει η τουρκική πολιτική, οτι δεν έχει κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Κι όταν κάποιος ακολουθεί μια παρόμοια αναθεωρητική πολιτική που δεν έχει καθόλου επαφή με τη διεθνή νομιμότητα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει τις αναγκαίες διεθνείς συμμαχίες που πρακτικά επιβεβαιώνουν, όχι μόνο το διπλωματικό του κύρος, αλλά και τη γεωπολιτική του ισχύ.

Επομένως, εμείς στις ΗΠΑ δεν πήγαμε ούτε για να γίνουμε χωροφύλακας της περιοχής, ούτε για να στραφούμε εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους. Πήγαμε ακριβώς γιατί σταθερά το τελευταίο διάστημα, εκπέμπουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας, όχι μόνο στα Βαλκάνια, που είναι προφανές με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κι αυτό το έχουμε πετύχει με μια σειρά από κινήσεις, όπως τις πολύ συστηματικές τριμερείς συνεργασίες που έχουμε μαζί με την Κύπρο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι τόσο σημαντικές που ίσως δεν το έχουμε καταλάβει εδώ στη χώρα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό που έγινε χτες για παράδειγμα στο Ισραήλ, δεν είναι ένα μικρό πράγμα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Και η τριμερής μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ίσως η πιο εξέχουσα περίπτωση αυτών των τριμερών σχέσεων, όμως αυτή την εβδομάδα είχαμε κι άλλες δύο, στο επίπεδο το υπουργικό. Είχαμε με την Παλαιστίνη, είχαμε με την Ιορδανία και έχουμε και με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες στην περιοχή…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αναδυόμενη οικονομία η Αίγυπτος στα σχέδια των Ευρωπαίων και γενικότερα του παγκόσμιου συστήματος.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αναγκαία για τη σταθεροποίηση στην Αφρική και σε ό,τι μας αφορά, σημαντική, όπως πολύ σωστά είπατε, και για τον οικονομικό τομέα και ενόψει της μελλοντικής χάραξης και της ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Επομένως, για να συνοψίσω τη δική μου εκτίμηση, προφανώς πρέπει να βλέπουμε με ιδιαίτερη εγρήγορση τις κινήσεις της Τουρκίας αλλά και με τη νηφαλιότητα που απορρέει από το γεγονός ότι η θέση της Ελλάδας μας στρατηγικά, είναι ενισχυμένη εξαιτίας ακριβώς αυτών των σημαντικών και πετυχημένων και κυρίως συντονισμένων κινήσεων διπλωματίας.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Η Τουρκία γιατί φτάνει σ’ αυτά τα σημεία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Γιατί το λέω αυτό: Γιατί πρώτη φορά ακούσαμε τον κ. Αποστολάκη να χρησιμοποιεί τέτοια σκληρή ίσως γλώσσα, ή να στέλνει ένα μήνυμα στους Τούρκους, λέγοντας δυο πράγματα: Ένα για τη βραχονησίδα και το δεύτερο που θέλω να μας σχολιάσετε..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Προσπαθεί κ. Υπουργέ ν’ αλιεύσει ο Σπύρος, τί ήταν αυτό που έκανε τον Αποστολάκη να κάνει μία τέτοια δήλωση.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα, ακούστε, η διπλωματία μόνη της δεν επαρκεί, χρειάζεται και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων και η δήλωση του κ. Αποστολάκη είναι προφανώς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντοτε παρούσες εκεί για να αποκρούσουν οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. Δεν απειλούμε κανέναν.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Εσείς φοβάστε κάποια τέτοια κίνηση της Τουρκίας; Είτε από λάθος είτε χωρίς λάθος;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δε φοβόμαστε τίποτα, πρέπει να παίρνουμε όμως τα μέτρα μας. Και τα μέτρα μας τα παίρνουμε και με την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν προβλεφθεί για οποιοδήποτε σενάριο και πρέπει βέβαια πάντοτε να υπενθυμίζουμε στην άλλη πλευρά ότι εμείς είμαστε μια φιλειρηνική δύναμη, δε διεκδικούμε τίποτα ούτε απειλούμε, αλλά προφανώς είμαστε εδώ για ν’ αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Μιλάμε για τις συμμαχίες μας και τις τριμερείς κι όλα αυτά, όμως ο κ. Αποστολάκης είπε ότι σε περίπτωση που πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε μόνοι μας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έτσι είναι. Θα έρθει ο άλλος να πολεμήσει για σένα;

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Αφού είναι σύμμαχος…

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πραγματικά πρέπει να ξέρουμε πώς είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων και να προσπαθούμε βέβαια πάντοτε να έχουμε και τις αναγκαίες συμμαχίες. Πράγματι, εάν γίνει ένα ατύχημα εκεί θα είμαστε μόνοι μας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να το αποτρέψουμε. Απ’ την άλλη μεριά όμως προσπαθούμε να ενισχύουμε, όπως είπα προηγουμένως και τις διπλωματικές μας συμμαχίες. Όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ευρώπη.

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην ελληνική κοινή γνώμη, για το πώς θα υπάρξει μια πιο αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα. Υπάρχει στη Συνθήκη της Λισσαβόνας όπως έχει τροποποιηθεί, η Συνθήκη δηλαδή που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πρόβλεψη στο άρθρο 42 παρ. 7, που λέει ότι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται επίθεση, έχει δικαίωμα στη συμμαχική αλληλεγγύη και την υποστήριξη των άλλων χωρών.

Ο Πρόεδρος Macron, προσπαθεί αυτή τη δήλωση από μια απλή ρητορική φράση, να την κάνει πραγματικότητα. Επομένως κινούμαστε κι εκεί. Βέβαια είναι σαφές ότι ο σκοπός μας δεν είναι να πάμε σε πόλεμο με συμμάχους, ο σκοπός μας είναι να έχουμε ειρήνη.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εγώ νομίζω ότι η δήλωση Αποστολάκη αυτό το μήνυμα έστελνε. Έρχονται γιορτές, ελάτε να περάσουμε κι οι δύο χώρες εδώ στη γειτονιά ήρεμα και ωραία. Γιατί αν κάνετε την οποιαδήποτε ταρζανιά, να ξέρετε ότι θα έχετε απάντηση αμέσως, αστραπιαία. Και αυτό το έχουμε αποφασίσει, κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις, αυτά είναι λυμένα για την Αθήνα τα θέματα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Απολύτως έτσι είναι. Δεν υπάρχει τίποτα νέο, έχουμε την ίδια σταθερή πολιτική, νηφαλιότητας και εγρήγορσης και προφανώς έπρεπε ο Aρχηγός ΓΕΕΘΑ ν’ απαντήσει και σε αντίστοιχες φραστικές και ρητορικές πολεμικές της άλλης πλευράς.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σήμερα στο Συμβούλιο θα έχετε καλέσει και τον κ. Αποστολάκη;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, δε συνηθίζεται στο EΣΕΠ να καλούμε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αν χρειαστεί όμως κάποια στιγμή;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αν χρειαστεί εννοείται. Απλώς, όπως σας είπα και προηγουμένως, μολονότι υπάρχει μια σχετική έξαρση των κινήσεων της Τουρκίας, δεν αποτελεί κάτι ποιοτικά νέο ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση κρίσης και να φέρουμε και τον Aρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό τους έλεγα κι χθες, δηλαδή αυτό που έγινε χτες στο Αιγαίο με την έντονη παρουσία, γίνεται κάθε χρόνο, 45 χρόνια γίνεται, δεν είναι κάτι το καινούριο.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έτσι είναι.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία με ποιόν θα εκπροσωπηθεί σήμερα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Νομίζω με τον κ. Κουμουτσάκο, δεν έχω ενημέρωση για κάτι διαφορετικό.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα: Την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, πώς τη βλέπετε, αν παίζει ρόλο και τί σημαίνει η απομάκρυνση των στρατευμάτων της Αμερικής από τη Συρία και αν πραγματικά μιλάμε γι’ απομάκρυνση, ή ίσως για μερική αποχώρηση.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Από τη Συρία, τα 2.000 αμερικάνικα στρατεύματα, φεύγουν. Επίσης ανακοινώθηκε η αποχώρηση και του μισού αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν. Όπως ξέρετε ο Πρόεδρος Τραμπ αυτό το δικαιολόγησε λέγοντας ότι νικήθηκαν οι Ισλαμιστές τρομοκράτες, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε. Και η παραίτηση του Αμερικανού Υπουργού, πράγματι δηλώνει μια αντίθεση σ’ αυτή την άποψη.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι μόνο. Εγώ βλέπω και τους Βρετανούς και τους Γερμανούς και τους Γάλλους, να φωνάζουν, όχι απλώς να διαφωνούν.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όλα αυτά νομίζω ότι αναδεικνύουν σε ό,τι μας αφορά, την ανάγκη να υπάρξει πράγματι μια πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Όταν δημιουργείται ένα κενό στην περιοχή, πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό. Η φύση αντιπαθεί το κενό και στη διπλωματία. Και νομίζω ότι θα πρέπει η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική να είναι πιο ενεργή, πιο συντονισμένη και κυρίως παρούσα.

Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως σας είπα προηγουμένως, όχι μόνο με τις τριμερείς επαφές, υπάρχει η πολυμερής προσπάθεια της Διάσκεψης της Ρόδου στην οποία συμμετέχουν ήδη 24 κράτη ευρωπαϊκά και αραβικά, με στόχο να γίνει αυτή η Διάσκεψη ένα σύστημα περιφερειακής ασφάλειας. Και προφανώς προσπαθούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κάτι ανάλογο.

Το Φεβρουάριο θα υπάρχει μια ευρωαραβική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα συζητηθούν πολλά πράγματα, το Παλαιστινιακό μεταξύ αυτών, είναι ένα από τα κομβικά ζητήματα για να μπορέσει να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Επομένως η Ελλάδα, αυτό νομίζω ότι είναι το χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών, δεν προσπαθεί απλώς να σταθεροποιήσει την περιοχή της εξαιτίας των διμερών προβλημάτων που έχει, αλλά ν’ αποτελέσει πράγματι μια χώρα αναφοράς για την ειρήνη. Και ακριβώς έτσι εξηγείται η αναβάθμιση του διπλωματικού της κύρους.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Υπουργέ, οι Πρέσπες είναι στην τελική ευθεία. Ψηφίστηκαν από την Επιτροπή των Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου των Σκοπίων οι τροπολογίες για την υπηκοότητα, την εθνότητα και τα σύνορα. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι 15 Ιανουαρίου, η καυτή πατάτα των Πρεσπών, έρχεται στα χέρια της ελληνικής πλευράς. Φτάνει εδώ στην Αθήνα. Πείτε μας σας παρακαλώ, πώς προχωράμε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως το λέτε είναι. Θα προχωρήσουμε όπως έχουμε συμφωνήσει, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες συμφωνία και καλή για το μέγιστο σκοπό που έχουμε και που σας ανέφερα προηγουμένως, τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα με την ολοκλήρωση της συζήτησης, αποδεικνύεται πλήρως ότι όλες οι κατηγορίες που έχουν ασκηθεί εναντίον της Συμφωνίας, ειδικά ως προς το ότι αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος» ήταν αβάσιμες.

Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, όπως φάνηκε από το ότι οι περισσότερες τροπολογίες που κατατέθηκαν, κατατέθηκαν από αλβανικά κόμματα, δε θα μπορούσε ν’ αναγνωριστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών τίποτε άλλο πέρα από ιθαγένεια…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο όμως, η αντιπολίτευση εδώ στην Ελλάδα, η αξιωματική αλλά και τ’ άλλα κόμματα της αντιπολιτεύσεως, αυτό δεν το θεωρούν θέμα ουσίας και επιμένουν στην άποψή τους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, όμως έχουν μια αδυναμία να μην έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα. Το επιχείρημα που είχαν μέχρι πρότινος, ήταν, πώς αναγνωρίζεται «μακεδονικό έθνος». Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι δε μπορείς να προσδιορίσεις το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού γιατί αυτό ανάγεται στο Διεθνές Δίκαιο. Η συμφωνία έπρεπε να ξεκαθαρίσει τις νομικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών και γι’ αυτό τον λόγο, αυτό που προσδιόριζε, ήταν η ιθαγένεια. Η ιθαγένεια τί είναι; Είναι η νομική σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Δε σχετίζεται με εθνοτικές αντιλήψεις και αυτοπροσδιορισμούς. Και αυτό ήρθε να το πει πανηγυρικά η πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι η ιθαγένεια, όπως αναγνωρίζεται στη Συνθήκη των Πρεσπών, σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει ή δεν προσδιορίζει εθνότητα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, κατήγγειλε ότι δέχτηκε ξανά απειλές. Θέλω κατ’ αρχάς να μου διευκρινίσετε αν αυτές οι απειλές έχουν φτάσει και στο Υπουργείο Εξωτερικών, εάν τέτοιου είδους απειλές έχετε δεχθεί εσείς και πώς βλέπετε αυτό το γεγονός στο οποίο παρενέβη χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έπρεπε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός για να πει έστω και το αυτονόητο, ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε μια πολύ μεγάλη συμμετοχή, ήταν ουσιαστικά αυτός που μαζί με τον Πρωθυπουργό χάραξε την εξωτερική πολιτική που συζητάμε, όλες αυτές τις πολυμερείς και τριμερείς προσπάθειες, τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και προφανώς όποιος απειλεί έναν πολιτικό στη Δημοκρατία, απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία. Κι εγώ έχω δεχθεί ανώνυμα τηλεφωνήματα, ξέρετε, θρασύδειλοι υπάρχουν παντού. Αλλά ξαναλέω, η Δημοκρατία μας είναι θωρακισμένη, αυτές οι απειλές θ’ αποκρουστούν και προφανώς, τη σημαντική συμβολή του Νίκου Κοτζιά, κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από την παρούσα κυβέρνηση;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Στο κάτω-κάτω έχουν ήδη δηλώσει τη θετική τους στάση περισσότεροι Βουλευτές απ’ αυτούς που χρειάζονται για να έχουμε την πλειοψηφία των 151. Έχω δηλώσει ότι συνταγματικά θα μπορούσε θεωρητικά να περάσει και με μικρότερη πλειοψηφία, δε μπορεί όμως ένα τέτοιο μείζον πολιτικό γεγονός να μην έχει πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία. Και δεν έχω, σας ξαναλέω, καμιά αμφιβολία ότι αυτό το όριο θα ξεπεραστεί.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το 151.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Ψήφους και από τους ΑΝΕΛ λέτε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι ζήτημα συνείδησης.

Σ. ΛΑΜΠΡΟΥ: Εσείς τους 151 τους έχετε χωρίς τους ΑΝΕΛ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σας ξαναλέω, δε θέλω να ταξινομήσω τους βουλευτές, σ’ ένα θέμα που θεωρώ ότι πάνω από την κομματική πειθαρχία, είναι η ατομική συνείδηση. Και ακριβώς γιατί στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως και σε άλλα μείζονα θέματα, στη Συνταγματική Αναθεώρηση, η κομματική πειθαρχία θα πρέπει να υποχωρεί μπροστά σ’ αυτό που κάθε βουλευτής ατομικά αισθάνεται ότι είναι καλό για τον τόπο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλή επιτυχία σήμερα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

Share.