Ο Γ. Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά (από άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)
Στο ασφαλιστικό οι βασικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έχουν τον προσανατολισμό της συνέχισης εφαρμογής της νομοθεσίας του 2010 (νόμοι 3863 και 3865), όπως τροποποιήθηκε το 2012 (με τον νόμο 4093). Η εφαρμογή και μόνο αυτής της αντι-ασφαλιστικής νομοθεσίας θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων χωρίς να διασώσει τη βιωσιμότητα του συστήματος. Για να αποφύγουμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, στην διαπραγμάτευση πετύχαμε να μας δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια δική μας εναλλακτική πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού σε αντικατάσταση των μέτρων αυτών. Η δική μας αντίληψη θέλει να ενισχύσει τον κοινωνικό, αναδιανεμητικό ρόλο του συνταξιοδοτικού συστήματος και βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής των δανειστών που επιμένουν στην ενίσχυση του ανταποδοτικού του χαρακτήρα. Γι αυτό τον λόγο συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εργασίας μια ειδική επιτροπή με αντικείμενο την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων – σεναρίων στην κατεύθυνση αυτή. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να τεθούν σε ευρύτατη διαβούλευση και να αποτελέσουν τη βάση ενός εθνικού σχεδίου για ένα δίκαιο και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Και, φυσικά, θα πρέπει να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα με νέους πόρους. Κομβικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που αγγίζει το 25% με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων
Τα εργασιακά ήταν πάντοτε η αιχμή του δόρατος των διαρθρωτικών αλλαγών του προηγούμενου μνημονίου, που αποσκοπούσαν στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την υπονόμευση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντιστρέψαμε την πορεία αυτή. Ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης δεν υπάρχει στο νέο μνημόνιο. Αντιθέτως συμφωνήθηκε να νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα άλλα ανοιχτά εργασιακά ζητήματα. Ακριβώς επειδή το τι συνιστά καλή πρακτική στον τομέα των εργασιακών σχέσεων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη επιδιώξαμε να τεθεί η όλη διαπραγμάτευση υπό την εποπτεία όχι μόνο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό ήδη είχαν προγραμματιστεί μια σειρά από επαφές στην Αθήνα με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τον υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου που προεδρεύει του συνόλου των ευρωπαίων υπουργών Εργασίας στο πλαίσιο της Λουξεμβουργιανής προεδρίας αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών υπουργών Εργασίας. Ταυτόχρονα είχε προγραμματιστεί ακρόασή μου από την επιτροπή απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνάντησή μου με την σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εργασίας της Γερμανίας. Στα εργασιακά η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, αξιοποιώντας τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων αλλά και το ελληνικό μαζικό κίνημα θα επιδιώξουμε μετεκλογικά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και γενικότερα την επανένταξη της χώρας μας στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.