Άρθρο του Γ. Κατρούγκαλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: Νέο ξεκίνημα για μια νέα πλειοψηφία (12.09.2020)

0

Άρθρο του Γ. Κατρούγκαλου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (12.09.2020)

 Νέο ξεκίνημα για μια νέα πλειοψηφία

Ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την εκλογή νέου γραμματέα και τον «ανασχηματισμό» των τομεαρχών. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κόμματος, με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της νέας γενιάς, με σημαντική πολιτική και κυβερνητική εμπειρία. Ενισχύθηκε επίσης η συνοχή τόσο των κομματικών όσο και των κοινοβουλευτικών οργάνων. Γιατί όμως να ενδιαφέρουν την κοινωνία οι αλλαγές αυτές;

Μα, ακριβώς γιατί δεν αφορούν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο μέλλον της χώρας. Από τις εκλογές του 2012 το πολιτικό σύστημα της χώρας αναδιατάσσεται, σε ένα πεδίο μάχης ιδεών με ανάλογη ιστορική σημασία με αυτές του 1960 και της περιόδου 1974-1981. Όπως και στις προηγούμενες περιόδους, το 2015 η παραδοσιακή κυριαρχία της δεξιάς ηττήθηκε όταν μια νέα κοινωνική συμμαχία που αναζητούσε τομές και ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής εκφράστηκε από ένα νέο κόμμα εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί σήμερα την επιστροφή στο παρελθόν, την παλινόρθωση μιας αδιαφιλονίκητης δεξιάς κυριαρχίας μέσω του συνασπισμού με το «ακραίο Κέντρο», με συγκολλητικό υλικό την αποδοχή των βασικών συνταγών του νεοφιλελευθερισμού.

Η έκβαση της μάχης αυτής και η τελική διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου δεν θα προκύψει αυτόματα, απλώς από την διάψευση των προγραμματικών υποσχέσεων της κυβέρνησης,από την αποτυχία της να διαχειριστεί την τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, ή το κοινωνικό και οικονομικό τσουνάμι που έρχεται λόγω των άστοχων και των μεροληπτικών επιλογών της υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των πολλών και αδύναμων. Θα κριθεί από το ποια συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων θα κερδίσει την ηγεμονία.

Αυτό το νόημα έχει η καταληκτική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή:«Στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο. Τέτοιοι δρόμοι, χωρίς αριστερό κόμμα δυνατό, ενωμένο, δημοκρατικό στη λειτουργία του, συμπαγές και αποτελεσματικό στη δράση του, δεν μπορούν να υπάρξουν“. Με άλλα λόγια, ο αναγκαίος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ανοικτό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας της αριστεράς με το σύνολο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, έως τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης.

Η αντίδραση στην τοποθέτηση του νέου Γραμματέα Τζανακόπουλου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μετασχηματισμού και όχι εναλλαγής της διαπλοκής», όπως και η ανάλογη στην προγενέστερη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου των «αρμών της πραγματικής εξουσίας» δείχνει την ανησυχία των συστημικών κέντρων ως προς την δυνατότητα τους να διαιωνίζουν εσαεί την πραγματική, εξωθεσμική κυριαρχία τους στις πολιτικές εξελίξεις.Τόσο η Δεξιά, όσο, κυρίως, τα οικονομικά συμφέροντα που χειραγωγούν τις πολιτικές της, έχουν πλήρη αντίληψη ότι μια νέα, πολιτικο-κοινωνική συμμαχία με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει άθιχτες τις δομές του παλαιού πολιτικού συστήματος που αφορούν τόσο το παραγωγικό μοντέλο όσο και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Είναι ιστορικό μας καθήκον να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο της προοδευτικής λύσης για τη χώρα, με άμεση προτεραιότητα τους κοινωνικούς αγώνες για την απόκρουσητης βαρβαρότητας και της φτωχοποίησης της χώρας. Χάρη στις πρόσφατες αλλαγές, το καθήκον αυτό το υπηρετούμε στο εξής από καλύτερες θέσεις.

Share.