Ανομία και αδιαφάνεια στο βασίλειο της ΝΕΡΙΤ

0

Το πραξικόπημα που ξεκίνησε με το μαύρο στην ΕΡΤ και την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνεχίζεται. Οι ίδιοι που κατήγγελλαν υποκριτικά την διαφθορά των αδιαφανών προσλήψεων της παλαιάς ΕΡΤ (τα καμώματα των δικών τους παλαιοκομματικών δηλαδή) ξαναπαίζουν ξεδιάντροπα το ίδιο παιχνίδι ανομίας. Στο πλαίσιο του γενικότερου αλισβερισιού προσλήψεων του νέου μορφώματος της ΝΕΡΙΤ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια τον δικό τους νόμο, που προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για την επιλογή του Προέδρου.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 9 του νόμου 4173/2013, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. επιλέγεται με δημόσια πρόσκληση του Εποπτικού Συμβουλίου, μέσω ανεξάρτητου ιδιωτικού φορέα επιλογής, που αξιολογεί τις υποψηφιότητες και υποδεικνύει τους τρεις υποψηφίους που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Ένας από αυτούς επιλέγεται, μετά από ακρόαση, από το Εποπτικό Συμβούλιο. Τα ίδια ισχύουν, σύμφωνα με την παρ. 10 του ίδιου άρθρου και για την αντικατάσταση τυχόν παυθέντος Προέδρου, όπως συνέβη στην περίπτωση Προκοπάκη. -Υπάρχει και μεταβατική διάταξη, που προβλέπει ότι τα παραπάνω δεν θα γίνουν, όπως και δεν έγιναν, κατά την πρώτη, όμως, μόνον εφαρμογή του νόμου.- Παρόλα αυτά, τοποθετήθηκε άμεσα, χωρίς την τήρηση καμιάς διαδικασίας, χωρίς αιδώ και χωρίς προσχήματα, νέος Πρόεδρος στη θέση του παλιού. (Ο οποίος είναι και καλός συνάδελφος, που φαίνεται δεν κατάλαβε ακόμη σε τι λάκκο τον ρίχνουν…)

Προφανώς η συγκυβέρνηση τίποτα δεν ξέχασε από τα παλαιoκομματικά της χούγια, τίποτα δεν έμαθε από την κρίση. Τα παιχνίδια αναξιοκρατίας καλά κρατούν. Όχι για πολύ, όμως. Στις 25 ψηφίζουμε για ανατροπή.

 

Γιώργος Κατρούγκαλος

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Share.