Γ.Κατρούγκαλος: Για την Ευρώπη των λαών και την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

0

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, από 5 Νοεμβρίου 2016 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα της οικονομικής στενωπού, αλλά και με την ενωμένη Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι, χειρίστηκε κρίσιμα ζητήματα και έστησε γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα στην ΕΕ βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είχε τονίσει:

«Στην Ευρώπη συγκρούονται σήμερα δύο αντισυγκρουόμενες αντιλήψεις για το μέλλον, δύο διαφορετικοί κόσμοι: από τη μια μεριά ο παράδοξος γάμος μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, και από την άλλη όσοι υποστηρίζουν την κοινωνική Ευρώπη, τις ανοικτές κοινωνίες, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε ια μία Ευρώπη των λαών, και των πολλών, χωρίς ανισότητες στο εσωτερικό της και χωρίς να αποξενώνει τους πολίτες της, προς όφελος της αναβίωσης των εθνικισμών που τόσο ολέθρια αποτελέσματα επέφεραν στην ήπειρό μας κατά τον 20ο αιώνα.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, μια ιστορική κατάκτηση, βρίσκεται σήμερα υπό αμφισβήτηση. Οι ανισότητες γίνονται εκρηκτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των κρατών, συνεπεία των πολιτικών λιτότητας και της ημιτελούς αρχιτεκτονικής του ευρω-συστήματος.

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όπως στο μεταναστευτικό, όπου όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ναι μεν έχουν δικαιώματα, αλλά θα πρέπει να εκπληρώνουν και τις υποχρεώσεις τους.

Είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να διαθέτει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αν επιθυμούμε να αποτελεί παγκόσμια δύναμη. Και η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Η Ευρώπη να έχει κοινή αμυντική πολιτική και να υπερασπίζεται όλα τα σύνορά της».

 

Σήμερα οι υποστηρικτικές αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας αμφισβητούνται, με κυριότερο το έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης που αντανακλά βαθύτερα και δομικά κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δεν πρόκειται απλώς για μία δύσκολη δεκαετία παρατεταμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, έξαρσης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τρομοκρατικών απειλών. Το έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης αντανακλά βαθύτερα και δομικά κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη.

Share.