Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων

0

Ως υπουργός Εξωτερικών σήμερα, και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τα προηγούμενα χρόνια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπηρέτησε την πολυδιάστατη και πολυμερή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων.

Έδωσε τη μάχη της οικονομικής διπλωματίας, για την αύξηση των εξαγωγών μας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και τη μάχη για μια πιο προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη.  Υποστήριξε στη Βουλή την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως εξαγωγέα σταθερότητας, αλλά αναβάθμισε σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα τη διεθνή και περιφερειακή θέση της. Έγινε βασικός πυλώνας των εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλα προβλήματα και εύφλεκτες ζώνες, αλλά και από μεγάλες προοπτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύθηκαν θεαματικά οι τριμερείς και τετραμερείς συμμαχίες με περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, με μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, χώρες – κλειδιά της ΕΕ, όπως η Γαλλία και άλλες. Χάρις σε αυτές τις -στρατηγικής σημασίας- συμμαχίες, αλλά και την γενικότερη πολυμερή διπλωματία, η πατρίδα μας διασφαλίζει τα συμφέροντά της, θωρακίζει την Κύπρο, και ανοίγει δρόμους για να επιβεβαιώσει την γαιοστρατηγική της σημασία, ως γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.

Από τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σταχυολογούμε τις εξής:

«Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που τώρα αξιοποιούμε στις κρίσιμες διαφορές μας με την Τουρκία.

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως παράγοντας σταθερότητας. Ως μια υπεύθυνη δύναμη που λαμβάνει θετικές πρωτοβουλίες για την εδραίωση της συνεργασίας και της ευημερίας όλης της περιοχής.

Έχουμε πολιτικό σπίτι. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, λόγω της ιστορίας και της γεωπολιτικής μας θέσης, είμαστε φυσική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Θέλουμε να είμαστε η πολιτική γέφυρα ανάμεσα στο ευρωπαϊκό πολιτικό μας σπίτι, τον αραβικό κόσμο, τον κόσμο της Αφρικής και φυσικά με άλλες μεγάλες χώρες, όπως την Κίνα, την Ρωσία».

Share.