Γ. Κατρούγκαλος: Οι Πρέσπες αφαιρούν το δηλητήριο της καχυποψίας

0

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται διεθνώς, τόσο από τους διεθνείς οργανισμούς όσο από τις μεγάλες χώρες. Ο Γιώργος  Κατρούγκαλος έχει δηλώσει:

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Λύνει μια διαφορά δεκαετιών, σταθεροποιεί την περιοχή, αναβαθμίζει το διπλωματικό κύρος της χώρας μας. Εξασφαλίζει απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα.  Πλέον, οι βόρειοι γείτονες μας δεν θα διεκδικούν την ιστορία της Μακεδονίας, ούτε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα αποτελέσματά της είναι τριπλά: Πρώτον εξασφαλίζει την καλή γειτονία και σταθερότητα στην περιοχή, δεύτερον στέλνει σαφές μήνυμα επίλυσης των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου. Και τρίτον στις ελληνικές επιχειρήσεις ανοίγει τη δυνατότητα ενός κοινού οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, 50 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Για τη «θολή» στάση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει το έπαθλο παλινδρόμησης στο θέμα του Μακεδονικού. Ευτυχώς είμαστε σε μια ψηφιακή εποχή, καταγράφονται οι δηλώσεις, ειδικά οι δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι εθνικά επωφελής Συμφωνία. Μια ιστορική ευκαιρία να κλείσει αυτή η διαφορά που κρατάει δεκαετίες και που θα είχε λυθεί από το 1990 αν ο κ. Σαμαράς δεν υπονόμευε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή

Η Συμφωνία ανέδειξε εκ νέου την αταλάντευτη προσήλωση της χώρας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Νοτιανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να γίνει η γειτονιά μας περιοχή ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης. Για τους λαούς των Βαλκανίων, η πορεία προς την Ευρώπη είναι μονόδρομος. Είναι η οδός προς τη σταθερότητα, την ευημερία των κοινωνιών και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών. Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής – Δύσης. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, με τη Ρωσία και την Κίνα. Η ΕΕ θα επωφεληθεί από τη σταθεροποιητική συμβολή μας.

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας

Αθήνα και Σκόπια θέλουν να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχουν λίγες φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα εφαρμογή της.

Share.