Γ. Κατρούγκαλος: Προώθησε την εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα

0

Γ. Κατρούγκαλος: Προώθησε την εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα

Ανέκαθεν, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προωθούσε τη διακομματική συνεννόηση και, ιδίως, τη συναίνεση στα μείζονα εθνικά θέματα. Είναι ενδεικτικό ότι, από τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε ανέλαβε το πόστο του υπουργού Εξωτερικών, έως και μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, συγκάλεσε τρείς φορές το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπου μετέχουν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήταν τα μεγάλα εθνικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και θεσμικές τομές, όπως η δημιουργία Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τα πρότυπα μεγάλων χωρών.

Αναφερόμενος στη διακομματική συνεννόηση ο Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει:

Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, εκεί που μπορεί να επιτευχθεί, στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας, χωρίς η συναίνεση να σημαίνει συγκυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.

-Για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και τη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε πρόσφατα η Αθήνα στο Βερολίνο: Όλα τα κόμματα –εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα– τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ των διεκδικήσεων. Θεωρώ από τα θετικότερα σημεία της πολιτικής μας ζωής ότι στα εθνικά θέματα, και σ’ αυτό, υπήρξε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων».

Σημειώνεται επίσης ότι:

Με απόφαση του ορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Είναι έτοιμο θεσμικό πολυνομοσχέδιο για την:

α) Ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θεσμού αναγκαίου για τη χάραξη στρατηγικής στον κρίσιμο της εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και πρόληψης καταστροφών στο εσωτερικό.

β)Ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με καταστατικές αρχές την αυτο-οργάνωση των Ελλήνων του εξωτερικού.

γ)Δημιουργία του νέου σχεδίου του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, με πολλές θεσμικές καινοτομίες.

Είναι επίσης έτοιμο το νομοσχέδιο για την επέκτασή της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 μίλια.

Share.