Γ. Κατρούγκαλος: Υποστηρίζουμε σθεναρά τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία

0

Συστηματικά και διαχρονικά μία από τις σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η προστασία των ομογενών μας παντού, και ιδιαίτερα όπου έχουμε ιστορικές μειονότητες με προαιώνια παρουσία, όπως στην Βόρεια Ήπειρο. Η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας αποτελεί ένα από στοιχεία που έχουμε θέσει μαζί με τους εταίρους μας ως κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με ποιά προϋπόθεση όμως; Ότι θα σεβαστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό για την Αλβανία δεν σημαίνει μόνο αλλαγές στο κράτος δικαίου, σημαίνει και προστασία της Μειονότητάς μας.

Όσον αφορά τις ελληνο – αλβανικές σχέσεις, για λόγους που κυρίως ανάγονται στη εσωτερική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, είχαμε μια ψύχρανση του κλίματος. Η δική μας προσπάθεια είναι να ξαναφέρουμε το επίπεδο των συζητήσεων εκεί που ήταν και να προχωρήσουμε για την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων.

Αναφερόμενος στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσιφά, ο κ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει: «Δυστυχώς την 28η Οκτωβρίου 2018 περιμέναμε άλλα. Να δούμε στους Βουλιαράτες μια μεγάλη γιορτή, τιμή στους νεκρούς μας του αλβανικού μετώπου που βρήκαν ειρήνη με τον πρόσφατο ενταφιασμό. Δυστυχώς, αντί να μας μείνει η ειρηνική αυτή εικόνα, είχαμε την πικρή γεύση από το θάνατο του ομογενούς μας. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε τις προτεραιότητές μας: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αδελφών μας. Τέλος, με σεβασμό και χωρίς καμία υποχώρηση στα δυο πρώτα, να προστατεύσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και από τις δυο μεριές των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας. Ο εξτρεμισμός των μεν εκτρέφει τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία των άλλων.

Πρόσφατα, με κοινή τροπολογία με το Υπουργείο Εργασίας, ο Γ. Κατρούγκαλος φρόντισε ώστε το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων να δίδεται στα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία χωρίς τους περιορισμούς μόνιμης διαμονής στην χώρα που προβλέπονταν ως τώρα. Σημειωτέον ότι το επίδομα αυτό το είχε καταργήσει ο Α. Σαμαράς και επανήλθε με το νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2016.

Share.