Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην καταρινή κρατική τηλεόραση στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο εμιράτο του Κατάρ (Ντόχα, 02.05.2019)

0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μιλήσουμε για την επίσκεψή σας στο Κατάρ. Πώς θα βοηθήσει αυτή η επίσκεψη στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κατάρ και Ελλάδας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η Ελλάδα διατηρούσε πάντα εξαιρετικές, αδελφικές θα έλεγα, σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και το Κατάρ καθίσταται σήμερα κόμβος για ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσικό να θέλουμε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας οικονομικές σχέσεις. Ήρθα εδώ συνοδεία πολλών ελληνικών επιχειρήσεων για να μετάσχω στο Οικονομικό Φόρουμ και είχα και την τιμή να γίνω δεκτός από την Α.Υ. τον Εμίρη του Κατάρ. Είχα επίσης διμερείς συζητήσεις με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με άλλα μέλη της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα περιγράφατε τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Ελλάδας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως είπα, διατηρούσαμε πάντα αδελφικές σχέσεις με όλον τον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική δύναμη και ήθελε πάντα να αναπτύξει τον ρόλο της ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου, αλλά πάνω από όλα, θέλουμε να εμβαθύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γνώμη έχετε για το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Κατάρ από τις γειτονικές του χώρες και για τις προοπτικές επίλυσης αυτής της κρίσης;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ελπίζουμε ότι η κρίση αυτή θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου και δια της πολιτικής οδού και ελπίζουμε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πιστεύετε για το εμπάργκο; Είναι νόμιμο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο νομικής φύσης. Αυτό που λέω είναι ότι θέλουμε να είμαστε μια δύναμη διαμεσολάβησης, εφόσον ζητηθούν οι υπηρεσίες μας, και ότι ελπίζουμε ότι η κρίση θα επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου.

Share.