ΔΤ-Άρθρο του Γ. Κατρούγκαλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

0

03/05/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στέλνουμε πίσω το λογαριασμό

Άρθρο του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Τα συνέδρια των κομμάτων δεν πρέπει να είναι αυτοαναφορικά. Έχουν αξία μόνον όταν παράγουν πολιτική, όταν την επόμενη μέρα έχουν καταλήξει σε προτάσεις που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών. Ο στόχος του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, με ένα κόμμα πιο ανοικτό, με συγκεκριμένες λύσεις στα καθημερινά και τα μεγάλα προβλήματα. Αυτό που περιμένει ο απλός κόσμος από εμάς είναι να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα που καθημερινά δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για την πολιτική αλλαγή στην χώρα.

Οι πέντε συν ένας άξονες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας αυτό το σκοπό υπηρετούν. Αποτελούν ένα πρόπλασμα ελάχιστου κυβερνητικού προγράμματος συνεργασίας για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τα άμεσα, όπως η ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια, για να περάσουν σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του αγροτικού κόσμου και να καταλήξουν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του κοινωνικού κράτους και της νέας γενιάς. Πρόκειται ακριβώς για τους τομείς στους οποίους η αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας είναι απτή και κραυγαλέα. Στην τελευταία πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου τρεις στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους, σε δραματική αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου το 66% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων απάντησε ότι δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην πληρωμή τους. Το 85% δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση, το υψηλότερο ποσοστό της έρευνας, ενώ σε ποσοστό 55% θεωρούν ότι στο μέλλον οι συνθήκες θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που αποτελεί το μεσοπρόθεσμο στόχο του συνεδρίου, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και δομικές αλλαγές, με στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, αντανακλά τη βασική διαφορά φυσιογνωμίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: η πρώτη είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των «δικών της» παιδιών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το δίνει η πολιτική της στον τομέα της ενέργειας, όπου η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η επιλογή της ρήτρας αναπροσαρμογής που μετακυλύει όλο το κόστος της κρίσης στους καταναλωτές συνδυάζεται με τους προκλητικούς μισθούς των 360.000 Ευρώ και την διανομή επιπλέον 16.000.000 ευρώ ως bonus στα στελέχη της.

Το όχημα για την προώθηση των θέσεων μας είναι ένα πιο ανοικτό και πιο λαϊκό κόμμα. Η συντριπτική αποδοχή των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή έχει διαμορφωθεί προ πολλού μέσα από τους αγώνες κατά των μνημονίων και την κυβερνητική μας εμπειρία, και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την ρεαλιστική αντιπρόταση στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Η καινοτομία του συνεδρίου είναι η εμπιστοσύνη στα μέλη μας και η εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύνολο των μελών θα ψηφίσει όχι μόνον για τον πρόεδρο, αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή.  Επιμέρους ρυθμίσεις προβλέπουν την εκλογή τουλάχιστον 50% γυναικών σε όλα τα κομματικά όργανα και εγγυήσεις για να μην επικρατούν οι μηχανισμοί και οι παράγοντες, με γεωγραφική κατανομή ανά περιφέρεια των μελών της ΚΕ και «κόφτη» στον αριθμό των βουλευτών που μπορεί να είναι μέλη της.

Το κεντρικό μήνυμα της συμμετοχής στις κάλπες της 15ης Μαΐου είναι απλό: στέλνουμε πίσω στην κυβέρνηση το λογαριασμό των πολλαπλών αποτυχιών και των ταξικών επιλογών της.

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

 

Share.