ΔΤ-Γιατί καθυστερεί ο νόμος για τη σύγχρονη λειτουργία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης; Ερώτηση στη Βουλή 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

0

22/01/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιατί καθυστερεί ο νόμος για τη σύγχρονη λειτουργία της Στρατιωτικής  Δικαιοσύνης; Ερώτηση στη Βουλή 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου και των συναρμοδίων Τομεαρχών Εθνικής Άμυνας Θεοδ. Δρίτσα και Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλου, ζητούν από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης να πληροφορηθούν τους λόγους  που δεν έχει κινηθεί ακόμα η διαδικασία νομοθέτησης του σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Παράλληλα ζητούν να πληροφορηθούν αν προτίθενται στο αμέσως προσεχώς διάστημα  να αναλάβουν την υποχρεωτική εκ του Συντάγματος και επιτακτικά αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο εφαρμοστικός νόμος για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης προβλέπεται από την  αναθεωρημένη διάταξη της παραγράφου 5, του άρθρου 96 του Συντάγματος. Και παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ικανό διάστημα από τη ψήφιση της αναθεώρησης του Συντάγματος, τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «Οι κοινωνικοπολιτικές αιτίες που γέννησαν τον θεσμό της στρατιωτικής δικαιοσύνης έχουν αλλάξει άρδην και οι σύγχρονες αντιλήψεις για αυτόν τον τομέα απονομής της δικαιοσύνης επηρεάσθηκαν κι αυτές με τη σειρά τους από την κρατούσα πλέον  άποψη ότι ως τομέας Δικαιοσύνης πρέπει να απονέμεται ΜΟΝΟ από Δικαστές, για τους οποίους προβλέπονται οι ίδιες εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας με τους συναδέλφους των λοιπών δικαστηρίων. Αυτό υπήρξε ώριμο αίτημα και της Κοινωνίας αλλά και των ίδιων των Δικαστικών Λειτουργών, στο οποίο αποτυπώνεται η διαλεκτική πορεία της αποστρατιωτικοποίησης της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ώστε να καταστεί Δικαιοσύνη απονεμόμενη από Δικαστές σε Πολίτες που έχουν την ιδιότητα του Στρατιωτικού»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Από το Γραφείο Τύπου του Γ. Κατρούγκαλου

 

 

 

Share.