ΔΤ-Γ. Κατρούγκαλος: Καθυστερεί αδικαιολόγητα η υιοθέτηση από τη Βουλή της διακομματικής πρότασης νόμου για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.)- Ένα εκατομμύριο Ευρώ μέχρι σήμερα το κόστος για το Δημόσιο

0

22/02/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Κατρούγκαλος: Καθυστερεί αδικαιολόγητα η υιοθέτηση από τη  Βουλή της διακομματικής πρότασης νόμου για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.)- Ένα εκατομμύριο Ευρώ μέχρι σήμερα το κόστος για το Δημόσιο

Σημεία από την τοποθέτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου,  κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης προς  τον Υφυπουργό  Δικαιοσύνης, Γ. Κώτσηρα.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη χειρότερη επίδοσης ως προς την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σε αναντιστοιχία με την ποιότητα του κράτους δικαίου στην χώρα. Αυτό, πέραν των συνεπειών για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην εθνική έννομη τάξη και το διεθνές κύρος της χώρας, έχει επιπλέον σημαντικό οικονομικό κόστος. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πληρώνουμε ως αποζημίωση επειδή δεν έχουμε συμμορφωθεί στις αποφάσεις αυτές και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Συμμόρφωσης προς τις Αποφάσεις του ΕΔΔΑ, σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ,πήρε μια σπάνια στα κοινοβουλευτικά χρονικά σημαντική υπερκομματική πρωτοβουλία. Κατέθεσε σχεδόν ομόφωνα πρόταση νόμου, που ενσωματώνει νομοσχέδιο που συντάχθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), ούτως ώστε να μη συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Όμως, μολονότι έχει περάσει παραπάνω από μισός χρόνος από την κατάθεση στη Βουλή της πρότασης νόμου και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες προϋποθέσεις, όπως η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου η Κυβέρνηση αρνείται να την εγγράψει προς συζήτηση παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 74, παράγραφος 6 του Συντάγματος.

Ήδη, λόγω της καθυστέρησης, το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε ως αποζημίωση στο Δικαστήριο 1 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει αν είχε υπερψηφιστεί η σχετική, σχεδόν ομόφωνη, πρόταση της Βουλής. Σύμφωνα με στοιχεία του  το ΝΣΚ 45 από τις 120 ανεκτέλεστες αποφάσεις του Δικαστηρίου θα αρχειοθετούνταν εάν γινόταν δεκτή η αυτή.

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μη συνεχίσει τις υπεκφυγές, να σεβαστεί το  Σύνταγμα και τη Βουλή και να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων,   το κύρος της χώρας αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου. Δεν είναι περίοδος αυτή να ξοδεύονται άσκοπα τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού.

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.