ΔΤ-Γ. Κατρούγκαλος: Να μην είναι μεμονωμένο, μετέωρο βήμα η ΑΟΖ με την Ιταλία. Ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα και ενεργητικό προσανατολισμό η εξωτερική μας πολιτική

0

 

Αθήνα 10.06.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γ. Κατρούγκαλος: Να μην είναι μεμονωμένο, μετέωρο βήμα η ΑΟΖ με την Ιταλία. Ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα και ενεργητικό προσανατολισμό η εξωτερική μας πολιτική

 

Θετική, κατ’ αρχήν, εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε πάνελ για την εξωτερική πολιτική στο Forum Δελφών. Πρόσθεσε όμως “για να μην είναι ένα μεμονωμένο, μετέωρο βήμα και να πιάσει τόπο ο σχετικός συμβιβασμός,  πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολική στρατηγική, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει, με πρώτο άμεσο βήμα την επέκταση των χωρικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης μας, στο Ιόνιο” .Όπως επεσήμανε, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την διαπραγμάτευση για ΑΟΖ με την Αλβανία, αλλά κυρίως θα στείλει όπου πρέπει το μήνυμα ότι έπεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, “γιατί αυτή μπορεί στην πράξη να αδρανοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο”.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά πατριωτική στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και δεν αντιγράφει “δημαγωγικές κριτικές όπως αυτές που είχε υποστεί στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία”, όπως με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και πρόσφατα, με την απαράδεκτη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργεί ως δούρειος ίππος της Τουρκίας».”Όλοι πρέπει να επιδιώκουμε στα εθνικά ζητήματα να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι έχουμε ένα μέτωπο προσανατολισμένο στην ορθή πολιτική γραμμή, μιας ενεργητικής διπλωματίας με πυξίδα και να μάθουμε τον Ελληνικό λαό να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό”.. Και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η εξωτερική πολιτική αυτή τη στιγμή δεν έχει προσανατολισμό και τρέχει αμυντικά και κατόπιν εορτής πίσω από την επόμενη πρόκληση της Τουρκίας. «Και μην ακούτε την δική μας κριτική επ’ αυτού, αν δεν θέλετε. Ακούστε τον εκπρόσωπο της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το συνάδελφο Αγγ. Συρίγο, που και αυτός δημόσια διαπίστωσε έλλειψη στρατηγικής έναντι της Τουρκίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα μιας ενεργούς διπλωματίας, “να κάνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ευρωτουρκικές και οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας να γίνουν κόκκινες γραμμές της Ευρώπης εξοπλισμένες με κυρώσεις, κυρώσεις με δόντια», όπως είπε χαρακτηριστικά,   αξιοποιώντας παράλληλα τη σημαντική επιτυχία λήψης πολιτικής απόφασης για κυρώσεις, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσώπησε ως πρωθυπουργός την πατρίδα μας ο Αλέξης Τσίπρας.

“Είναι απαράδεκτο να είμαστε απόντες από τον ευρωτουρκικό διάλογο, από ευρωπαϊκά τραπέζια στα οποία συμμετέχει η Τουρκία και εμείς λάμπουμε με την απουσία μας, αν και έχουμε άμεσα συμφέροντα ζωτικά”, ανέφερε. “Είναι δυνατό να δεχόμαστε να συζητάει η Ευρώπη για το προσφυγικό με την Τουρκία χωρίς εμάς; Δεν μας αρκεί η απλή δήλωση ηθικής υποστήριξης να μας χτυπάνε στην πλάτη, ειδικά αυτοί που θα ήθελαν να είμαστε η ασπίδα του φρουρίου Ευρώπη και αν δε τα καταφέρνουμε… ε ας γίνουμε αποθήκη ψυχών”.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Share.