ΔΤ-Γ. Κατρούγκαλος: Πυροτεχνήματα και υποκρισία από τη ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων-Δεν ενδιαφέρεται για την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά για τα στενά κομματικά της συμφέροντα

0

25/05/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Κατρούγκαλος: Πυροτεχνήματα και υποκρισία από τη ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων-Δεν ενδιαφέρεται για την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά για τα στενά κομματικά της συμφέροντα

Σημεία ομιλίας του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη ψήφο των αποδήμων

«Ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και το οποίο φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων, ακριβώς γιατί σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει το νόμο. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μηνών και εξαιρετικά δύσκολων συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, ενώ το εγχείρημα του σημερινού Υπουργού προφανώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά. Ούτε ήταν αφορμή για τον νόμο για το εγχείρημα αυτό οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, για τις οποίες έχει αναλυτικά τοποθετηθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους απόδημους της Νότιας Αμερικής στις 22 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ένα παρόμοιο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η νομοθετική πρόταση συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, ως παράδειγμα της υποκρισίας της ΝΔ, σε δηλώσεις του Γραμματέα Αποδήμων του Κόμματος, κατά τις οποίες, «Η Κυβέρνηση δεν προτείνει να μετέχουν Έλληνες τρίτης γενιάς που δεν είναι Έλληνες πολίτες και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, μας λένε(ο ΣΥΡΙΖΑ), για τους Portokalos και για τη θεία από το Σικάγο, ξεχνώντας ότι δεν προτείνουμε κάτι τέτοιο». Αυτό αποτελεί, κατά τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κλασικό παράδειγμα οργουελικής διπλολαλιάς της ΝΔ και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Ως προς τους αποδήμους, γιατί, προφανώς, δεν αποκαλεί «Πορτοκάλος» και «θείες» τους ομογενείς ο Πρωθυπουργός, όταν αναφέρεται σε αυτούς, ούτε τους διαχωρίζει.  Ως προς το εσωτερικό, γιατί αποκρύπτει ότι βάσει του Κώδικα Ιθαγένειας, όλοι όσοι έλκουν καταγωγή έστω και από ένα Έλληνα πρόγονο έχουν δικαίωμα αναγνώρισης της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη και αυτόματη εγγραφή στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους.

Την αλήθεια αποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία και ως προς ό,τι ισχύει σε σχέση με την ρύθμιση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων στην διεθνή πρακτική. Χώρες χωρίς διασπορά, αλλά μόνο με εκπατρισμένους πολίτες, που έχουν σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα, πράγματι έχουν ένα γενικευμένο εκλογικό δικαίωμα. Ακόμη όμως και αυτές οι χώρες περιορίζουν χρονικά το σχετικό δικαίωμα: Ο Καναδάς προβλέπει απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη χώρα- πέντε χρόνια!- η Αυστραλία μετά από έξι χρόνια, η Νέα Ζηλανδία μόλις μετά από τρία.

Η πρόταση, αντιθέτως, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το θεσμικό Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική για τις χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Βέλτιστη πρακτική θεωρήθηκε και από τον κ. Γεραπετρίτη, ως συνεισηγητή της σχετικής έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά, ως προς τη δημιουργία περιφερειών του εξωτερικού, και από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Θύμισε δε ότι ανάλογη ήταν η συνταγματική πρακτική στο παρελθόν: ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν Βουλευτής Λονδίνου σε πολλές εκλογές, ο δε πατέρας του, πρόξενος της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν Βουλευτής Μάντσεστερ. Σύμφωνα με την πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι απόδημοι θα έχουν τέσσερις εκπροσώπους που θα τους επιλέγουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με το συμβιβασμό που επικράτησε, οι απόδημοι θα έχουν μόνο δύο εκπροσώπους, αφού η δέσμευση που υπάρχει στον νόμο είναι στις τρεις πρώτες εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας να υπάρχει ένας απόδημος και, μάλιστα, απόδημος που δεν θα επιλέγεται από τους ίδιους, αλλά θα επιλέγεται από τα κόμματα.

«Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό γενικά των επιλογών σας. Δεν σας νοιάζει οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης, δικαίωμα επιλογής. Το κόμμα είναι αυτό που σας νοιάζει» κατέληξε ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του την κριτική που απεύθυνε ο Ε. Βενιζέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε του ΠΑΣΟΚ, στην αντίστοιχη συζήτηση νόμου της Νέας Δημοκρατίας το 2009, παρόμοιου με την σημερινή της πρόταση: «Σταματήστε την πατριδοκαπηλεία, την εθνοκαπηλεία και την καπηλεία των αποδήμων. Οι απόδημοι ανήκουν στο έθνος. Δεν είναι κομματικός σας μηχανισμός ούτε κομματικό σας τρόπαιο, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας».

Από το γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

 

 

Share.