ΔΤ-Γ. Κατρούγκαλος στο πρακτορείο ITAR-TASS: Μόνη λύση η παύση των εχθροπραξιών και άμεσες διαπραγματεύσεις για λύση δύο κυρίαρχων κρατών

0

17/05/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Κατρούγκαλος στο πρακτορείο ITARTASS: Μόνη λύση η παύση των εχθροπραξιών και άμεσες διαπραγματεύσεις για λύση δύο κυρίαρχων κρατών

 Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στο πρακτορείο ITAR-TASS και το δημοσιογράφο Yury Malinov

Πώς θα μπορούσατε να σχολιάσετε την τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας;

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης μεγάλος. Η αιματοχυσία συνεχίζεται και τα θύματα είναι πια εκατοντάδες, τα περισσότερα άμαχοι και πολλά μικρά παιδιά. Πρέπει άμεσα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και η Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών. Σε κάθε περίπτωση, επιθέσεις που πλήττουν άμαχο πληθυσμό  δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το δικαίωμα άμυνας που έχει κάθε κράτος. Ειδικά δε όταν παραβιάζουν ξεκάθαρα την αρχή της αναλογικότητας.

Ποιοι είναι οι λόγοι για την έξαρση και πώς βλέπετε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Η βία ξεκίνησε από την  καταστολή σε βάρος Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την έξωση των οικογενειών τους από τα σπίτια τους στην περιοχή Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κλιμακώθηκε από τα υπέρμετρα και δυσανάλογα μέτρα αστυνόμευσης στο τέμενος Αλ Ακσά και πήρε διαστάσεις πολεμικής σύγκρουσης μετά από την εκτόξευση πυραύλων από την Χαμάς. Είναι φανερό όμως ότι η πραγματική αιτία, είναι η συσσώρευση ιστορικών αδικιών και η μη εφαρμογή των συμφωνιών του Όσλο και των αποφάσεων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.  Το Ισραήλ ακολούθησε μια παράνομη πρακτική εκτεταμένων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που υπονομεύει την γεωγραφική συνέχεια του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, αντί να αξιοποιήσει ως συνομιλητή τον Πρόεδρο Αμπάς για να προβεί σε αξιόπιστες συνομιλίες χωρίς εποικισμούς, απομακρύνθηκε από τη λογική των δύο κρατών αφήνοντας χώρο στην Χαμάς να εκμεταλλευθεί το έδαφος για δικούς της σκοπούς, που δεν υπηρετούν την ειρήνη.

Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα για την ειρήνη, πέρα από αξιόπιστες, άμεσες διαπραγματεύσεις για λύση δύο κυρίαρχων κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το παλαιστινιακό. Όσο ο Ισραηλινός λαός έχει δικαίωμα στο κράτος, στην κυριαρχία και την ασφάλεια του, άλλο τόσο δικαίωμα έχει και ο Παλαιστινιακός.

Πώς αξιολογείτε την πρόταση της Ρωσίας να συναντηθούν οι ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς στη Μόσχα; Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν μιλώντας την Κυριακή μέσω βίντεο συνδέσμου σε μια έκτακτη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Παλαιστινιακή-Ισραηλινή διευθέτηση δήλωσε ότι αυτή την πρόταση παραμένει σε ισχύ.

Κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης είναι θετική και καλοδεχούμενη. Τελικά όμως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς άμεση διαπραγμάτευση των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των ΗΕ. Το ΣΑ ΟΗΕ και ειδικά οι ΗΠΑ, πρέπει να στηρίξουν την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.