ΔΤ-Δήλωση Γιώργου Κατρούγκαλου: Κενό στρατηγικής και αδράνεια στην εξωτερική πολιτική

0

Αθήνα 13.05.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Κατρούγκαλος: Κενό στρατηγικής και αδράνεια στην εξωτερική πολιτική

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Προσερχόμαστε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για να συμβάλουμε στην διαμόρφωση της εθνικής μας στρατηγικής.

Γιατί ανησυχούμε, και ανησυχούμε εύλογα, διαπιστώνοντας ένα στρατηγικό κενό, μια έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας. Ωσαν να πορεύεται η εξωτερική μας πολιτική χωρίς πυξίδα. Δηλωτική αυτού του κενού, κενού στρατηγικής αλλά και κυβερνητικών εσωτερικών αντιφάσεων, είναι η αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα», για την οποία όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν και δήλωσαν ότι θεωρούν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης. Είχαμε, άλλωστε, δημόσια δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, στην οποία μπορώ να αναφερθώ χωρίς κανένα πρόβλημα απορρήτου του ΕΣΕΠ, που δήλωσε « ότι είναι σαν να φοβόμαστε να ανασάνουμε για να μην θεωρηθεί casus belli η αντίδρασή μας».

Να είμαστε καθαροί: Εμείς δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικοποίησης της κρίσης, είμαστε υπέρ διπλωματικών λύσεων. Θεωρούμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)  ένα από τα θετικά βήματα προς  μια κατεύθυνση διπλωματικής λύσης. Όμως ΜΟΕ συγκροτημένα, στοχευμένα, προετοιμασμένα, σαν αυτά που είχαμε προετοιμάσει με τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, για το πετυχημένο ταξίδι, το τελευταίο, του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία το 2019.

Προϋπόθεση όμως είναι να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και όχι να έχουμε αυτό το φαινόμενο διαρροής σεναρίων, ιδίως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία μετά διαψεύδονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τελικά από τους ίδιους που τα άφησαν να διαρρεύσουν στον Τύπο.

Με λίγα λόγια, τι ζητάμε από την κυβέρνηση: Να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, να περιμένουμε δηλαδή να εκδηλωθεί το επόμενο βήμα της τουρκικής επιθετικότητας για να αντιδράσουμε κατόπιν εορτής. Και ούτε αρκεί η απλή διπλωματία της ενημέρωσης. Πρέπει  να καταστήσουμε την ελληνοτουρκική διαφορά ευρωτουρκική. Δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση το σημαντικό όπλο που της παρέδωσε η δική μας κυβέρνηση, το όπλο των κυρώσεων, ώστε να χαραχθούν από τώρα κόκκινες γραμμές για να μην εργαλειοποιηθεί ξανά το προσφυγικό. Και κυρίως για να μην δούμε τουρκικά πλοία νότια της Κρήτης. Για όλα αυτά  τα ζητήματα περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες, όχι αδράνεια. Αδράνεια σαν αυτή που είδαμε, για παράδειγμα, και στο ζήτημα των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας, για τα οποία η δική μας προετοιμασία ήταν να έχουν αποσυρθεί όλες οι αναφορές αναθεωρητισμού τον Σεπτέμβριο. Και για έναν περίπου χρόνο διαπιστώνουμε ότι τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει.

Τέλος θεωρούμε θετική την πρόσκληση να συζητήσουμε για τον Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Στηρίζουμε την εξωστρέφεια και την οργάνωσή της στο πλαίσιο του ΥΠΕΞ.  Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε ρυθμίσεις νεοφιλελεύθερης απόχρωσης όπως για παράδειγμα να πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την χρήση των υπηρεσιών της οικονομικής διπλωματίας ή γενικότερα απόψεις που φαίνεται να έχουν μια οσμή πελατειακών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα ιδιαίτερα γραφεία στους Γενικούς Γραμματείς . Τέτοιες ρυθμίσεις δεν συνάδουν με την ανάγκη της πραγματικής, εξορθολογιστικής και καινοτόμου οργάνωσης του ΥΠΕΞ.

Share.