ΔΤ-Δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, 1-9-2022

0

01/09/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Κατρούγκαλος: Απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των ευθυνών του κ. Μητσοτάκη

Δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Γιώργου Κατρούγκαλου μετά τη λήξη σημερινής  συνεδρίασης της.

«Όπως είχαμε προβλέψει, συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών.

Ενώ η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει  ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου,  όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη  ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.

Και αυτό μολονότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής Θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο επ’ αυτών.

Για τον λόγο αυτό, εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε -μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση- όταν ο Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτού που θεωρούμε προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης».

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.