ΔΤ-Δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια

0

01/02/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Κατρούγκαλος:  Όχι εξωραϊσμός και αναβλητική διπλωματία – Ανάγκη επιστροφής στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική

Δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια

«Είχα μια χρήσιμη ενημέρωση, όπως πάντα έχω από τον Υπουργό Εξωτερικών. Έχουμε επιμείνει άλλωστε η εξωτερική πολιτική να διαμορφώνεται με όρους εθνικούς. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να γίνει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει απορρίψει. Για τον απλό λόγο ότι και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ως μη όφειλε, η πολιτική του είναι πολιτική εξωραϊσμού της πραγματικότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις διαστρέβλωσής της. Το αφήγημα του στο πλαίσιο του γενικότερου εξωραϊσμού είναι ότι η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη λόγω των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνησή του. Και δυστυχώς, αντιθέτως,  βλέπουμε τον διάδοχο των Εμιράτων, όχι απλώς να επισκέπτεται την Τουρκία αλλά να συνάπτει ένα credit swap μαζί της 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ουσιαστικά έδωσε χείρα βοηθείας στην χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Αυτό το μήνα προγραμματίζεται επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα. Βλέπουμε οι ΗΠΑ, ενώ δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που ουσιαστικά τους δίνει γη και ύδωρ με παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων επ’ αόριστον στην Ελλάδα, κάτι που κανένας έλληνας πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης δεν είχε δώσει, να μας αδειάζουν στο θέμα του EastMed.

Αυτές είναι οι συνέπειες μιας πολιτικής που εγκαταλείπει την πολυδιάστατη και ενεργητική διπλωματία για να ξαναγυρίσει στο επίπεδο της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ. Ένας πιστός και δεδομένος σύμμαχος. Εμείς θεωρούμε ότι πολιτική μας πρέπει να είναι διαφορετική. Ενεργητική και όχι αναβλητική. Τώρα που η Τουρκία συζητεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης εμείς να θέσουμε ως όρο την παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη. Να μην αφήσουμε η Τουρκία να πάρει δωρεάν ότι θέλει. Να συνεχίζουμε να πιέζουμε ούτως ώστε η πολιτική της ενεργητικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο να ξανά αποκτήσει δυναμική. Το EastMed Gas Forum, που έχει έδρα το Κάιρο, να γίνει η βάση μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει η χώρα μας να επιστρέψει στην ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Να μην είναι δεδομένη αλλά ενεργητική. Αλλά δυστυχώς είναι πολλά αυτά που ζητάμε από τον κ. Μητσοτάκη».

 

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.