ΔΤ-Δηλώσεις Γιώργου Κατρούγκαλου για τα ελληνοτουρκικά

0

Αθήνα 22.07.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα σε ΜΜΕ , δήλωσε τα εξής σε σχέση με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα:

Σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης, είναι απαράδεκτη η μη σύγκληση, ακόμη και σήμερα, του ΚΥΣΕΑ. Υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2019, σε συνθήκες σαφώς χαμηλότερης έντασης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει το όργανο αυτό, για την πρόβλεψη και αποτροπή παρόμοιων με τις σημερινές τουρκικών ενεργειών. Στη συνέχεια, έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο για πρώτη φορά έλαβε απόφαση επί της αρχής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντίθετα, ο κύριος Μητσοτάκης, αιχμάλωτος του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της κυβέρνησης του, ούτε κυρώσεις είχε ζητήσει μέχρι πρόσφατα, ούτε προσήλθε στην Βουλή, να ενημερώσει, μέσω του Κοινοβουλίου, τον ελληνικό λαό, όπως του ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και εδώ είναι το σημαντικότερο: Οι κρίσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων, με συνδυασμό ουσιαστικών κυρώσεων, που καθιστούν ευρωτουρκική και όχι απλώς διμερή διαφορά την τουρκική επιθετικότητα, και παράλληλα την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας, για την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η αδράνεια του κ. Μητσοτάκη και ο φόβος του απέναντι στην ακραία δεξιά πτέρυγα  της Νέας Δημοκρατίας στέρησαν από την ελληνική διπλωματία τον ενεργητικό χαρακτήρα που είχε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της Τουρκίας αποτελεί συνέπεια του κενού αυτού στρατηγικής.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος καυτηρίασε την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας να κάνει έκκληση στην ανάγκη ενότητας, ενώ ταυτόχρονα, με μία πλήρως ενορχηστρωμένη τακτική παρακρατικής μεθόδευσης,  επιχειρεί συστηματικά να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, διχάζοντας βαθιά τον ελληνικό λαό.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Share.