ΔΤ-Παρέμβαση του Γιώργου Κατρούγκαλου στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

0

 

15/01/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Κατρούγκαλος: Καλώς προσχωρείτε στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όμως μην προσπαθείτε να αλλοιώσετε την ιστορία, από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι και στο σημερινό θέμα συζήτησης. Όλα στο φως!

Παρέμβαση του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Εξωτερικών στη Διαρκή Επιτροπή  Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Άκουσα με προσοχή τα όσα είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας ο οποίος αν και εγκρατής νομικός και  ευγενής ενίοτε έχει άγνοια κινδύνου, ως φαίνεται. Ξεχνά την πολεμική που είχε ασκήσει το κόμμα του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, όταν είχε διατυπωθεί το 2018. Η τότε κριτική δείχνει πλήρως δημαγωγική αντίληψη (αν ήθελα να ήμουν οξύς θα έλεγα ότι δείχνει ακόμη και έλλειψη πατριωτισμού, αλλά δεν θα φτάσω ως αυτό το σημείο). Διαβάζω αποσπάσματα αυτής της κριτικής που είχε διατυπωθεί από τους τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας:  Η πρόταση αυτή «χωρίζει τη χώρα στη μέση»,  «δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας» έλεγε ο ένας τομεάρχης και ο άλλος: « δημιουργεί τετελεσμένα κατ αποκοπή και προσχωρεί στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας».  Και φυσικά αυτή η επίσημη θέση της ΝΔ όπως θύμισε και ο κ. Χήτας χτες στην Επιτροπή, δεν αφορούσε μόνον  τους δύο Τομεάρχες της ΝΔ, καθώς υπήρχαν και άλλοι πολύ οξύτεροι. Ο κ. Γεωργιάδης, με τη γνωστή γλαφυρότητά του  έλεγε ότι είναι «μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο για τα 12 μίλια».

Καλώς λοιπόν κάνατε και προσχωρήσατε στη θέση μας. Καλό είναι να συμφωνούμε σε μία κοινή εθνική γραμμή. Μη μας κοροϊδεύετε κι από πάνω όμως! Scripta manent! Και δεν είναι μόνο τα γραπτά είναι και δηλώσεις on camera που έγιναν τότε σε αφθονία καθώς επιθυμούσατε εντόνως να δείξετε την αντίθεσή σας. Αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανάλογα κάνατε, τέτοιες μέρες ήταν, 25.1.19 όπου έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή γι’ αυτήν ότι πρόκειται: «Εθνική ήττα και εθνικό λάθος», , «που προσβάλλει και την αλήθεια και την ιστορία της πατρίδας μας η Συμφωνία των Πρεσπών»

Αντιθέτως πολύ σωστά ο ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος χθες στον ομόλογό του υπουργό της Β. Μακεδονίας δήλωσε ότι ‘χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι που σήμερα δε μπορείτε να λέτε ότι πολεμήσατε δίπλα στον Μ. Αλέξανδρο στο Γρανικό στην Ισσό και στα Γαυγάμηλα’. Αυτή είναι η αλήθεια, η Συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στα άλλα, προστατεύει την αλήθεια.

Δείξετε λοιπόν λίγο αυτοσεβασμό και μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας και μην προκαλείτε τον ελληνικό λαό! Δημαγωγήσατε προκλητικά σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής κατ εξοχήν στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο συζητάμε.

Σας σεβόμαστε, θέλουμε να υπάρχει εθνική συναίνεση και εθνικό μέτωπο. Ούτως ή άλλως αυτά δεν θα τα βάζαμε κάτω από το χαλί. Είναι όμως δυνατόν να τα θέτετε εσείς σα βασικό θέμα της συζήτησης και να περιμένετε ότι θα τα προσπεράσουμε; Είναι δυνατόν να νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός στερείται μνήμης και κρίσης; Τα εθνικά μέτωπα χτίζονται στην αλήθεια. Όπως έγραφε και ο εθνικός μας ποιητής, ‘πρέπει να μάθουμε να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές».

Την αρχή αυτή πρέπει να το υπηρετήσετε  και σε ό,τι αφορά  την διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Ασκήσαμε κριτική στο ότι δεν επεκτείνατε τα χωρικά ύδατα και στην Κρήτη, γιατί με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα διευκολυνόταν η διαπραγμάτευση αλλά και η δυνατότητα αποτροπής  της επιθετικότητας της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο και θα στέλναμε σαφές σήμα ότι δεν έχουμε καμία επιφύλαξη για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και ότι όταν εκδηλώνεται τουρκική  επιθετικότητα με παράνομες έρευνες ανάμεσα στα 6 και 12 μίλια εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία και δεν αντιδρούμε αμυντικά και αντανακλαστικά.

Επίσης, παρά την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, δεν ανήκει στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας ότι έγινε συνάντηση τον Ιούλιο στο Βερολίνο για τα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης και δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς είχε τότε συμφωνηθεί. Δύο πράγματα σας λέμε για αυτό, και στο ένα τουλάχιστον στα λόγια έχουμε τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού: πρώτον, ότι η ατζέντα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στο ένα και μοναδικό θέμα που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. Το δεύτερο που λέμε εμείς είναι : όλα στο φως!

Και τέλος, κάθε έμπρακτη αμφισβήτηση του κλίματος διαλόγου πρέπει να απαντάται. Θεωρώ αυτονόητο και ζητώ για τρίτη φορά  να ενημερωθούμε αν έγινε και ποιο ήταν το περιεχόμενο του διαβήματος για την πρώτη πρόκληση της τουρκικής πλευράς στα Ίμια αλλά προφανώς και για το χθεσινό συμβάν της παρενόχλησης αλιευτικού μας πλοίου.

Εμείς θα στηρίζουμε εθνικές λύσεις και εθνικό μέτωπο με την προϋπόθεση ότι υπάρχει στρατηγική και εθνική γραμμή, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα. Σας καλούμε να τη συνδιαμορφώσουμε, πρέπει να γίνει συμβούλιο αρχηγών για να υπάρξει η ζητούμενη εθνική γραμμή. Επίσης το ξαναλέγω: όλα πρέπει να είναι στο φως. Δε μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να έχει τον ελληνικό λαό στρατευμένο πίσω από αυτή. Και αυτό προϋποθέτει: ενημέρωση, συναίνεση και γνώση των μειζόνων θεμάτων τα οποία συζητούνται.

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.