ΔΤ- Συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα Real News: Συμφωνείτε με το αφήγημα περί κυβερνητικής συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη;

0

28/02/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα Real News.

Συμφωνείτε με το αφήγημα περί κυβερνητικής συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη;

Η συζήτηση στην Βουλή ανέδειξε πλήρως την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. Αυτή ανατρέχει ήδη στην αντιθεσμική διακοπή της ανοικτής, διαγωνιστικής διαδικασίας επιλογής του διευθυντή του Εθνικού. Από την αρχή δε της κρίσης, η κυβέρνηση επέδειξε ανεπίτρεπτα χαμηλά αντανακλαστικά. Δεν  προχώρησε, μετά τις πρώτες καταγγελίες, στην αναγκαία ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης, ούτε απομάκρυνε τον εκλεκτό της, όταν αυτές, από το πλήθος τους και μόνο, επέβαλαν την μη παραμονή στη θέση του, μέχρι την δικαστική διαλεύκανση. Ακόμη και μετά την αποδοχή της παραίτησης η κυρία Μενδώνη συνέχιζε να κάνει λόγο για «κλίμα φημών», για «παραίτηση που έγινε για προσωπικούς λόγους» (ισχυρισμό που επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) και υπέβαλε, εκούσα-άκουσα αναφορά στον εισαγγελέα δύο σχεδόν εβδομάδες μετά, όταν είχε ήδη υποβληθεί μήνυση από θύμα. Από κει την σκυτάλη της συσκότισης και του αντιπερισπασμού την πήραν άλλα στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Γεωργιάδης που δήλωνε ψευδέστατα και συκοφαντικά (συνέντευξη στις 24/2) ότι, τάχα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την παιδεραστία πλημμέλημα! Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ευθύνη έχει αντικειμενικά χαρακτηριστικά, ακολουθεί την αρμοδιότητα. Από τη στιγμή που η υπουργός δήλωσε ότι εξαπατήθηκε, ομολόγησε δηλαδή ότι χειρίσθηκε την υπόθεση αλλιώς από ό,τι θα έπρεπε, όφειλε να παραιτηθεί.

Τελικά το τρίτο κύμα του κορωνοϊού δεν “ξέφυγε”. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά;

Δεν βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα, αλλά σε μία ακόμη έξαρση του δεύτερου. Και δεν ήταν νομοτελειακή η έξαρση. Πληρώνουμε τη διβουλία και τις εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης (θα θυμόσαστε τον Υπουργό Ανάπτυξης να υπερασπίζεται στην εκπομπή του κ. Αυτιά την αναγκαιότητα αλλαγών στο takeaway για να παίρνει λίγες ώρες μετά το μέτρο πίσω) και την ανικανότητα της να λάβει αυτονόητα μέτρα: έγκαιρη ενίσχυση του ΕΣΥ, πύκνωση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς για να μην αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, μαζική διενέργεια τεστ γενικά και εστιασμένα σε επιχειρήσεις έντασης εργασίας.

Συμφωνείτε με την κυβέρνηση στο ότι τέλη της άνοιξης θα μπούμε σε φάση ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης;

Και στον τομέα αυτό η ΝΔ, αντί να αντιμετωπίσει τη ζοφερή πραγματικότητα, επιχειρεί να την αντικαταστήσει με μία εικονική, δική της. Δυστυχώς, η χώρα μας είναι η μόνη στην ΕΕ για την οποία οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι σήμερα δυσμενέστερες από ό,τι το φθινόπωρο. Δεν θα έχουμε την τέταρτη, αλλά την δεύτερη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη, με ακόμη χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης. Θα είναι θαύμα αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο 3,5% που προβλέπει η Επιτροπή, μακριά από το 4,8% του προϋπολογισμού και έτη φωτός από την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε το ακραία υφεσιακό 2020. Το χειρότερο δε για την κυβέρνηση είναι ότι η κατρακύλα της οικονομίας ξεκίνησε πριν από την πανδημία: η ανάπτυξη είχε αναστραφεί ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Βλέπουμε μια εκ νέου σειρά τουρκικών προκλήσεων: στρατιωτική άσκηση, ερευνητικό, ρητορική. Που το πάει ο Ερντογάν;

Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Στηρίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αποβλέποντας σε μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, χωρίς όμως να εγκαταλείπει την αναθεωρητική της στρατηγική και τις προκλητικές ενέργειες. Αποδεικνύεται έτσι πόσο δίκιο είχαμε, όταν ασκήσαμε κριτική για την αδυναμία του Πρωθυπουργού να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο που να περιέχει και την απειλή κυρώσεων, πριν από την έναρξη των διερευνητικών το οποίο θα κρατούσε στο τραπέζι του διαλόγου την Άγκυρα με σοβαρότητα, χωρίς απειλές και εκβιασμούς και με πλαίσιο της συζήτησης αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο με σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Εκτιμάτε ότι, παρόλα αυτά, μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν οι διερευνητικές;

Εύλογες είναι οι ανησυχίες, όχι μόνον από τη στάση της Τουρκίας, αλλά και από το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης, που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική της αντιμετώπιση. Χαρακτηριστική είναι η σχετική κριτική πέντε ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργών, του κυβερνητικού εκπροσώπου, της Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.  Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ του διαλόγου και της συνέχισης των διερευνητικών ως του μοναδικού τρόπου λύσης της διαφοράς με την Τουρκία, στο πλαίσιο όμως μιας ενεργητικής συνολικής στρατηγικής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον ρόλο των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

Στηρίζετε την πενταμερή για την Κύπρο; Μπορεί να προκύψει κάτι θετικό;

Είμαστε κατηγορηματικά υπέρ δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και η Αριστερά και εδώ και στην Κύπρο για αυτό θα αγωνιστεί. Η στροφή της Τουρκίας σε «λύση» δύο κρατών δεν γεννά, δυστυχώς,  καμία αισιοδοξία. Οι διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντανά μολονότι δεν κατέληξαν σε λύση, επανατοποθέτησαν το θέμα στις ορθές του διαστάσεις και έθεσαν στην ατζέντα ως πρωταρχικό το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Σήμερα απαιτείται η επιστροφή σε μια ανάλογη συγκροτημένη στρατηγική. Ο κ. Μητσοτάκης, αν και υπήρξε ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που παρέλειψε στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ να αναφέρει το Κυπριακό μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ορθά αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της χώρας. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα πλήρης και συγκεκριμένη ενημέρωση για μια συγκροτημένη στρατηγική για όσα έρχονται, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο 2017.

Πως σχολιάζετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα;

Πρόκειται πάνω από όλα για υπόθεση (μη) σεβασμού του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις προβλέψεις του δικού της νόμου 4760/20. Από την αλληλογραφία του Συνηγόρου του Πολίτη με τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής προκύπτει η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την τελευταία και η στρεψοδικία, με πρόδηλα αβάσιμους ισχυρισμούς, ότι, τάχα, επαναμετήχθη ο κ. Κουφοντίνας στον Κορυδαλλό (όπως προβλέπεται) αλλά μεταφέρθηκε από εκεί λόγω της πανδημίας και επειδή πρόκειται για φυλακή υποδίκων. Ως προς την ανθρωπιστική διάσταση, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τα λέει όλα: «Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. (…)Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.