ΔΤ-Συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105.5

0

 29/04/2022

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105.5

Έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά και το πρόσφατο ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού κας Νούλαντ, άσκησε ο  Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος

Κατρούγκαλος σε συνέντευξη προς το ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105.5.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφενός  εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας και αφ’ ετέρου αδυνατεί πλήρως να αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία, εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη πολιτική του «πιστού και δεδομένου».

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, η ανατροπή των πάγιων δογμάτων της διπλωματίας μας για την Ελλάδα ως πυλώνα ειρήνης και εξαγωγέα σταθερότητας και η αντικατάσταση της με το εμφυλιοπολεμικό δόγμα της Ελλάδας «προκεχωρημένου  φυλακίου της Δύσης» βλάπτει γενικότερα την διεθνή θέση της χώρας.

Η εικονική πραγματικότητα που είχε προσπαθήσει να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός περί –δήθεν- απομόνωσης της Τουρκίας είχε καταρρεύσει πολύ πριν από την ουκρανική κρίση,  ενώ ήδη αποκαλύπτεται πόσο κενοί περιεχομένου ήταν οι πανηγυρισμοί μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν για «επιστροφή σε θετική ατζέντα».  Περαιτέρω, η πολιτική της πλειοδοσίας πίστης προς τις ΗΠΑ  είχε ως βασικό αποτέλεσμα την απόσυρση της αμερικανικής εμπιστοσύνης στον East Med και την πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F16 στην Τουρκία.

Στα διμερή ούτε κόκκινες γραμμές έθεσε στην Άγκυρα, ούτε προώθησε έναν ουσιαστικό διάλογο προσανατολισμένο αρχικά σε μια διαρκή ύφεση, με τελικό προσανατολισμό τη λύση της διαφοράς για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, με προσφυγή στη Χάγη.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να εξασφαλίσει στο προσεχές ταξίδι του στις ΗΠΑ συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, με ελάχιστη την μη πώληση F16 στην Τουρκία.

Από το Γραφείου Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.