ΔΤ-Συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1

0

08/04/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη για την εμφάνιση μαχητή Αζόφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην Ελληνική Βουλή »  δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1. Η εμφάνιση του μαχητή αποτελεί μείζον πρόβλημα και όχι αστοχία, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος ενώ τόνισε ότι το τάγμα Αζόφ είναι νεοναζιστικό από την ίδρυσή του.

Ερώτηση: Υιοθετείτε την άποψη του κ. Πολάκη ότι γνώριζαν ο κ. Τασούλας και ο πρωθυπουργός την παρέμβαση του μαχητή του τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι;

 Γ. Κατρούγκαλος: Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη και πέραν τούτου ο κανονισμός μας λέει ότι κανείς δεν εμφανίζεται απρόσκλητος στην ελληνική Βουλή. Ας πάρω την ηπιότερη εκδοχή, που δεν νομίζω ότι ισχύει, νομίζω ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι βαρύτερες αλλά από τη στιγμή που η πρόσκληση ήταν στον αρχηγό του κράτους της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Βουλής όφειλε να απορρίψει το να μιλήσουν δύο άσχετα πρόσωπα όποια και ήταν αυτά.

Το ουσιώδες εδώ ήταν ότι δόθηκε βήμα στον νεοναζισμό στο ελληνικό κοινοβούλιο, Δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων λέω ότι αντικειμενικά είναι ένα μείζον πρόβλημα, δεν είναι κάτι έλασσον, δεν είναι απλώς μια αστοχία. Ακόμα πιο προβληματικό γίνεται το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το εμφανίζει σαν κάτι τόσο ελαφρύ και προσπαθεί με fake news, ότι τάχα εμείς είμαστε υπέρ της ρωσικής εισβολής, να αναστρέψει πλήρως την πραγματικότητα. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μείζον το οποίο θέλω να θέσω, στην Κυπριακή Βουλή η πρόεδρος της στο τέλος κλείνοντας αναφέρθηκε στο ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί εγγυήτρια σε μια μελλοντική διπλωματική συμφωνία Ουκρανίας –Ρωσίας, η Τουρκία. Μια χώρα που έχει βαρύτατα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και που ξέρουμε πως λειτούργησε ως εγγυήτρια στην περίπτωση της τραγωδίας της Κύπρου. Αυτά έπρεπε και για λόγους δικού μας εθνικού συμφέροντος να τα λέμε».

Ερώτηση: Πως σχολιάζετε την ανακοίνωση του ουκρανού πρέσβη για το τάγμα Αζόφ, ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα;

Γ. Κατρούγκαλος: «Ήταν σαφές ότι το τάγμα Αζόφ ήταν νεοναζιστικό από τη σύστασή του. Πριν από ένα χρόνο είχαμε από αξιωματούχο του τάγματος Αζόφ την ομολογία κατ’ αυτόν ότι ένα 20% είναι νεοναζιστές. Τα σύμβολα είναι εκεί, η δράση τους είναι εκεί και το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό ότι εντάχθηκε ως αυτόνομη ομάδα στην εθνοφρουρά της Ουκρανίας, δεν διαλύθηκε ώστε να πάνε όσοι δεν ήταν νεοναζιστές να ενταχθούν εκεί.

Επισκέφτηκα την Ουκρανία ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Αριστεράς με το προεδρείο τα τρία πράγματα που έθεσα στον πρόεδρο της Ουκρανικής Βουλής με τον οποίο συναντηθήκαμε ήταν πρώτον η καταδίκη της ρωσικής εισβολής, αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουμε για την κοινότητα μας στη Μαριούπολη».

Το δεύτερο θέμα ήταν όχι δύο μέτρα και δυο σταθμά. Η Τουρκία είναι παραβάτης και η παράβαση αυτή του διεθνούς δίκαιου θα πρέπει να επισημαίνεται.

Το τρίτο όμως ήταν σχετικό με την εσωτερική κατάσταση. Ρώτησα τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής γιατί απαγορεύτηκε η λειτουργία 11 κομμάτων μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ελευθερία παντού δεν γίνονται συμψηφισμοί ούτε για τη νομιμότητα ούτε για την ελευθερία ούτε για το διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι η στάση μας που είναι μια στάση αρχών».

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι είμαστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας;

Γ. Κατρούγκαλος: Αυτό που είπα είναι σαφές και από την αρχή είναι δεδομένη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εισβολής, υπέρ του διεθνούς δικαίου τόσο στην Ουκρανία όσο και  στην Κύπρο. Δεν πρέπει αυτό να το αναδεικνύουμε; Ως προς τη λάθος πλευρά της ιστορίας αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης τι κάνει; Δίνει πλειοδοσία πίστης προς την Αμερική, δεν υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα, κόβει οποιαδήποτε γέφυρα μπορούμε να έχουμε αντίθετα με την Τουρκία η όποια αυτή την στιγμή δεν αξιοποιεί το ρόλο της ως επιτήδειου ουδέτερου αλλά ως μεσολαβητή. Για αυτό το διεθνές κύρος της Τουρκίας μετά την ουκρανική κρίση έχει αυξηθεί ενώ δυστυχώς η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει υπονομευτεί».

Ερώτηση: Τι λέτε για τις δηλώσεις της κ. Νούλαντ και τη στάση των ΗΠΑ;

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και τι παίρνει; Απόσυρση της υποστήριξης στον East Med, σε μια στιγμή που η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι το βασικό θέμα, αν θέλουμε να έχουμε μια ξεχωριστή φωνή στη διεθνή σκηνή, να μην εξαρτόμαστε από κανέναν. Αυτό είναι το λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η πλειοδοσία πίστης στην Ουάσιγκτον δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της χώρας». Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποστεί μόνο βασικά δόγματα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, δεν ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον Κων/νο Καραμανλή και τους επόμενους προέδρους της ΝΔ ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Πάντοτε ήταν υπέρ των μεγάλων συμφερόντων η ΝΔ, ακραία νεοφιλελεύθερη, δεν ήταν όμως όπως είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Ερώτηση: Πως βλέπετε την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας. Γιατί διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επαμφοτερίζουσα στάση…

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έχετε δίκιο να λέτε ότι έχουμε επαμφοτερίζουσα στάση γιατί έχουμε την ίδια στρατηγική και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και δεν θα ζητούσαμε να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα εάν δεν είχαμε ως στρατηγική επιλογή τις συνεργασίες. Για να υπάρχουν συγκλίσεις πρέπει να υπάρχει μια συγγένεια μεταξύ των κομμάτων, εμείς επιδιώκουμε και στην Ευρώπη να υπάρχει μια συμμαχία εκείνων των σοσιαλδημοκρατών που έχουν απορρίψει τον νεοφιλελευθερισμό, βλέπε Ισπανία –Πορτογαλία, της Αριστεράς και της οικολογίας. Για αυτό ο κ. Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής και στις συναντήσεις κορυφής των σοσιαλιστών,

Ερώτηση: Ο κ. Τσίπρας συμμετέχει αλλά ο κ. Ανδρουλάκης που είναι το επίσημο μέλος προσπαθεί να τον «εξορίσει» και λέει ότι εμείς είμαστε η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάστηκε με τον κ. Καμμένο. Όταν υπάρχουν τέτοιες κόντρες πως θα συνεργαστείτε;

Γ. Κατρούγκαλος: Ορθώς το επισημαίνετε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα δεν είμαστε εμείς, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα είναι το ΚΙΝΑΛ. Εμείς λέμε ότι το βασικό ζήτημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι να μην εφαρμόζονται αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καταστρέφουν και την μεσαία τάξη και πολύ περισσότερο την εργατική. Συμμαχίες λοιπόν επιδιώκουμε. Παντού στην Ευρώπη, εκτός από τρεις περιπτώσεις, συμμαχικές είναι οι κυβερνήσεις. Η πίεση του να έχουμε μια κυβέρνηση ουσιαστικά θα εκβιάσει τις συνεργασίες. Το ζήτημα είναι θα είναι παρά φύση; Παρά φύση είναι μια συνεργασία η οποία γίνεται ακριβώς γιατί πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση, αντίθετα είναι κυβέρνηση συνεργασίας που προωθεί τη δημοκρατία και τη σταθερότητα αυτή που βασίζεται στην ιδεολογική συγγένεια και στις συγκλίσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ένα θεμιτό σκοπό να ενισχύσει τη θέση του ΚΙΝΑΛ στο εσωτερικό της δημοκρατικής παράταξης, πολύ καλά κάνει. Έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, μόνο και μόνο από τη δήλωση αυτή έχει αποκλείσει οποιαδήποτε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Από την άλλη δεν έχει πει ποτέ, όσο μπορώ να γνωρίζω, ότι αποκλείει οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μιλήσει για την αυτονομία του ΚΙΝΑΛ και πολύ καλά κάνει, στις εκλογές έτσι πρέπει να πολιτεύεται ο αρχηγός κάθε κόμματος, σας λέω ότι το ξεκάθαρο και αυτονόητο όταν θα τεθεί το ζήτημα των συνεργασιών έχοντας αποκλείσει τη ΝΔ και επειδή υπάρχει ανάγκη να έχουμε κυβέρνηση μέχρις ότου το ΚΙΝΑΛ γίνει αυτοδύναμο θα πρέπει να πάρει μια θέση με ποιον θα συνεργαστεί».

Ερώτηση: Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, με ποιο επιπλέον κόμμα πέραν του ΚΙΝΑΛ θα επιχειρήσετε να συνεργαστείτε:

Γ. Κατρούγκαλος: Εμείς θέλουμε να είμαστε πρώτο κόμμα. Η κατεύθυνση μας είναι μόνο προς τη δημοκρατική παράταξη. Ο κ. Βαρουφάκης θα μπορούσε αν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και αν δεν είχε διατυπώσει ορισμένες θέσεις, που είναι ξεκάθαρα κατά τη γνώμη μου εκτός ρεαλισμού και πραγματικότητας, να είναι μέλος μιας τέτοιας συμμαχίας. Δεν αποκλείεται δηλαδή καταστατικά εξαρχής όπως ο κ. Βελόπουλος.

Ερώτηση: Θα δεχόσασταν άλλο πρόσωπο εκτός του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασίας;

Γ. Κατρούγκαλος: Το κόμμα που έρχεται πρώτο έχει την προνομία να ορίζει τον αρχηγό της κυβέρνησης, αυτή είναι η δημοκρατική πρακτική.

Share.