ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΘ΄
Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Κύριοι συνάδελφοι, ζήτησα από την Επιτροπή και θα ζητήσω και τώρα την άρση της ασυλίας μου, όχι γιατί αποδέχομαι ότι υπάρχει ίχνος ή σκιά ποινικής ευθύνης, αλλά γιατί θεωρώ ότι είναι καθήκον του πολιτικού κόσμου, ειδικά εν όψει και της συζήτησης που θα γίνει στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, να μη δίνουμε ούτε καν την εντύπωση ότι θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι από τον δικαστικό έλεγχο.
Δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη που μου αποδίδεται ούτε έχει ασκηθεί ειδική ποινική δίωξη εναντίον μου. Τι διερευνάται; Η υπόθεση αφορά στη διερεύνηση τυχόν ευθύνης όλων των μελών, όλων των καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για το διάστημα 2010-2013 ως προς το αν ήλεγξαν τις εισφορές προς τον Ειδικό Λογαριασμό, που υποχρεούνται να αποδώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθηγητές-μέλη ΔΕΠ.
Δεν υπήρχε παρόμοια ευθύνη ή αρμοδιότητα το διάστημα 2010-2013. Η δική μας Κυβέρνηση για πρώτη φορά με νόμο το 2016 καθιέρωσε παρόμοια ευθύνη και αρμοδιότητα της Επιτροπής Ερευνών.
Παρόλα αυτά –επαναλαμβάνω- επειδή θεωρώ ότι η ασυλία πρέπει να δίνεται μόνο όταν υπάρχουν ίχνη πολιτικής δίωξης και νομίζω ότι είναι προφανές ότι είναι μεν αβάσιμη η διερεύνηση, δεν διαβλέπω, όμως, ότι υπάρχει το οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο, που να στρέφεται εναντίον μου, γι’ αυτό ζήτησα από την Επιτροπή και ζητώ και από την Ολομέλεια να αρθεί η ασυλία μου, κυρίως για να δώσουμε ένα σήμα ότι δεν θέλουμε να είναι προστατευμένο το πολιτικό προσωπικό της χώρας από τη Δικαιοσύνη, ότι θέλουμε να είμαστε ισότιμοι, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες προς οποιαδήποτε διερεύνηση μας αφορά και κυρίως για να στείλουμε και ένα σήμα ότι αλλάζουν τα πράγματα, ότι αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της ασυλίας του πολιτικού προσωπικού, που ισχύει με βάση τη διάταξη αυτή -που θα πρέπει να αλλάξει- του Συντάγματος, δεν είναι κάτι που υποστηρίζουμε και δίνουμε ένα ισχυρό σήμα ότι θέλουμε να αλλάξει.