Ελλάδα – Κίνα: Στέρεες γέφυρες ανάμεσα στους δυο αρχαιότερους πολιτισμούς

0

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα μετά την Κύπρο που επισκέφθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών. Tα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν άλματα προς την κατεύθυνση της σύσφιγξης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες που, από την αρχαιότητα, έχουν αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα τους στον παγκόσμιο Πολιτισμό. Την Ελλάδα και την Κίνα. Η Κίνα, ως πρωταγωνιστική πλέον παγκόσμια οικονομική δύναμη έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ το Πεκίνο δίδει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις διπλωματικές σχέσεις του με την Αθήνα. Καθοριστικής σημασίας εξέλιξη ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην κινεζική πρωτοβουλία «Ένας Δρόμος – Μία Ζώνη».

Στις ελληνοκινεζικές σχέσεις έχει αναφερθεί κατά καιρούς ο Γ. Κατρούγκαλος.:

Για την συμμετοχή της Ελλάδας στην κινεζική πρωτοβουλία «Ένας Δρόμος – Μία Ζώνη» (Belt & Road Initiative): Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα, ως γέφυρας μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να συνδεθεί η κινεζική πρωτοβουλία με τα αντίστοιχα σχέδια διασυνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την παρουσία της COSCO: Ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση, η οποία έχει αποδώσει τον Πειραιά ένα πολύ μεγάλο μέρος του εμπορίου που διεξάγεται μέσω της Μεσογείου. Επιδιώξαμε και πετύχαμε να βελτιωθεί η αρχική σύμβαση παραχώρησης και να εξασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις στο λιμάνι μέσω μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Share.