Ελληνοτουρκικά: Είμαστε χώρα φιλειρηνική, αλλά και σε διαρκή εγρήγορση

0

Για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

Είμαστε μια χώρα φιλειρηνική. Τα εθνικά δίκαιά μας στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε ούτε σε ρητορικές πολεμικής ούτε σε επιθέσεις.

Δεν φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε όμως σε εγρήγορση πάντοτε. Γιατί; Έχουμε αφενός καταφέρει η χώρα μας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή με το πλέον ενισχυμένο διεθνές κύρος που είχε ποτέ στη διεθνή πολιτική σκηνή. Έχουμε μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη μεριά, ούτε καν η άλλη πλευρά έχει στο μυαλό της θερμό επεισόδιο, γιατί γνωρίζει ότι o πόλεμος στο Αιγαίο είναι μια lose-lose κατάσταση, δεν μπορεί να κερδηθεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μην δείχνουμε πάντοτε την αναγκαία εγρήγορση, συνδυασμένη όμως με νηφαλιότητα.

Εντελώς μάταιες οι προσπάθειες να γκριζάρουν αυτό που με πολύ έντονα χρώματα το Διεθνές Δίκαιο έχει κατοχυρώσει στην περιοχή μας, και ειδικά στο Αιγαίο.

Για τις πρακτικές της Άγκυρας

Είναι καθαρό πια στη διεθνή κοινότητα ποιος έχει δίκιο. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και η Τουρκία παράγοντας αποσταθεροποίησης. Οι ενέργειες της Τουρκίας πέφτουν στο κενό και καταλήγουν μπούμερανγκ εναντίον της.

Η Ελλάδα είναι η δύναμη που υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο και επιλέγει να επιλύσει τα ανοικτά της ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση τη διεθνή νομιμότητα, όπως κατέδειξε και η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη που καταφεύγει σε αντιπερισπασμούς. Με αυτούς δεν πετυχαίνει τους στόχους της. Οι ενέργειες της αποδοκιμάζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. -Η Τουρκία βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, όχι σε δυνατή θέση.

Η τουρκική πλευρά έχει μια στρατηγική αναθεωρητισμού. Σε αντίθεση με μας, δεν θέλει να εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο. Ο αναθεωρητισμός και η διαρκώς παραβατική συμπεριφορά της υπονομεύει αντί να ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Οι τουρκικές προκλήσεις  υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις  εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Βασικός σκοπός μας είναι η εφαρμογή ήδη συμφωνημένων στο παρελθόν μέτρων, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση, για να μην προκύψει ατύχημα, ενδεχόμενο που καμιά από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί. Μιλάμε για μέτρα, όπως το γνωστό Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ.

Θέλουμε να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει  ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δε θα θέλει.

Για πιθανότητα «ατυχήματος»

Κανείς δε θέλει πόλεμο, άρα κι ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση, δε μπορεί κανείς ν’ αποκλείσει ότι θα συμβούν «ατυχήματα». Γι’ αυτό το λόγο κρατούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς, για να εκτονώνεται η ένταση.

Για τη Σχολή της Χάλκης

Έχουμε εργαστεί συστηματικά για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, κάτι που ζητά πλέον και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Σταίητ Ντεπάρτμεντ.

Για διάλογο αυστηρά στη βάση του διεθνούς Δικαίου

Εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά να συζητήσουμε όταν δεν υπάρχουν αυτές  οι παράνομες ενέργειές της, και να συζητήσουμε στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και του διεθνούς Δικαίου.

Ξέροντας ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία, ξέροντας ότι αυτές οι διαφορές έχουν παρελθόν και βάρος δεκαετιών και δεν είναι εύκολο να τις ξεπεράσουμε. Αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε. Η αφετηρία είναι να μη βλέπουμε ο ένας τον άλλον σαν εχθρό.

Το μέτρο της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το δίνει το διεθνές Δίκαιο.

Για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία. Είμαστε, αν όχι η μοναδική, από τις τελευταίες χώρες που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Δεν χαιρόμαστε με την απομόνωσή της. Αλλά, το πλαίσιο επί του οποίου μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Με τις ενέργειές της η Τουρκία επιτείνει ακόμη περισσότερο την απομόνωσή της, κάτι για το οποίο εμείς δεν επιχαίρουμε, γιατί επιθυμούμε μια Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Είμαστε ανοικτοί και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τουρκικού λαού, αλλά και της Ελλάδας να έχει μία φιλική, ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά της σύνορα.

Οποιαδήποτε χώρα θέλει να μπει στην ΕΕ, σέβεται τις αρχές της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχει θέση στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Αυτή τη θέση υποστηρίξαμε πάγια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και στο μέλλον.

Η Άγκυρα πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις της. Όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεών της ζωντανές οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

Για να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη με σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών. Εμείς πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις των κρατών πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών και πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό για να μπορέσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και να δίνει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

Share.