Εξωτερική πολιτική και εκλογές: Άρθρο του Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

0

13/05/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξωτερική πολιτική και εκλογές

Άρθρο του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η εξωτερική πολιτική δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των περισσότερων προεκλογικών συζητήσεων. Όμως, χωρίς ουσιαστικό διάλογο δεν μπορεί να οικοδομηθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση που πρέπει να υπάρχει στον τομέα αυτό, στη βάση συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής. Και πάλι ο κ. Μητσοτάκης ήταν παράδειγμα προς αποφυγή. Υπήρξε ο μόνος πρωθυπουργός που δεν συγκάλεσε Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το κατ’εξοχήν όργανο για την διαμόρφωση πολιτικών συναινέσεων. Όπως έγινε τον Μάρτιο του 2016 για το προσφυγικό. Ακόμη χειρότερα, κατηγόρησε πρόσφατα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «εθνική εξαίρεση» και οργανωτή «εθνικού σαμποτάζ», πράττοντας τα ακριβώς αντίθετα για την ομοψυχία από ό,τι επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος.

Και οι παρεμβάσεις των στελεχών του ΥΠΕΞ δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Ο μεν ΑΝΥΠΕΞ σε πρόσφατο άρθρο του εδώ στα Νέα πανηγύριζε γιατί, τάχα, «η Ελλάδα αποτίναξε από πάνω της τον ρόλο του επαίτη και αποτέλεσε μέρος των λύσεων» και γιατί «καταφέραμε να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ευρωτουρκικό ζήτημα». Ως προς το πρώτο, ξεχνά όχι απλώς επί ποιας κυβέρνησης επιλύθηκε η διαφορά του Μακεδονικού και ήρθε για πρώτη φορά τόσο κοντά στη λύση του το Κυπριακό, αλλά και πότε αναβαθμίσθηκαν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου και καθιερώθηκε το σχήμα 3+1. Ξεχνά την ιστορική ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στην Πνύκα, όπου τόνισε ότι οι Έλληνες “ενέπνεαν ολόκληρο τον κόσμο” με τη στάση τους στο προσφυγικό και συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις του. Ως προς το δεύτερο, η επιλεκτική αμνησία έχει αιτιολογικό λόγο, εφόσον ο ίδιος ήταν που υποστήριζε ότι δεν ήταν στρατηγικός στόχος οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, παρά τη σημαντική ομόφωνη απόφαση που είχε πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου 2019 και το μετέπειτα μπαράζ αμφισβητήσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι τελευταίες τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ είναι επίσης ομιχλώδεις. Διατυπώνει την άποψη ότι έχουν εξαντλήσει την δικαιολογητική τους ύπαρξη οι διερευνητικές επαφές, επιφυλάσσεται όμως να διατυπώσει την δική του εναλλακτική πρόταση σε αυτές μετά τις εκλογές και όχι δημόσια, στον επόμενο Πρωθυπουργό και τον δικό του διάδοχο. Είναι φανερό ότι έτσι δεν μπορεί να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη εθνική στρατηγική που είναι αναγκαία για να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει με την αλληλεγγύη του λαού μας προς τον τουρκικό λαό και τις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα. Το κόμμα μας, αντιθέτως, είναι το μόνο που έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο από το κυβερνητικό του πρόγραμμα στην εξωτερική πολιτική και το μόνο που έχει διατυπώσει ξεκάθαρες και συνεκτικές προτάσεις για την αυριανή μέρα.

Το 1999 παρήγαγε αποτελέσματα η «διπλωματία των σεισμών» γιατί υπηρέτησε ένα ευρύτερο σχέδιο ένταξης των ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, με τη συμφωνία του Ελσίνκι, παρά τις σκιές του τελευταίου να μην ξεκαθαρίζει ότι η προσφυγή στη Χάγη θα γίνει αποκλειστικά για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Εμείς προτείνουμε μια προσαρμοσμένη στο σήμερα ανάλογη στρατηγική, με διασύνδεση της Χάγης με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ, σε συνδυασμό με δικές μας πρωτοβουλίες στραμμένες στο διάλογο. Πρόσφατα ζητήσαμε η αναγκαία επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο να συνδυασθεί με μια ευρύτερη, συνεκτική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει ως επόμενο βήμα πρόσκληση στις όμορες χώρες της περιοχής προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη.

Η 21η Μαΐου είναι κρίσιμη και για την εξωτερική μας πολιτική.

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.