Επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου στη Γερμανία, Παρασκευή 11/9/2015

0

Συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου την Παρασκευή 11/9/2015 στο Βερολίνο με πολιτικούς και συνεργάτες του κόμματος Η Αριστερά, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, όπως επίσης και εκπρόσωπους των γερμανικών συνδικάτων και μια σειρά από επιστήμονες

Ακολουθεί άρθρο του Παναγιώτη Κουπαράνη στη Deutsche Welle (http://www.dw.com), Φιαβάστε το άρθρο και εδώ)

Η επόμενη μέρα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που στην Ελλάδα ανεβαίνει το θερμόμετρο του προεκλογικού αγώνα, στο Βερολίνο ο Γιώργος Κατρούγκαλος συζήτησε το ενδεχόμενο μελλοντικών πολιτικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη και μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να διατηρήσει το ελληνικό πρόβλημα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, δηλαδή να αναδείξει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν είναι αποκλειστικά εθνικό αλλά αφορά όλες τις κοινωνίες των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό ήταν ίσως το κεντρικό μήνυμα που θέλησε στείλει στους συνομιλητές του στο Βερολίνο την Παρασκευή το μεσημέρι στους χώρους του γερμανικού κοινοβουλίου, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην κλειστή εκδήλωση συμμετείχαν πολιτικοί και συνεργάτες του κόμματος Η Αριστερά, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, όπως επίσης εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων και μια σειρά από επιστήμονες. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά, Άξελ Τροστ, πρόκειται για ένα άτυπο δίκτυο που προσπαθεί να αναπτύξει μια στρατηγική ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.

Αντιμετώπιση της λιτότητας

«H Ελλάδα είναι μια μικρή και οικονομικά αδύναμη χώρα στο περιθώριο που δεν είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να επικρατήσει απέναντι στην υπεροχή των αντιπάλων της»

«H Ελλάδα είναι μια μικρή και οικονομικά αδύναμη χώρα στο περιθώριο που δεν είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να επικρατήσει απέναντι στην υπεροχή των αντιπάλων της»

Στις αρχές του έτους η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει μια ευφορία στον ευρύτερο χώρο της γερμανικής αριστεράς. Τον Φεβρουάριο για παράδειγμα όλοι οι πρόεδροι των γερμανικών συνδικάτων είχαν υπογράψει έκκληση, στην οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ελπίδα για την έναρξη μιας συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια διαφορετική κοινωνική και εργασιακή πολιτική ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Την πρωτοβουλία για την έκκληση αυτή είχε αναλάβει ο ερευνητής για θέματα εργασίας, Στέφεν Λέντορφ. Όπως εξηγεί στη Deutsche Welle, το μεγάλο ενδιαφέρον των ευρύτερων αριστερών δυνάμεων της Γερμανίας για την Ελλάδα οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη στην ΕΕ από την οικονομική κρίση, δεύτερον γιατί εκεί εφαρμόστηκαν τα πιο ακραία μέτρα λιτότητας και απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και τρίτον γιατί στην Ελλάδα για πρώτη φορά ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο δήλωνε ότι θέλει να τερματίσει την πολιτική των μνημονίων, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. «Βέβαια», τονίζει ο κ. Λέντορφ, «αυτή η προσπάθεια απέτυχε, επειδή η Ελλάδα είναι μια μικρή και οικονομικά αδύναμη χώρα στο περιθώριο που δεν είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να επικρατήσει απέναντι στην υπεροχή των αντιπάλων της, πράγμα όμως που είχαμε συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό από την αρχή».

Στη συζήτηση στο Βερολίνο οι συνομιλητές του κ. Κατρούγκαλου ήθελαν να ενημερωθούν για τις εμπειρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης και για τις προθέσεις μιας μελλοντικής αριστερής διακυβέρνησης της χώρας. Οι ερωτήσεις αφορούσαν συγκεκριμένα ζητήματα όπως τις ιδιωτικοποιήσεις, την εισοδηματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τον ρόλο των ελληνικών συνδικάτων, τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου, το τι σημαίνει να εφαρμόζει μια αριστερή κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά και κατά πόσο θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή αυτού του προσανατολισμού πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις άλλων χωρών. Ένα θέμα που τονίστηκε επανειλημμένα από αρκετούς ομιλητές ήταν η σημασία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Για πρώτη φορά, όπως τόνισε ο Στέφεν Λέντορφ στη Deutsche Welle, συζητήθηκαν κοινωνικά θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Χάρη στην αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης ξέσπασε μια έντονη συζήτηση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την καταστροφική οικονομική πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και έγινε το κυρίαρχο θέμα. Κάτι ανάλογο δεν έχει ξαναγίνει».

Το ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό

Η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος ήταν ούτως ή άλλως από την αρχή στόχος της αριστερής κυβέρνησης, επισήμανε στη Deutsche Welle ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα «είναι ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης», ότι αποτελεί δηλαδή δοκιμαστικό πεδίο για μέτρα λιτότητας και νεοφιλελεύθερων αλλαγών στην αγορά εργασίας, που στη συνέχεια θα εφαρμοστούν στην υπόλοιπη ΕΕ, βρήκε ανταπόκριση.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην υποστήριξη ελληνικών συμφερόντων είναι κατά τον κ. Κατρούγκαλο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ελληνική πλευρά επέμενε και θα επιμείνει να νομοθετήσει με τις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», με «αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, όπως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο». Επιπλέον διευκρινίζει: «Εμείς δεν λέμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε αυτά που δεσμευτήκαμε ότι θα ακολουθήσουμε, αλλά ο τρόπος εφαρμογής τους είναι και αυτός πεδίο μάχης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταφέρει την διεξαγωγή αυτής της συζήτησης όλο και περισσότερο στο ευρωπαϊκό γήπεδο. Το ζητούμενο είναι όμως να βρεθούν και σύμμαχοι εκτός Ελλάδας.

Το άρθρο του Παναγιώτη Κουπαράνη δημοσιεύθηκε στη Deutsche Welle (http://www.dw.com)

Διαβάστε το άρθρο και εδώ.

 

Share.