Ημερίδα για την ασφάλιση και τα πυροσβεστικά επικουρικά ταμεία

0

Την Πέμπτη 10 Απριλίου η ΕΑΠΣ πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα για την κατάσταση στην ασφάλιση και τα επικουρικά πυροσβεστικά ταμεία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Δ. Κανελλόπουλος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τσουκαλάς και Χαρά Καφαντάρη, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Παπανικολάου, ο επικεφαλής του Τμήματος Ενστόλων του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Μαυρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Ν. Αθάνατος, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρ. Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣ Αν. Τσουκαράκης.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση, την οποία βρίσκονται τα επικουρικά πυροσβεστικά ταμεία, τα οποία μετά την βίαιη ενσωμάτωση τους στο ΤΕΑΠΑΣΑ και κυρίως μετά το ληστρικό PCI αποδεκατίστηκαν τα αποθεματικά τους. Αποτέλεσμα οι αναλογιστικές μελέτες να αποτυπώνουν αυτήν την δύσκολη κατάσταση για την ασφαλή επιβίωσή τους στο χρόνο.

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συνταγματολόγος και καθηγητής δημοσίου δικαίου Γ. Κατρούγκαλος. Στην μεστή του ομιλία ο κ. Καθηγητής καταρχήν συγχάρηκε της ΕΑΠΣ για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να συνδυάζεται ο συνδικαλισμός με την επιστημονική γνώση. Επεσήμανε ότι γενικά σήμερα εκδηλώνεται μια επίθεση ώστε να αλλάξει η σχέση κοινωνίας και κράτους. Είναι ένας πόλεμος κατά των φτωχών. Στη χώρα μας με τα μνημόνια των τελευταίων ετών, ανατρέπεται η παραδοσιακή «δυτική» πολιτική της συνταγματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μετά το παρασύνταγμα του εμφυλίου, με Α.Ν. σήμερα εξελίσσεται ένα αντίστοιχο νέο, βασισμένο σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, σε πολυσέλιδα νομοσχέδια ενός άρθρου. Παράλληλα στοχεύετε τόσο ο Βασικός Μισθός των εργαζομένων, όσο και η λεγόμενη Δημόσια Σύνταξη των 360 ευρώ.

Αναφορικά με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι τα Αποθεματικά των Ταμείων, χρηματοδότησαν την ανάπτυξη, μεταφέροντας πόρους από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό Τομέα. Ειδικά με το PCI, την μεγάλη πολιτική απάτη, αντί να επιχειρηθεί η αναδιανομή του χρέους, ή η διαγραφή μέρους του χρέους, ληστεύτηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. καθηγητής χαρακτηριστικά είπε «Σαν η Ελλάδα να χρώσταγε στη γιαγιά της και να δανείστηκε από τη Μαφία». Επί της ουσίας, τα κέρδη μένουν ιδιωτικά και οι ζημιές γίνονται δημόσιες. Και το επακόλουθο είναι να μην υπάρχει πλέον εγγύηση του ασφαλιστικού κεφαλαίου, το οποίο διασφάλιζε παροχές για να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπή διαβίωση των ασφαλισμένων.

Στο τελευταίο μέρος της εισήγησης του ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η τελευταία πολιτική που προωθείται μεταβάλει τη κεντρική λογική του συστήματος προκαθορισμένων εισφορών από το σύστημα των προκαθορισμένων παροχών, απουσία όμως του χαρακτηριστικού της αλληλεγγύης. Σε αυτή την μνημονιακή προσπάθεια αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η νομική προσφυγή αποτελεί τη μία πλευρά αντίδρασης των εργαζομένων. Η πλέον ουσιαστική όμως αντίδραση μπορεί να δοθεί μόνο από τη μαζική και συγκροτημένη δράση από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο τέλος της εισήγησης ο κ. Κατρούγκαλος δέχτηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους. Ακολούθησε εισήγηση από τον Επικεφαλής του πυροσβεστικού προσωπικού στο ΤΕΑΠΑΣΑ Αντιπύραρχο κ. Τζαλοκώστα, ενώ στο πέρας της ημερίδας ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Κατρούγκαλο.

 

Πηγή:  http://www.eaps.gr/?p=2543

 

Share.