Τι έχει δηλώσει ο Γ. Κατρούγκαλος για το Κυπριακό και τις κατά καιρούς εξελίξεις στο ζήτημα αυτό:
-Για την υποστήριξη της Κύπρου
Η Ελλάδα είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Για το Κυπριακό
Η Ελλάδα θεωρεί το Κυπριακό ως ένα ζήτημα Διεθνούς Δικαίου και είναι προσηλωμένη στην ανάγκη να υπάρχει επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με σεβασμό στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Θέλουμε την Κύπρο ενωμένη ξανά με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι δύο κοινότητες που ζουν στο νησί, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
-Για το κεκτημένο του Κρανς Μοντανά
Στη Διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, επετεύχθη σημαντική πρόοδος. Για εμάς το σημαντικότερο κεκτημένο αυτής της διαδικασίας είναι ότι ξαναμπήκε με τον πιο ορατό τρόπο στο τραπέζι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού.
-Για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του καθεστώτος των «εγγυήσεων»
Είναι επιδίωξή μας να λυθεί το Κυπριακό. Θεωρούμε, όμως, ότι πρέπει να σταματήσει το πλήρως αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων που δίνει παρεμβατικά δικαιώματα σε μια χώρα απέναντι σε μια άλλη, η οποία μάλιστα είναι κυρίαρχη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα οριστικής αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων. Αυτό είναι το θεσμικό κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου και εμείς θέλουμε να το συνεχίσουμε.
-Για το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Δεν επιδιώκουμε μία οποιαδήποτε λύση. Επιδιώκουμε μια λύση του Κυπριακού που να ανταποκρίνεται στις παραμέτρους σε ό,τι αφορά τη διεθνή του διάσταση -που είναι η μόνη στην οποία η Ελλάδα διαπραγματεύεται- και προφανώς και την εσωτερική του διάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε ούτε μια ακυβέρνητη πολιτεία, ούτε να έχουμε μια υποβάθμιση των δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών κεκτημένων της.
-Για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Λευκωσία και Αθήνα κέρδισαν μια σημαντική διπλωματική μάχη. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη λήψη μέτρων και μάλιστα με πολύ αυστηρότερη διατύπωση ακόμη και από αυτή του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Από τα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά στις πράξεις. Το μήνυμα αυτό έχει ήδη εισπραχθεί από την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την ΕΕ ότι κατέστη, τάχα, όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου, επειδή υιοθέτησε μια πολιτική αρχών.
-Για τα δικαιώματα της Κύπρου στους ενεργειακούς πόρους της
Τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους είναι αναφαίρετα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.