Κατρούγκαλος, ο Έλληνας υπουργός του Σύριζα με γραβάτα

0

Πορτραίτο του Έλληνα υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου από τη δημοσιογράφο Sabine Syfuss-Arnaud με αφορμή τη συνέντευξη που της παραχώρησε κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι, την 1 Ιουνίου 2015.

Ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Κυβέρνησης Τσίπρα, Γιώργος Κατρούγκαλος, 52 ετών, διαμένει σε ξενοδοχείο στο Παρίσι: ένα κτήριο του 16ου Διαμερίσματος – κοντά στην Ελληνική πρεσβεία- κατηγορίας μόνο 3 αστέρων. «Είναι ζήτημα συμβατότητας με τις πολιτικές μου ιδέες», όπως λέει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής», όπως λέει σε άψογα γαλλικά. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός πιστός στην κομμουνιστική ιδέα επικαλείται δυο οικονομολόγους. Ο ένας επικρίνει έντονα « τον νομισματικό σαδομαζοχισμό της Ευρωπαïκής Ένωσης». Ο άλλος, ο νομπελίστας Paul Krugman, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μετατροπή της πολιτικής σε ζόμπι ”. Ο υπουργός «επικρίνει τις νεκρές πολιτικές που συνεχίζουν να εφαρμόζονται».

Στο στόχαστρό του βρίσκονται οι πολιτικές λιτότητας. Για εκείνον, η Ευρώπη βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι όπου υπάρχουν δυο δυνατότητες: η συνέχιση της λιτότητας που έχει ως αποτέλεσμα την οργή του λαού ή η επιστροφή σε μια κοινωνική πολιτική, που βρίσκεται και στην καρδιά του ευρωπαïκού πολιτισμού. Γιατί, όπως εξηγεί, « η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανοίγει τον δρόμο».

Πιέζουν οι προθεσμίες

Την 1η Ιουνίου, η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση . Η κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς θα πρέπει να τηρήσει τις σύντομες προθεσμίες: Μέχρι το τέλος του μήνα 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ σε τρεις δόσεις. Όπως σχολιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα προφανώς θα αποπληρώσει. Ως καθηγητής δικαίου που είμαι σας διαβεβαιώνω: «Ένα κράτος μπορεί πάντα να πληρώσει. Η χώρα μου έχει ήδη καταβάλει 17 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Αύγουστο, 8 από τα οποία καταβλήθηκαν όσο καιρό είμαστε στην εξουσία. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Ως αντάλλαγμα, περιμένει από τους πιστωτές που αποκαλεί “εταίρους” να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να βοηθήσουν. Καθώς το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπως λέει, δεν είναι τόσο το γεγονός ότι τα ταμεία είναι άδεια αλλά ότι η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. «Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 25% και σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Πρόκειται για μια μη βιώσιμη κατάσταση, και για να ανατροφοδοτήσουμε την οικονομία μας, θα πρέπει οι συζητήσεις μας να καταλήξουν σε συμφωνία».

Όπως και ο πρωθυπουργός, δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων: «Δεν είμαστε μακριά από τον στόχο, και προσωπικά πιστεύω ότι ο κίνδυνος αποτυχίας δεν ξεπερνάει το 10%. Κανέναν δεν συμφέρει μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, ούτε εμάς, ούτε τους Ευρωπαίους : καθότι κάτι τέτοιο θα συντελούσε μόνο στην αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης».

Αλλά όπως λέει αυτός ο ευγενικός άνδρας, του οποίου το πρόσωπο ξαφνικά παίρνει μια πιο τραχιά έκφραση, «δεν μπορούμε να δεχτούμε μέτρα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική μας ταυτότητα, όπως για παράδειγμα η μείωση των συντάξεων».

Ένας Έλληνας Τσε Γκεβάρα;

Μεταφέρει ωστόσο ένα θετικό μήνυμα. Ο Τσίπρας θα συγκρατήσει το κόμμα του, το οποίο γίνεται ολοένα και περισσότερο ανήσυχο; «Σίγουρα, υπήρχε ανέκαθεν στον Συριζα μια παράδοση έντονης αντιπαράθεσης, αλλά η μειονότητα κατέληγε πάντα να συμμορφώνεται με τα θέλω της πλειοψηφίας».

Η αβέβαιη συμμαχία με την λαϊκή δεξιά θα παραμείνει για καιρό ακόμα ήρεμη; «Κι εγώ ήμουν πολύ επιφυλαχτικός απέναντί τους πρίν τις εκλογές, αλλά έχουν μια σοβαρή στάση και δεν βάζουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό». Ο πρωθυπουργός έχει τον πραγματισμό του Λουλα, όπως ανέφεραν οι Financial Times τον προηγούμενο Ιανουάριο ή παραμένει ένας Τσε Γκεβάρα; «Έχει κάτι και από τα δυο. Αλλά, όπως ξέρετε ο Τσε Γκεβάρα ήταν κεντρικός τραπεζίτης. Αυτό αποτελεί και τρανή απόδειξη του ότι μπορούμε να είμαστε και επαναστάτες αλλά και καλοί πολιτικοί».

Έχει μια απάντηση σε όλα, είναι γοητευτικός, ευγενικός, καμία σχέση με το μοντέλο εκείνο του πολιτικού άνδρα που περίμεναν κάποιοι να δουν την επομένη της νίκης του Συριζα τον περασμένο Ιανουάριο. Αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Κράτους που διευθύνει, υπογραμμίζει: «Μεταξύ του 2009 και του 2015, οι υπάλληλοι του δημοσίου μειώθηκαν στους 620.000 από τους 940.000. Το κύριο πρόβλημα του ελληνικού κράτους δεν είναι ότι έχει υπερπληθώρα υπαλλήλων, αλλά ότι ο κόσμος δεν το εμπιστεύεται πια, του είναι εχθρικό και το θεωρεί πελατειακό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη».

Ανακοινώνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη ενός νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που εξετάζει μαζί με ξένους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων και Γάλλων.

Share.