Μαθήματα και διλήμματα της τραγωδίας: Άρθρο του Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα TA NEA

0

06/03/2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η τραγωδία απαιτεί απαντήσεις. Όσο δεν πρέπει να εκφυλιστούν αυτές σε μια κοκορομαχία των κομμάτων, άλλο τόσο δεν πρέπει να μείνουν μετέωρες. Μη απάντηση συνιστά η χθεσινή ανάρτηση του πρωθυπουργού, όπου προσπαθεί να απεμπλακεί από την αρχική δήλωση-υπεκφυγή περί ανθρωπίνου λάθους, ζητώντας συγγνώμη όχι για τις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης, αλλά συνολικά του πολιτικού συστήματος.  Ανάλογη ήταν και η δήλωση παραίτησης του υπουργού του, του ίδιου που, κουνώντας το δάχτυλο μεμφόταν υπεροπτικά όσους θέτουν ζητήματα ασφάλειας στα τρένα. Όμως, αν όλοι φταίνε, κανείς δεν είναι υπεύθυνος. Η θεωρία της «κακιάς ώρας»,  του ανθρώπινου λάθους, είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με αυτή της «κακής χώρας», της πλήρους διάχυσης των ευθυνών. Καταλήγουν στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών και των αληθινών ενόχων.

Δεν πρόκειται μόνο για διαχειριστικά λάθη της κυβέρνησης. Πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο. Σκεφτείτε: Είχαν προηγηθεί τρεις πρόσφατοι εκτροχιασμοί. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, o Πρόεδρος της εθνικής επιτροπής του ETCS παραιτήθηκε απευθύνοντας σοβαρές και εμπεριστατωμένες κατηγορίες για αμέλεια και ανικανότητα των διοικούντων. Πολλές απεργίες και εξώδικα των σωματείων των εργαζομένων είχαν θέσει έντονα τα ίδια ζητήματα. Η αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις προειδοποιήσεις δεν συνιστά λάθος, αλλά απόφαση. Απόφαση να αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους και  να στήνεται παράλληλα μια πρόσοψη εικονικής πραγματικότητας δήθεν εκσυγχρονισμού και success story, όπως τα κωμικοτραγικά εγκαίνια από τον κ. Μητσοτάκη της ανύπαρκτης τηλεδιοίκησης.

Υπάρχουν δύο ακόμη βαθύτερα αίτια για την τραγωδία, που αποτελούν ταυτόχρονα δομικά χαρακτηριστικά της δεξιάς στη χώρα μας: ο πελατειασμός και η υπονόμευση του κοινωνικού κράτους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Πώς τοποθετήθηκε ένας άνθρωπος με εκπαίδευση μόλις  έξη μηνών σταθμάρχης στον κεντρικότερο σταθμό της χώρας; Γιατί καταργήθηκε ο δεύτερος σταθμάρχης; Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν τοποθετημένοι δύο έμπειροι σταθμάρχες στους κεντρικούς σταθμούς, όπως και κλειδούχοι σε όλα τα αναγκαία σημεία. Λειτουργούσε, επιπλέον,  για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου λάθους, δευτεροβάθμιο κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας, που καταργήθηκε το 2020.

Αναπότρεπτη υποβάθμιση των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών συνιστά, διαχρονικά και παγκόσμια , η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση τους. Είναι αλήθεια ότι ούτε εμείς μπορέσαμε να αναστρέψουμε την μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για την ιδιωτικοποίηση των τρένων. Ενισχύσαμε όμως το δημόσιο σιδηροδρομικό δίκτυο, παραδίδοντας ολοκληρωμένη ως προς τις υποδομές και ηλεκτροδοτημένη τη διπλή γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθήνας. Το 2017 προχωρήσαμε σε προσλήψεις σταθμαρχών και φυλάκων διαβάσεων. Αντιθέτως, το 2020 δεν ανανεώθηκαν οι σχετικές συμβάσεις και όλο το έργο της φύλαξης πέρασε με ανάθεση σε εταιρείες. Viral έχει γίνει, άλλωστε, η φωτογραφία του κ. Χατζηδάκη να κόβει τούρτα γενεθλίων πανηγυρίζοντας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Μια τελευταία λέξη για όσους υποστηρίζουν ότι ο θάνατος των νέων παιδιών «θα πιάσει τόπο» γιατί έτσι θα εκσυγχρονίσουμε τα τρένα. Είναι οι ίδιοι του « Γερούν γερά» που ευλογούσαν τα μνημόνια με το επιχείρημα ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική δεξιά είναι αυτή που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον πελατειακό εαυτό της και να αλλάξει ουσιαστικά τη χώρα, πέραν επιφανειακών και επικοινωνιακών καλλωπισμών.

Γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμες οι επικείμενες εκλογές. Όχι απλώς για να σταθμίσουν το συντελεστή ευθύνης όσων κυβέρνησαν, όσο, κυρίως, για να τάμουν τα θεμελιώδη διλήμματα: Υπέρ του κοινωνικού κράτους ή υπέρ της ανεξέλεγκτης ισχύος των αγορών; Υπέρ των ελευθεριών και των δικαιωμάτων ή της υπονόμευσης τους; Σε τελική ανάλυση, υπέρ μιας Δημοκρατίας υπέρ των συμφερόντων των πολλών, ή μιας συγκαλυμμένης ολιγαρχίας των λίγων και ισχυρών;

Από το Γραφείο Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

 

Share.