Ομιλία για την Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση

0
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αναπληρωτής Υπουργός

Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2018

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 θα ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο της πολιτικής, αλλά χρειάζονται τομές  τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στο παραγωγικό μοντέλο ώστε  να μπούμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πιο ταλαντούχα και κατηρτισμένη γενιά ελλήνων και να αναστρέψουμε το brain drain.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Τρίπολη.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην αγροτικό τομέα επισήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ομάδων μικρών παραγωγών ώστε να συγκεντρωθούν προϊόντα υψηλής ποιότητας αλλά και σε σημαντικές ποσότητες που είναι απαραίτητες για εξαγωγές σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία αλλά και η Βραζιλία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους αγρότες και ειδικά τους νέους να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα που δίνει ο νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συνεργατισμό. Πρέπει να βασισθούμε  στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, όπως η γεωπολιτική θέση,  γέφυρα τριών ηπείρων αλλά και τη βιοποικιλότητα των προϊόντων μας σε τρόφιμα και βότανα. Μέσω των αγροτικών προϊόντων μπορούν να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας όπως οι τομείς των φαρμάκων και των καλλυντικών.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της οικονομικής διπλωματίας μπορούμε να συμβάλλουμε στην αύξηση της ζήτησης των ελληνικών προϊόντων και στο άνοιγμα νέων αγορών, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός και ταυτόχρονα κάλεσε τους συνεταιρισμούς αλλά και ομάδες παραγωγών να είναι σε επαφή με τα γραφεία των εμπορικών και οικονομικών ακολούθων μας σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Share.