Ομιλία Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σ/ν για την αγορά των ΡΑΦΑΛ ,14-1-21

0

 

14/01/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπερψηφίζουμε, για λόγους πατριωτικής ευθύνης, τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου. Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή

Σημεία από την ομιλία του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για την αγορά των ΡΑΦΑΛ:

Υφίσταται μία αδιάσπαστη ενότητα των στρατηγικών και τακτικών επιλογών στην Εθνική Άμυνα στην Εξωτερική Πολιτική. Και το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ήδη συνέπειες και στα δύο πεδία. Η αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συμπληρώνει την αδυναμία του, την δική του προσωπική πολιτική ανικανότητα, όχι των ενόπλων δυνάμεων μας, να αποτρέψει την πρωτοφανή παραβίαση επί μήνες των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας μας.

Το κενό στρατηγικής χαρακτηρίζει, δυστυχώς, και τον προγραμματισμό στην άμυνα.

Φανερώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο με το πρωτοφανές κομφούζιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το οποίο καταγγέλθηκε κατά την διαδικασία στις επιτροπές, όχι μόνον από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων  αλλά και την κυρία Μπακογιάννη, ως προς τη σώρευση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων που κληθήκαμε να ψηφίσουμε σε πέντε ημέρες.

Το κενό αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με το δικό μας προγραμματισμό, που είχε τα εξής κυρίως χαρακτηριστικά:

Προτεραιότητα στη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. Για πρώτη και μόνη φορά μέσα στα μνημόνια προχωρήσαμε σε επένδυση στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ΕΔ με την αναβάθμιση των F-16 σε τύπο Viper, τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε συνεργασία με την ΕΑΒ. Σημειώνω τη μεγάλη σημασία ανάπτυξης εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με το παράδειγμα της Τουρκίας, που καλύπτει ήδη με δικά της μέσα τα δύο τρίτα των στρατιωτικών της προμηθειών.

Ενίσχυση του αξιόμαχου στο πλαίσιο συγκεκριμένου 15ετούς προγραμματισμού, με προτεραιότητα στην ενίσχυση του ΠΝ με σύγχρονες φρεγάτες με ικανότητες εκτεταμένης αεράμυνας σε ανοικτές θάλασσες. Για το λόγο αυτό, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ενόπλων δυνάμεων, είχαμε καταλήξει στις γαλλικές Belharra, υπερσύγχρονων ψηφιακών πλοίων με τα πιο προηγμένα σόναρ κύτους και Α/Α πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Μία Belharra καλύπτει αεροπορικό χώρο, τη λεγόμενη «φούσκα», όσο 4 αμερικανικές φρεγάτες ΜΜSC της Λόκχηντ που ακούω ότι συζητάτε αυτή τη στιγμή. Τέτοια πλοία χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις διογκούμενες προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δική σας πολιτική, αντιθέτως, χαρακτηρίζεται από αντεστραμμένη προτεραιοποίηση, αντιφάσεις στον προγραμματισμό, εξασθένιση και των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με αδικαιολόγητες παλινωδίες, όπως στην περίπτωση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών. Αναιρείτε συνεχώς ακόμη και τις δικές σας εξαγγελίες και αναγγέλλετε αδικαιολόγητα υπέρογκες δαπάνες, όπως η σκανδαλώδης συμφωνία ύψους  1,2 δις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα την οποία εμείς διαπραγματευόμαστε με τα μισά χρήματα.

Για το λόγο αυτό μας αναγκάσατε να ψηφίσουμε παρών στις σχετικές δαπάνες τους προϋπολογισμού.

Παρά τα κενά και τις αντιφάσεις, παρά τα μεγάλα προβλήματα της σύμβασης που ανέδειξε ο εισηγητής μας και τις αποκλίσεις από την πάγια νομοθεσία την οποία καλύπτετε με ειδικές κατ’ απόκλιση ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους: την αναγκαία ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τη λήψη υπόψη των άλλων αναγκών της χώρας, μετά την λαίλαπα των μνημονίων και της πανδημίας. Την ανάγκη να μην ξεκινήσουμε μια νέα, αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών και να αποκλείσουμε τα πάρτυ και τις μίζες επιτηδείων και «ημετέρων».

Τα Ραφάλ είναι χρήσιμα για την ελληνική άμυνα.  Συμβάλλουν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου, μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες κενού προμηθειών. Δεν αποτελούν υπερθεματισμό σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς, αλλά μεταξύ της 4ης και της 5ης, πολύ οικονομικότερα από τα F-35. Θυμίζω ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 100 παρόμοια αεροσκάφη, συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής τους και αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αμερικανικές κυρώσεις θα είχε ήδη παραλάβει την πρώτη μοίρα από οκτώ από αυτά. Δεν επιδιώκουμε συνεπώς την υπεροπλία αλλά την ισορροπία δυνάμεων με την προμήθεια αυτή.

Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ευθύνες σας για το διπλό κενό στρατηγικής στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να σας καλούμε  να καλύψετε το κενό αυτό και να διαμορφώσετε, επιτέλους, εθνική στρατηγική και εθνικό μέτωπο, ξεκινώντας από την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Από το Γραφείου Τύπου Γ. Κατρούγκαλου

Share.