Ομιλία Γιώργου Κατρούγκαλου στη Βουλή, 27/9/2016

0

 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡϞΖ΄

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, της τροπολογίας και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Τα πενήντα χρώματα του γκρι, που ούτως ή άλλως έφταναν στο βαθύ μαύρο στην ενημέρωση και στην παραπληροφόρηση, γνωρίζουν νέες δόξες, όσο η Κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει το σύστημα της διαπλοκής στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Δυστυχώς, και κοινοβουλευτικά κόμματα ταυτίζονται με το σύστημα αυτό των αμαρτωλών συμφερόντων. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι προωθείται συστηματικά στην πολιτική ατμόσφαιρα ένα νέφος ψεύδους. Δεν μιλάμε επί των γεγονότων, μιλάμε επί της διαστροφής τους.

Οι ολετήρες της χώρας κατηγορούν εμάς για την καταστροφή που αυτοί έφεραν. Οι υποκριτές μάς κατηγορούν για υποκρισία, οι ψεύτες για ψέματα. Επειδή δεν θέλω να είμαι γενικός και επειδή δεν μπορείς να αντικρούσεις τον ωκεανό των ψεμάτων, θα πάρω ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα γι’ αυτά που συζητούμε, σχετικό με το άρθρο 1. Εξ όνυχος τον λέοντα, για να καταλάβουν αυτοί που μας ακούν, γιατί αυτοί που δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με βάση την αλήθεια χρησιμοποιούν σαν όπλο το ψέμα.

Είχαμε φροντίσει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα μικρά μαγαζιά, οι μικροί επαγγελματίες στις πόλεις κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων και στα χωριά, να έχουν ειδική ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ήταν το άρθρο 40 του νομοσχεδίου. Θα σας πω τα ονόματα των συναδέλφων Βουλευτών που στη συνεδρίαση ΡΚ΄ της 7ης Μαΐου και στη συνεδρίαση ΡΚΑ΄ της 8ης Μαΐου ψευδώς ισχυρίζονταν –γιατί εδώ πρόκειται για ψέμα, δεν πρόκειται για ερμηνεία- ότι τάχα είχαμε καταργήσει αυτή την προστασία. Είναι, λοιπόν, ο κ. Μανιάτης, φαίνεται η ομιλία του στη σελίδα 258, η κυρία Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Γεωργιάδης, η ομιλία του είναι στη σελίδα 627. Αυτά αναφέρονται στην ΡΚ΄ συνεδρίαση. Στην ΡΚΑ΄ συνεδρίαση ο κ. Κωνσταντινόπουλος, στη σελίδα 6, ο κ. Στύλιος στη σελίδα 231, ο κ. Βρούτσης στη σελίδα 347.

Τι φώναζαν αυτοί; «Καταστρέφετε το μικρό μπακάλικο, το μικρό μανάβικο, διαλύετε τον κοινωνικό ιστό», ενώ κάναμε ακριβώς το αντίθετο και το ήξεραν. Και λειτούργησε αυτό το «ηχείο» του ψεύδους, τράβηξε την προσοχή του σκληρού παίχτη, που ξέρετε ποιος είναι. Δεν τους κατηγορώ για σκοπιμότητα. Θα πάρω την ευμενέστερη εκδοχή της επιπολαιότητας και της ανευθυνότητας, μολονότι, τουλάχιστον ένας από αυτούς που κατονόμασα, σεμνύνεται ότι είναι τρόικα του εσωτερικού.

Μας ζήτησαν, λοιπόν, οι δανειστές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μετά τον θόρυβο ο οποίος έγινε, να τα πάρουμε όλα πίσω, να μην έχουν ειδική προστασία οι άνθρωποι στα μικρά χωριά και στις κωμοπόλεις. Και φυσικά αυτό το αποκρούσαμε. Δεχθήκαμε μόνο μια περίπτωση, αυτών που δεν είναι αγρότες και νοικιάζουν δωμάτια. Γιατί, όσοι είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα αγροτοτουρισμού, ως αγρότες εξακολουθούν να ανήκουν στη γενική κατηγορία της ρύθμισης αυτής, που έχουν ειδικές διευκολύνσεις. Όσοι, όμως, νοικιάζουν δέκα δωμάτια και είναι σε περιοχές τέτοιες, εντάσσονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η ελάχιστη ασφαλιστική τους υποχρέωση υπολογίζεται στη βάση του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 7 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Αν κάνετε τη διαίρεση, τεκμαίρεται ότι νοικιάζουν τα δωμάτιά τους με 7 ευρώ τη νύχτα, αν δεχθούμε ότι μια σεζόν είναι ενενήντα ημερών. Κι αυτό δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτός ο «θόρυβος», όχι βασισμένος στην κριτική που προάγει τον κοινοβουλευτισμό, αλλά βασισμένος στο ψέμα που σκοτώνει τον κοινοβουλευτισμό, γιατί ακριβώς διαστρεβλώνει την πολιτική συζήτηση.

Όλα όσα ακούστηκαν σήμερα είναι ψέματα, ότι τάχα χάνουν όλες τις εκπτώσεις που δώσαμε οι νέοι επαγγελματίες ή οι αγρότες. Παραμένει η ειδική μεταχείριση, η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ότι αυτοί οι νέοι επαγγελματίες, οι αγρότες αποδίδουν εισφορές, όχι με το ελάχιστο του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά στο 70% του ποσού αυτού. Το μόνο που ήρθε συντομότερα είναι μια προθεσμία που, σύμφωνα με την αρχική διατύπωση του νόμου, ήταν το 2019 και έγινε «το 2017». Γιατί έγινε αυτό; Γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν ήταν εφαρμογή μνημονίου. Έγινε ακριβώς για να εξουδετερωθούν οι νεοφιλελεύθερες αιχμές του μνημονίου. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ήταν δική μας μεταρρύθμιση. Γι’ αυτόν το λόγο ο ακραίος παίχτης ακόμα και σήμερα θέλει να ανοίξει ξανά. Δεν τη δέχεται. Λέει ότι θέλει αυτός -τις ρυθμίσεις του ΠΙΝΟΣΕΤ στα ιδιωτικά ταμεία-, την ιδιωτική ασφάλιση, που εν μέρει κι αυτή η πλευρά της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία -και δεν αναφέρομαι στον ΠΙΝΟΣΕΤ, στην ιδιωτική ασφάλιση αναφέρομαι- τη θέλει.

Για να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή μαίνεται μια σύγκρουση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού με τις δυνάμεις της κοινωνικής Ευρώπης. Εμείς σε αυτή τη σύγκρουση είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε στην Ευρώπη να διαμορφώσουμε αυτό το μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία, που θα ανατρέψει την μέχρι τώρα στρατηγική πρόσδεσή της στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού.

Το ίδιο κάναμε στο ασφαλιστικό, το ίδιο θα κάνουμε και στα εργασιακά. Κι όπως έχω κάνει επανειλημμένα και πολλές φορές, καλώ ειδικά αυτήν την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας να μας δηλώσει αν θεωρεί εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων ως βάση της διαπραγμάτευσης για το εργασιακό ή αν θεωρεί ότι οι απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που πρέπει να υποστηριχθούν.

Είμαστε περήφανοι, κύριοι συνάδελφοι. Είμαστε περήφανοι για αυτήν τη μάχη. Είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη σε αυτήν τη μάχη. Είχαμε τον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου, αλλά τον κάναμε, για να μείνουμε όρθιοι για την επόμενη μάχη ενός πολέμου που δεν τελειώνει σε έναν μήνα και που έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα που ξεπερνά πάρα πολύ τα όρια της χώρας μας. Για αυτόν τον λόγο, μην προσπαθείτε να επενδύσετε τάχα στα ενοχικά σύνδρομα των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε και στο μέλλον. Γιατί η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στη χώρα έδειξε ακριβώς την ανάγκη να υπάρχει μια άλλη πολιτική.

Share.