Ομιλία Γιώργου Κατρούγκαλου στη Βουλή, 29/9/2016

0

ΙΖ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α’

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ρ]Θ’

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

i σχετικά με την αδυναμία εγκατάστασης των δικαιούχων στις εργατικές κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κέρκυρας

ii. σχετικά με την επαναλειτουργία του εργοστασίου χυμοποίησης και τυποποίησης χυμού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας “Εσπερίδες”

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Αϊβατίδη, θα μου επιτρέψετε, πριν προχωρήσω στην απάντηση της ερώτησής σας, να κάνω μία σύντομη δήλωση όχι σχετική με αυτήν, αλλά σχετική με ένα σοβαρό εργασιακό ζήτημα. Κάθε φορά που θα έρχομαι στη Βουλή θα προχωρώ σε μία παρόμοια δήλωση, ακριβώς γιατί αφορά ένα κρίσιμο ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας για τη μεταρρύθμιση του τοπίου των εργασιακών σχέσεων.

Παραδόθηκε προχθές και παρουσιάζεται αύριο το πόρισμα της επιτροπής ειδικών, που έχει συμφωνηθεί ότι θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Αυτό υιοθετεί στον μεγαλύτερο βαθμό τις εθνικές θέσεις, όπως έχουν περιγραφεί στην κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων του Ιουλίου. Αυτό που θέλω να ρωτήσω τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ιδίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι αν συμφωνούν να αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης ως εθνική θέση η δήλωση αυτή των κοινωνικών εταίρων.

Απευθύνομαι ειδικά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί ο Αρχηγός της δήλωσε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ότι προτείνει να μειωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα, δίνοντας ως αντάλλαγμα διαρθρωτικές αλλαγές, που ξέρουμε ότι στην ιδιόγλωσσα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ο όρος για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Επειδή θεωρώ ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν και να διαλέξουν την πλευρά με την οποία θα είναι στην επικείμενη διαπραγμάτευση, θεωρώ κρίσιμο να τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία και να μας πει αν είναι με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας και την ομόφωνη θέση τους ή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικά με την ερώτησή σας, είναι ακριβές ότι για τέτοια θέματα που δεν είναι υψηλής πολιτικής, θα πρέπει να βρίσκουμε τις ιδανικές τεχνικές λύσεις.

Όπως ξέρετε και αναφέρεται και στην ερώτησή σας, είναι θέμα που κληρονομήσαμε από το 2014. Υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι που καθυστέρησε. Καταργήθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος για την κατασκευή του σχετικού έργου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ξέρετε, έχει συμφωνήσει ο ΟΑΕΔ να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Κέρκυρας, για την ακρίβεια τη Δημοτική Επιχείρηση Αποχέτευσης που έχει την αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση του έργου βιολογικού καθαρισμού. Θεωρούν οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ –και εδώ είναι ένα τεχνικό ζήτημα, στο οποίο δεν μπορώ να υπεισέλθωότι η προσωρινή λύση των σηπτικών δεξαμενών δεν είναι η καταλληλότερη, πρώτα από όλα, διότι δεν είναι μόνιμη και, δεύτερον, γιατί δεν φαίνεται να καλύπτει τις ανησυχίες των περίοικων του οικισμού για περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου. Επομένως αυτό που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ του δήμου και της διοικήτριας του ΟΑΕΔ, η οποία, εν όψει της σοβαρότητας που δίνουμε ως Κυβέρνηση στο θέμα, επισκέφθηκε την 17η Ιουνίου τον Δήμο Κέρκυρας για να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι η δημοπράτηση του έργου διασύνδεσης του συγκεκριμένου δικτύου με το δίκτυο βιολογικού καθαρισμού του δήμου.

Αυτά είναι τα τεχνικά στοιχεία που έχουν τεθεί υπ’ όψιν μου. Εάν υπάρχουν άλλα στοιχεία που θα πρέπει να μεταφέρω στον ΟΑΕΔ, θα σας ακούσω με προσοχή και θα τα μεταφέρω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, και διευκρινίζω το θέμα. Και στην προχθεσινή τοποθέτησή μου ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων όλων των κομμάτων –και της Νέας Δημοκρατίαςπροχώρησα σε σχετική δήλωση. Είπα απλώς ότι κάθε φορά που θα έρχομαι στη Βουλή θα επαναλαμβάνω τη δήλωση αυτή, γιατί, όπως ξέρετε δεδομένου ότι τηρούνται δημόσια Πρακτικά και υπάρχει δημόσια αναμετάδοση, οτιδήποτε λέμε σε αυτή την Αίθουσα καταγράφεται στην πολιτική βίβλο της δημόσιας πολιτικής ζωής και έτσι πρέπει να γίνεται.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Αϊβατίδη, έχετε απολύτως δίκιο να μεταφέρετε την αγανάκτηση των ανθρώπων αυτών. Όπως βλέπω εδώ στα χαρτιά μου, το έργο αυτό ξεκίνησε το 2007 και είχε συμβατική ημερομηνία λήξης το 2011. Πρόκειται πραγματικά για περίπτωση εξάντλησης της κακοδαιμονίας και των αδυναμιών του ελληνικού κράτους.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι για τέτοια θέματα οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, στην τοπική κοινωνία, σε επίπεδο δήμου. Δεν είναι σε επίπεδο Υπουργείων που πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις στάθμισης.

Απ’ ό,τι βλέπω, επίσης, από την ενημέρωση της υπηρεσίας, η αρχική πρόβλεψη του έργου ήταν να γίνει αυτοτελής βιολογικός σταθμός καθαρισμού εντός του οικισμού. Οι περίοικοι φαίνεται να αντέδρασαν σε αυτό το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, θεωρώντας ότι θα υποβάθμιζε την περιοχή. Γι’ αυτόν τον

λόγο μίλησα για την τοπική κοινωνία. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και η περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα. Εν όψει αυτής της αντίδρασης, προκρίθηκε η λύση της σύνδεσης με το γενικότερο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Κέρκυρας.

Άρα η πρώτη μου απάντηση σε αυτά που είπατε είναι ότι δεν είναι κυρίως ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, αλλά της τοπικής διοίκησης -που είναι πιο κοντά στην τοπική κοινωνίανα προβεί στις σχετικές σταθμίσεις και αυτές φαίνεται να έχουν γίνει. Μου ζητήσατε τον χρόνο και είναι εύλογο αίτημα να το προσδιορίσω. Ό,τι έπρεπε να κάνει η κεντρική κυβέρνηση, το έχει κάνει. Έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση, έχει εγγραφεί το σχετικό κονδύλιο στον ΚΑΠ. Όμως, ο φορέας εκτέλεσης είναι ο Δήμος Κέρκυρας και για να είμαι ακριβέστερος, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Επομένως αυτός είναι ο αρμόδιος φορέας να δημοπρατήσει και να εκτελέσει το έργο. Εκεί θα πρέπει να απευθυνθείτε και να ρωτήσετε τι γίνεται, για τον απλό λόγο ότι εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, να εξασφαλίσουμε δηλαδή τη χρηματοδότηση, το έχουμε ήδη κάνει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, επειδή συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον για την προστασία των εργαζομένων και γενικότερα, αλλά και στην ειδική αυτή περίπτωση, το Υπουργείο μας συγκάλεσε σύσκεψη στις 21 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν, στην οποία ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εργαζομένων και της επιχείρησης και, μάλιστα, ήταν παρών -απ’ ό,τι βλέπω στα Πρακτικάκαι ο Βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γκιόλας.

Αυτό που προέκυψε από αυτήν τη σύσκεψη ήταν ότι έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι πλήρως μέχρι τη στιγμή της σύσκεψης, ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση δεδουλευμένων και ότι έχουν πληρωθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Και φαίνεται, όπως είπατε κι εσείς, ενενήντα από τους εργαζόμενους να έχουν ζητήσει άδεια χωρίς αποδοχές, ούτως ώστε να διευκολύνουν την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες για χρηματοδότηση της επανοικοδόμησης του εργοστασίου, ώστε αυτό να λειτουργήσει. Δεν φαίνεται, επομένως, να υπάρχει τριβή μεταξύ των εργαζομένων και της επιχείρησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Να σας πω και συμπληρωματικά, επειδή είναι στο γραπτό κείμενο της ερώτησής σας, ότι, επίσης, έγινε έλεγχος για να δούμε αν υπήρξε παραβίαση των όρων πυρασφάλειας του εργοστασίου και φάνηκε ότι δεν υπήρξε παρόμοια παράβαση. Οι όροι πυρασφάλειας είχαν τηρηθεί.

Μέχρι στιγμής, επομένως, φαίνεται και οι όροι νομιμότητας να μην έχουν παραβιαστεί και να υπάρχει μια συνεννόηση, όπως θα πρέπει να υπάρχει σε επίπεδο επιχείρησης, για το μέλλον, που περιλαμβάνει την επιβίωση της επιχείρησης και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση και αυστηροποίηση των όρων της πυρασφάλειας, ευχαρίστως με τα αρμόδια Υπουργεία να το εξετάσουμε. Συνήθως αυτοί οι κανόνες τίθενται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σε επίπεδα προστατευτικά. Δεν μπορώ να πω αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε κάτι το οποίο θα μπορούσε να προβλεφθεί επιπλέον, αλλά εννοείται ότι για κάθε πρόταση που ενισχύει την ασφάλεια των εργαζομένων, είμαστε θετικοί.

Επί της παράλληλης λειτουργίας στην Κύπρο δεν είχα πληροφόρηση. Από τη στιγμή που η επιχείρηση είχε εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας, δεν μου φαίνεται κακό, για να μη χαθούν πελάτες, αν υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης παραγωγικής λειτουργίας, να την αναζητήσουν. Όμως, δεν έχω πληροφόρηση. Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω επ’ αυτού.

Οι βασικές αρμοδιότητες του Υπουργείου μας, όταν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι να φέρουν σε επαφή τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και να κινητοποιήσουν την κρατική μηχανή. Αυτό έγινε σ’ αυτή την τριμερή συνάντηση. Βλέπω ότι δεν παρέστησαν μόνο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και μάλιστα και το κλαδικό τους όργανο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, αλλά είχε κληθεί και η Διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, γιατί σωστά λέτε στο γραπτό κείμενο της ερώτησής σας ότι είναι και ένα ζήτημα τροφοδοσίας και παραγωγής.

Φαίνεται από το πρακτικό της συμφιλίωσης να μην προκύπτει εκβιασμός των εργαζομένων για να τεθούν σε άδεια χωρίς αποδοχές και ότι δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι σε πολλές περιπτώσεις, πράγματι, υπάρχει παρόμοια πίεση και είναι εικονική η δήλωση των εργαζομένων να προβούν σε τέτοιες ενέργειες. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα στη διαπραγμάτευση ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας. Εννοείται ότι ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος ήταν παρών, στην τελική του δήλωση ζήτησε από την εργοδοσία να παρέχει αδιαλείπτως στους εκπροσώπους των εργαζομένων –διαβάζω τη δήλωσή τουοτιδήποτε σχετικό με την πορεία αποζημίωσής τους, γιατί ήταν ασφαλισμένη η επιχείρηση και, επίσης, το πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι λειτουργίες της.

Δεν υπάρχει ζήτημα επαναπρόσληψης των εργαζομένων, γιατί κανείς δεν απολύθηκε. Ακόμα και αυτοί, που τέθηκαν σε καθεστώς άδειας χωρίς αποδοχές, νομικά έχουν διατηρήσει την προηγούμενη κατάστασή τους. Άρα φαίνεται στην παρούσα περίπτωση να έχουν διατηρηθεί όλες οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει αυτή η ανάγκη προσωρινής διακοπής των εργασιών, μέχρι να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι λειτουργίες της επιχείρησης.

Όπως το βλέπω, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ζήτημα προβληματικό για τα δικαιώματα. Εννοείται, όμως, ότι αν μας γίνει οποιαδήποτε καταγγελία θα το εξετάσουμε περαιτέρω.

 

 

Share.