ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ρ΄
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων της τροπολογίας και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Συμφωνίας – Πλαισίου για εταιρική σχέση και συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της αφενός και της Μογγολίας αφετέρου»,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Θα μιλήσω επί της συμβάσεως. Θα πω και δύο λέξεις μετά για το άλλο θέμα.
Όπως ξέρετε ο τίτλος της σύμβασης είναι η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μογγολίας. Είναι, επομένως, ευρύτερη η συμφωνία από μια απλή εμπορική συμφωνία. Εμπορική συμφωνία είχε συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτής της χώρας ήδη από το 1993, και από το 1996 έχουμε και συμφωνία αναπτυξιακής συνεργασίας.
Η διαφορά αυτής της νέας διεθνούς συνθήκης είναι ότι επιδιώκεται εμβάθυνση των σχέσεων, και των οικονομικών αλλά και των πολιτικών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τρία βασικά θέματα που επιχειρούνται να κατοχυρωθούν, είναι η διεύρυνση του πεδίου των σχέσεων και της συνεργασίας με την Μογγολία εν γένει, όπως συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιρροή επί των θεσμών και της δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας αυτής και τρίτον, προφανώς και η αύξηση της εμπορικής και της οικονομικής συνεργασίας και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών στη χώρα.
Η δική μας η χώρα διασφαλίζει τα συμφέροντά της εκεί που είναι κρίσιμα. Ας πούμε, υπάρχει διάταξη για την προστασία προϊόντων με γεωγραφική προέλευση και έχουμε εξασφαλίσει και τη συμμετοχή μας σε σχετικές ομάδες εργασίας.
Όπως αναφέρθηκε ήδη και από τον προηγούμενο ομιλητή, όσες διαφορές εκφράστηκαν και στη συζήτηση ενώπιον της επιτροπής, δεν αναφέρονταν στο περιεχόμενο καθαυτό της συμφωνίας αλλά στη θέση που έχει κάθε κόμμα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενόψει των ανωτέρω θεωρώ ότι θα πρέπει το Κοινοβούλιο, πράγματι, να κυρώσει τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Ως υποσημείωση συμφωνώ με όσα ακούστηκαν προηγουμένως, ότι ο σεβασμός του Συντάγματος και του Κανονισμού αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση αυτού του επιπέδου κοινοβουλευτικού διαλόγου που θέλουμε, και το ύφος όμως της συζήτησης πρέπει να συνάδει προς αυτό.
Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ανταλλαγή προσωπικών χαρακτηρισμών και ύβρεων -που και αυτό το ακούσαμε και απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε τροφοδοτεί τους εχθρούς του κοινοβουλευτισμού- αλλά αναφέρομαι και στην ουσία του επιχειρήματος.
Άκουσα το καταπληκτικό επιχείρημα της κατηγορίας προς εμάς ότι είμαστε κυνικοί, διότι δεν γίναμε πολύ καλύτεροι από την προηγούμενη κατάσταση. Είναι το επιχείρημα του εμπρηστή, που κατηγορεί τον πυροσβέστη ότι δεν έσβησε γρήγορα τη φωτιά που έβαλε ο εμπρηστής. Και, πράγματι, σε δυο χρόνια δεν έχουμε προλάβει να διορθώσουμε σαράντα χρόνων στρεβλώσεις, καθυστερήσεις και παραβιάσεις πολλαπλές της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Ας υπάρχει, όμως, μια αυτοσυγκράτηση, σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα εκεί που την οδήγησαν. Ήδη τα ποσοστά σας δικαιολογούν ακριβώς τις συνέπειες των πράξεων σας. Μια αυτοσυγκράτηση, λοιπόν, στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τον κοινοβουλευτικό λόγο είναι αναγκαία, όχι για τη δική σας εικόνα -που γνωστή είναι, δεν θα βελτιωθεί ούτε θα επιδεινωθεί στο πανελλήνιο- απλώς, όμως, για την περιφρούρηση αυτού που ελπίζω ότι είναι στο μυαλό των περισσότερων εδώ, την ανάγκη να περιφρουρήσουμε το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Αιδώς Αργείοι!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω τον συνάδελφο για τον ορθό τρόπο και το ορθό ύφος, με το οποίο έθεσε τα σχετικά θέματα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Πράγματι, πρέπει να μείνουν εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης. Ομολογώ -όχι από το δικό σας κόμμα- ότι είδα μια, δυο ερωτήσεις το τελευταίο διάστημα που φαίνεται να ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα και πρέπει πράγματι να το διατηρήσουμε.
Μολονότι το θέμα δεν είναι πια της αρμοδιότητάς μου, επειδή τέθηκε και επειδή, πράγματι, όπου μπορούμε, πρέπει να μιλάμε με γεγονότα που μπορούν να διασταυρωθούν -δεν είναι απλώς στο επίπεδο των επιχειρημάτων- να σας πω για τα εφάπαξ.
Δεν έχει δοθεί κανένα εφάπαξ από το 2013, γιατί ήταν εσφαλμένος ο υφιστάμενος μαθηματικός τύπος. Είναι ανακριβές ότι δεν δώσαμε καθόλου εφάπαξ. Δώσαμε χιλιάδες. Δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό, γιατί δεν είμαι προφανώς πλέον ο χειριστής των φακέλων.
Άρα, η διόρθωση που θέλω να κάνω στις παρατηρήσεις σας είναι ότι πράγματι υπήρχαν μεγάλες τεχνικές αστοχίες, τις οποίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε στον βαθμό που μπορούσαμε. Απόδειξη της μέγιστης τεχνικής αστοχίας του παρελθόντος είναι αυτό που σας είπα, ότι από το 2013 μέχρι τότε που αναλάβαμε εμείς, ούτε ένα εφάπαξ δεν μπόρεσε να εκδοθεί.
Επίσης, διαψεύδω -και μπορείτε και εσείς να το διασταυρώσετε- αυτό που είπατε ότι ούτε ένα εφάπαξ δεν δόθηκε. Δόθηκαν χιλιάδες εφάπαξ. Όσον αφορά τον ακριβή αριθμό, ζήτησα από το Υπουργείο να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου για να υπάρχει η αλήθεια των δεδομένων.
Σας ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν ήταν για λεπτομέρειες. Ήταν για αρχές, προκειμένου να έχουμε τους ίδιους κανόνες επί όλων των ασφαλισμένων, κάτι που αποτελεί τη βασική αρχή της ισονομίας.
Επειδή, όμως, κατά πρώτον, αναφερθήκατε σε τεχνικά θέματα και, δεύτερον, επειδή επ’ αυτών μπορεί πράγματι να υπάρχει κριτήριο αξιοπιστίας, εγώ μίλησα επανειλημμένα για το νέφος της παραπληροφόρησης του ασφαλιστικού. Εδώ, λοιπόν, επειδή έχουμε νούμερα και είναι εύκολο να διασταυρωθούν τα νούμερα, θα επαναλάβω περί τίνος πρόκειται.
Είπατε ότι δεν δόθηκε ούτε ένα εφ’ άπαξ. Μπόρεσα και διασταύρωσα ανάμεσα στην τοποθέτησή μου ότι έχουν εκδοθεί χίλια πενήντα μέχρι σήμερα και σύμφωνα με χθεσινή δήλωση –άρα, άσχετη με τη σημερινή συζήτηση- του κ. Καποτά, του διοικητή του αρμόδιου οργανισμού, θα δοθούν άλλα δύο χιλιάδες μέσα στον Απρίλιο. Πόσα είχαν εκδοθεί από το 2013 και για άλλα τρία χρόνια λόγω της αδυναμίας εφαρμογής του μαθηματικού τύπου; Μηδέν!
Ως προς το ζήτημα των συντάξεων, ορθά είπατε ότι εκατό χιλιάδες συντάξεις καθυστερούσαν επί των ημερών σας. Δεν εννοώ επί των δικών σας ημερών, αλλά πριν αναλάβουμε εμείς τη διακυβέρνηση. Πέραν τούτου, όταν μας κατηγορείτε για το ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οριστικές συντάξεις, πρέπει να ξέρετε το αυτονόητο γεγονός ότι ουδέποτε έχουμε έκδοση οριστικής σύνταξης εντός χρόνου. Πάντα το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο.
Αυτό που κάναμε, λοιπόν, εμείς είναι το αυτονόητο: Το χάος των εκατό χιλιάδων που εκκρεμούσαν, να προσπαθήσουμε γρήγορα να τις προωθήσουμε και με ανάλογους ρυθμούς να προχωρήσουμε και για τις επόμενες.