ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΘ΄
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι, πράγματι είναι όπως τα είπε μόλις τώρα ο Πρόεδρος της Βουλής. Αν είχαμε μια απόφαση αμετάκλητη του Αρείου Πάγου που έκλεινε το θέμα, γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή, να τη στείλουμε στα Σκόπια και να μην χρειάζεται άλλο να διαπραγματευόμαστε; Ο Άρειος Πάγος, κυρίες και κύριοι, είχε να λύσει ένα νομικό θέμα και μόνο, εάν ήταν νόμιμη ή όχι η εγγραφή ενός σωματείου στα αντίστοιχα βιβλία του Πρωτοδικείου. Δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει ούτε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής…
Κύριοι συνάδελφοι, προς Θεού! Ξέρετε τι λέτε; Ότι θα πρέπει τα δικαστήρια να αποφασίζουν για την ιστορία και για την εξωτερική πολιτική, όχι δηλαδή μόνο να λύνονται τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης…
Δεν μπορούν να υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική. Δεν μπορούν να υπάρχουν και για την ιστορία. Είναι σαν να λέτε –το άκρων άωτον του ολοκληρωτισμού- ότι θα μπορούσε να αποφασίσει ένα κρατικό όργανο επί ιστορικών διαφορών.
Αφήστε ότι και γενικώς συνεχίζετε μόνο να παραχαράσσετε και προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε το περιεχόμενο της Συνθήκης που σε κανένα σημείο δεν μιλάει για «μακεδονική εθνότητα» ή «μακεδονικό έθνος». Με διπλή παραχάραξη, λοιπόν, προσπαθήσατε να στήσετε ένα επιχείρημα.
Εγώ, όμως, ομολογώ ότι παρ’ όλα αυτά μου προσφέρατε μία εμπειρία. Άκουγα για το ΕΚΟΦιτικο κλίμα, άκουγα για τον τρόπο με τον οποίο η παράταξή σας πρόβαλλε στο παρελθόν νόμιμα επιχειρήματα, αλλά με έναν τρόπο που εγώ δεν είχα συνηθίσει να ακούγεται στην Βουλή.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, εάν θέλετε να σεβαστείτε την ιστορία σας, να βρείτε καλύτερα παραδείγματα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Το 2000 και το 2009 ελληνικές κυβερνήσεις που δεν ήταν δικές μας, ήταν του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενόψει καταδικαστικών αποφάσεων της Ελλάδας για την απόφαση αυτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μίλησαν για δικαστικό σφάλμα.
Σας διαβάζω έκθεση του Τόμας Χάμαρμπεργκ, Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, 19-2-2009: «Η Ελληνική Κυβέρνηση παραδέχθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000 ότι στο εξής, δεδομένης της άμεσης επίδρασης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ελληνική νομοθεσία, τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα παραλείψουν να προλάβουν στο εξής αυτού του είδους δικαστικά σφάλματα, στα οποία οφείλεται η παράβαση που διαπιστώθηκε σε αυτή την υπόθεση».
Σας λέω, λοιπόν, είχαμε επανειλημμένες αποφάσεις, πολλαπλή λαθροθηρία.
Αφενός η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αναφερόταν παρά μόνο στην αναγνώριση του Πρωτοδικείου. Δεύτερον, εξακολουθείτε να παραχαράσσετε το νόημα της Συμφωνίας, που δεν αναφέρεται πουθενά σε μακεδονικό έθνος. Λίγη σεμνότητα και σεβασμός στις δικές σας πράξεις και τις παραβάσεις.