ΙΖ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ’
Παρασκεύη 4 Νοεμβρίου 2016
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω που θέτετε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, αλλά και για τη μετριοπάθεια με την οποία αναπτύξατε τις ερωτήσεις, μολονότι όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφορά ένα πολύ οξυμένο στην τοπική κοινωνία ζήτημα. Και ευλόγως γιατί, όπως είπε ο έτερος συνάδελφος, δεν πρόκειται απλώς για τη γενικευμένη τακτική στο πλαίσιο της γνωστής εργασιακής ζούγκλας να αμφισβητούνται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα με επαναδιαπραγμάτευση των εργασιακών σχέσεων. Εδώ έχουμε αυτό το σχεδόν πρωτοφανές φαινόμενο της βιομηχανίας μηνύσεων, επί της ακρίβειας των οποίων δεν θα τοποθετηθώ, αλλά πράγματι, μου κάνει εντύπωση. Δεν έχω υπ’ όψιν μου συγκρίσιμο μέγεθος στην Ελλάδα, μολονότι οι εργασιακές συνθήκες και η εργασιακή ζούγκλα είναι ίδια.
Επίσης, ιδιαίτερα προβληματικό ζήτημα είναι οι τριγωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στη μητρική εταιρεία, την «ELFE A.E.» και σε εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί –φαίνεται ως παρένθετεςμε αποτέλεσμα να υπάρχει μεταβίβαση δραστηριότητας από τη μία στην άλλη και με αυτόν τον τρόπο να παρακάμπτεται η υποχρέωση του εργοδότη να τηρεί ακόμα και αυτήν την κολοβή, την ελλιπή εργασιακή νομοθεσία.
Αυτά τα είδαμε και προσπαθήσαμε να παρέμβουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ξέρετε, ούτως ή άλλως, ότι στο Υπουργείο έχουμε πραγματοποιήσει τριακόσιες πενήντα τριμερείς συναντήσεις για παρόμοια θέματα σε άλλους εργασιακούς χώρους. Εδώ είναι μία από τις περιπτώσεις όπου δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση. Αναφέρω τι έχει γίνει. Έγιναν δύο τριμερείς συναντήσεις με την παρουσία και των δύο μερών και τη δική σας, όπως γνωρίζετε. Εκεί ήταν άκαρπη, όπως ξέρετε, η διαδικασία, λόγω της, κατά τη γνώμη μου, άκαμπτης στάσης της εργοδοτικής πλευράς. Μετά υπήρξαν ξεχωριστές συναντήσεις. Σ’ αυτές τις συναντήσεις ήμουν κι εγώ παρών.
Από εκεί και μετά, ο γενικός γραμματέας κάλεσε σε συναντήσεις τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους νομικούς τους συμβούλους. Έγινε αυτοτελής συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας για να πειστούν για αλλαγή στάσης, ειδικά ως προς τις μηνύσεις και τις επαναπροσλήψεις.
Έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας της Καβάλας και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θράκης. Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Για παράδειγμα, την 24η Αυγούστου έγινε έλεγχος στην Καβάλα από την Επιθεώρηση Εργασίας του ΣΕΠΕ Καβάλας και επιβλήθηκαν πράξεις προστίμου στην «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ» και στην «PFIC LTD» 31.648 ευρώ στην πρώτη και 73.846 στη δεύτερη.
Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχω μιλήσει μόνο για το εργασιακό θέμα. Υπάρχει και η δεύτερη διάσταση που αφορά στην οικονομική ύπαρξη και ομαλή λειτουργία μίας επιχείρησης στο πλαίσιο__ μίας γενικής τάσης αποβιομηχάνισης.
Γι’ αυτό, εκτός από τις προσπάθειες που κάναμε εμείς στο Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά, έγιναν και δύο συναντήσεις από τον Υπουργό Επικρατείας τον κ. Φλαμπουράρη, για να δούμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και αυτή η σημαντική οικονομική διάσταση του ζητήματος. Άρα, μόνο ολιγωρία δεν έχει επιδείξει η Κυβέρνησή μας.
Από την άλλη μεριά, όπως γνωρίζετε, δεν είναι δυνατόν, ακόμα και όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις και ενδεχομένως και μεθοδευμένες ενέργειες -θα έλεγα εγώόπως στην παρούσα περίπτωση, απολύσεις να ανατραπούν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Δεν υπάρχει παρόμοια αρμοδιότητα. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στα δικαστήρια.
Αυτό που θα συνεχίσουμε εμείς να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βρούμε λύση τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Οι αναφορές της κ. Φωτίου ήταν προφανώς στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που έχει ήδη κατατεθεί. Δεν υπάρχει κάποια αντιφατική ή συγκρουόμενη συμπεριφορά στο εσωτερικό της Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό. Τέλος, για το θέμα που έθιξε ο συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ήδη δοθεί ένα επίδομα διαθεσιμότητας από τον ΟΑΕΔ -αυτό καταβάλλεταικαι υπάρχει επίσης αυτό το έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ, που έχει υπογραφεί από εμένα και εκκρεμεί η τελική υπογραφή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χουλιαράκη. Πιστεύω ότι αυτό είναι θέμα ημερών.
Ευχαριστώ πολύ.
1548 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ειλικρινά, κύριοι συνάδελφοι που υπογράφετε αυτή την επερώτηση, δεν ντραπήκατε να την καταθέσετε; Και καλά, από τον κ. Κωνσταντινόπουλο, περίμενα αυτά που άκουσα. Συνεπής στην περσόνα του! Δυστυχώς, η κ. Χριστοφιλοπούλου προσπαθεί να του μοιάσει τελευταία.
Δεν πρέπει, όμως, να λέμε αλήθεια; Δεν πρέπει να αναφερόμαστε στα στοιχεία; Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το μοναδικό κόμμα που, όχι απλώς έχει τις ευθύνες που αναλογούν στον δικομματισμό για τη δημιουργία των δομικών αιτιών της κρίσης, αλλά και το μοναδικό κόμμα που έχει υπογράψει όλα τα μνημονιακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΕΚΑΣ με τον ν.4337; Θυμίζω ότι ήταν και στις προτάσεις της μεταρρύθμισης Γιαννίτση η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Επέλεξα να μιλήσω κυρίως με αριθμούς και δεδομένα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του. Δεν έχει, όμως, ο καθένας δικαίωμα στα δικά του δεδομένα. Άκουσα τον κ. Αρβανιτίδη, έναν καλόπιστο και καλοπροαίρετο άνθρωπο, να επαναλαμβάνει αυτό το γνωστό ψέμα που ειπώθηκε ξανά και ξανά και σε συζήτηση του ν.4387/2016 και μετά, ότι τάχα καταργούμε την προστασία στα μικρά μαγαζιά, στις μικρές επιχειρήσεις κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους. Ήταν στο άρθρο 40 του νόμου. Έμεινε με την εξαίρεση των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Τι λένε τα στοιχεία, λοιπόν; Ζήτησα από τις υπηρεσίες να μου αποτιμήσουν τις επεμβάσεις στο ασφαλιστικό από τους μνημονιακούς νόμους μέχρι να έρθουμε εμείς στην εξουσία, τις επιπτώσεις του ν.4337/2015, του τρίτου μνημονίου που θυμίζω ότι ψηφίστηκε και από εμάς και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι και τέλος, την αποτίμηση των συνεπειών της μεταρρύθμισης.
Ακούστε τα στοιχεία. Οι επιπτώσεις των μειώσεων την περίοδο 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις τσέπες των συνταξιούχων βγήκαν 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συνέπειες του ν.4337 είναι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ –κυρίως το ΕΚΑΣ και η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίαςκαι 698 εκατομμύρια ευρώ είναι οι επεμβάσεις του νόμου.__
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ακριβώς, κύριε Βρούτση, υπηρεσιακά στελέχη τα οποία βλέπετε εκεί, υπογράφουν αυτό το οποίο θα καταθέσω.
Για να μην υπάρχει αμφιβολία και για να είναι εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης, λέω ξανά ότι 44 δισεκατομμύρια ευρώ έχετε κλέψει από τις τσέπες των συνταξιούχων και 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν με τον ν.4337.
Κάποιος που δεν έχει ψηφίσει τίποτα απ’ αυτά, όμως, όπως είναι για παράδειγμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, θα με ρωτήσει: «Άρα το επιχείρημά σου είναι ότι βλάπτουν και οι τρεις και η Νέα Δημοκρατία το ίδιο και απλώς κάποιοι βλάπτουν λίγο περισσότερο;». Όχι, δεν είναι αυτό το επιχείρημά μου, γιατί πρέπει να κοιτάξετε και ένα άλλο νούμερο που είναι σημαντικό για την οικονομία. Πόσα χρήματα λέτε ότι μεταφέρθηκαν από το 2000 έως το 2015, για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων; Είναι 214 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του χρέους και πολύ παραπάνω από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ακόμα και στις καλές του εποχές. Πώς γίνεται αυτή η μαγική εικόνα να παίρνουμε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ από την τσέπη των συνταξιούχων και παρ’ όλα αυτά να μένει μία μεγάλη μαύρη τρύπα, για την οποία πρέπει να ρίχνουμε μέσα άλλα 214 δισεκατομμύρια ευρώ;
Ακριβώς γι’ αυτό το βασικό ζήτημα του ασφαλιστικού, δεν ήταν θέμα πόρων, διότι δεν μπορείς σε έναν πίθο Δαναΐδων να ρίχνεις 214 δισεκατομμύρια ευρώ, να πρέπει να ληστεύεις τους συνταξιούχους…
1566 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Πράγματι, έτσι θα έπρεπε να είναι οι συζητήσεις, επί των προτάσεων, και όχι έτσι όπως εκτυλίχθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της διαδικασίας.
Ο κ. Κεγκέρογλου είπε ρητά στην πρωτολογία του –θα το βρουν, φαντάζομαι, οι ερανιστές των Πρακτικώνκάτι που χαρακτήριζε γενικότερα αυτήν την επερώτηση. Είπε –όπως το σημείωσα τουλάχιστον«οφείλετε εσείς να αποκαταστήσετε τις αδικίες που κάναμε εμείς».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι κατατεθειμένα.
Το θέμα είναι –και μ’ αυτό θα είναι οι τελικές μου παρατηρήσεις, απλώς το αναφέρω προεισαγωγικάαν πράγματι τώρα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δικαιότερο απ’ ό,τι προηγουμένως. Γενικότερα, αυτή η τακτική είναι η τακτική τού κλέφτη στο παζάρι που τον κυνηγάνε και φωνάζει «πιάστε τον, πιάστε τον», μπας και μπερδέψει κανέναν. Ξέρουμε όμως. Άκουσα παράλογα πράγματα. Άκουσα από τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος είναι σοβαρός άνθρωπος και συνάδελφος, ότι μας παρέδωσαν πλεονάσματα στο ασφαλιστικό. Αυτό είναι παράλογη τοποθέτηση. Ο κ. Γιαννίτσης ρητά σας έχει πει, αλλά υπάρχει και στα στοιχεία που καταθέσαμε, ότι παραλάβατε έλλειμμα 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο ασφαλιστικό και παραδώσατε 9%.
Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε όλες τις ανακρίβειες που ακούστηκαν. Απλώς θα αναφερθώ σε ορισμένες που διαδίδονται και τρομάζουν τον κόσμο.
Δεν θα κάνουμε την κουτοπονηριά να μη δώσουμε δώδεκα, αλλά έντεκα συντάξεις. Η δωδέκατη σύνταξη θα καταβληθεί. Η σύνταξη του Ιανουαρίου θα καταβληθεί την 29η Δεκεμβρίου. Θα δώσουμε δώδεκα συντάξεις. Ούτε τα μικρά μαγαζιά προστατεύονται μέχρι το 2018. Τα μικρά μαγαζιά προστατεύονται όπως προστατεύονταν, διότι δεν αλλάξαμε τις συνθήκες υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στις πόλεις κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων.
Αναφερθήκατε στην αναλογιστική μελέτη του κ. Βρούτση, χωρίς να καταλάβετε ότι σας κάρφωσε. Αναφέρθηκε στην αναλογιστική μελέτη του 2013 για νόμο του 2010, που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν είχε αναλογιστική μελέτη ο νόμος σας, ενώ ο δικός μας έχει και αναλογιστική μελέτη, η οποία προφανώς θα κατατεθεί στο Ageing Working Group.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είχα καταθέσει την προηγούμενη φορά στα Πρακτικά της Βουλής δήλωση του κ. Κουτρουμάνη, που έλεγε ότι, πράγματι, μερικές προκαταρκτικές μελέτες είχαν κατατεθεί το 2010 και ήρθε το 2012 να καταθέσει τις υπόλοιπες.
Προφανώς η δήλωση του κ. Βρούτση να μη μιλάμε για ελλείματα γιατί θα το καταλάβουν οι ξένοι, δείχνει και την κουτοπονηριά της διαπραγμάτευσης. Να μη μιλάμε επί του πραγματικού, αλλά να προσπαθούμε μήπως μπορέσουμε να πείσουμε τους άλλους με κατασκευασμένα στοιχεία. Δεν γίνεται έτσι η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση προβλέπει πάντοτε αναφορά στον πραγματικό.
Ο κ. Βρούτσης έχει πάντοτε και μια κλίση προς την κατασκοπική φαντασία, κρυφή ατζέντα, ότι τάχα κάναμε την προσωπική διαφορά για να την καταργήσουμε.
Υπενθυμίζω απλώς ότι μας έχει κατηγορήσει ξανά ότι τάχα ο νόμος στην αρχική εκδοχή δεν γράφτηκε από εμάς, γράφτηκε από μια γαλλική εταιρεία, μετά ότι δεν γράφτηκε από εμάς, γράφτηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που όχι μόνο απομονώθηκε στη διαπραγμάτευση της άνοιξης και έχασε, αλλά που είναι και ο μοναδικός από τους δανειστές μας που φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η διαπραγμάτευση, ακριβώς γιατί έχουμε ένα δημόσιο σύστημα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, και θέλει να ξανανοίξει την κουβέντα.
Στον συνάδελφο κ. Κατσώτη θα μιλήσω μόνο για το θέμα των επιστολών και για την υποτιθέμενη ανακρίβεια των στοιχείων. Τα στοιχεία για τη διαμόρφωση του ύψους των επικουρικών τα έβαλε η ΗΔΙΚΑ.
Η ΗΔΙΚΑ είναι εκείνος ο φορέας ο οποίος είναι επιφορτισμένος να καθορίζει το ύψος των συντάξεων που θα καταβληθούν. Είναι σχεδόν αδύνατο –λέω το σχεδόν, γιατί πάντοτε σε κάθε ανθρώπινο εγχείρημα μπορεί να παρεισφρήσει μια περίπτωση λάθουςνα μην είναι τα στοιχεία ακριβή, γιατί αυτός που κατέγραψε το ποσό, είναι και αυτός που στέλνει και στα ΑΤΜ το ποσό που θα πληρωθεί.
Ο λόγος για τον οποίο απεστάλησαν οι επιστολές, δεν ήταν για να εξηγήσουμε, ούτε για να απολογηθούμε ούτε για να κάνουμε προπαγάνδα, όπως μας κατηγορούν. Ήταν για να ξέρει ο κάθε συνταξιούχος, για πρώτη φορά επίσημα, σε ποιο ύψος θα διαμορφωθεί η επικουρική του σύνταξη, γιατί, λόγω των αδυναμιών των υπηρεσιών μας, δεν ήταν δυνατόν να γίνουν όλες οι αναπροσαρμογές των Ιούνιο, όπως θα έπρεπε. Το θέμα σερνόταν δίνοντας τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί αυτή η ατμόσφαιρα δηλητηριώδους παραπληροφόρησης ότι κάθε φορά είχαμε μια νέα μείωση, ενώ η ίδια η αναπροσαρμογή των επικουρικών ήταν –αυτή που αφορά, όπως είπαμε, πολλές φορές λιγότερο από το 10% του συνόλου των συνταξιούχων, διακόσιες σαράντα χιλιάδες άνθρωποι είναι αυτοί, σε έναν πληθυσμό δύο εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδωνπου απλώς γινόταν μήνα με τον μήνα. Ακριβώς επειδή αυτή η αδυναμία των υπηρεσιών δημιούργησε την ανάγκη επιστροφής αναδρομικών, έπρεπε να εξηγηθεί στους συνταξιούχους ότι αυτό είναι το τελικό ποσό της σύνταξής σας. Ακόμα και αν υπάρχει τους επόμενους μήνες η ανάγκη να παρακρατηθούν τα αναδρομικά, θα επανέλθει η σύνταξη σε αυτό το ποσό. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο απεστάλησαν οι επιστολές.
Πριν πάω στο θέμα της βιωσιμότητας, να πω ότι μια από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αιχμές πολλών ομιλητών ήταν το θέμα της συνέπειας, και της προσωπικής μου και της γενικότερης. Ακούστε, εμείς από την αρχή υποστηρίζαμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αυτό, το πελατειακό, δεν ήταν δίκαιο και έπρεπε να επαναθεμελιωθεί, όχι μόνο για τους όρους βιωσιμότητά του από δημοσιονομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς δικαιοσύνης.
Δεν θα βρείτε δήλωσή μου ή -επειδή ήμουν ακαδημαϊκός και συνεχίζω να είμαιγραπτά μου που να αναιρούν την προσπάθεια που κάναμε.
Ακριβώς η δήλωσή μου στο Μαξίμου ήταν ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις και ότι η αναγκαία αναπροσαρμογή του 1% θα γίνει από την αρχιτεκτονική των συντάξεων. Ακόμα και στις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν, δεν είχαμε οριζόντιες μειώσεις, της τάξης «τόσο» τοις εκατό, πάνω από ένα ύψος, γιατί ακριβώς αυτό είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Επειδή αντιλαμβανόμαστε τη δικαιοσύνη και την ισονομία, όχι μόνο στο εσωτερικό της κοινωνίας αλλά και διαγενεακά, εφαρμόσαμε τον νέο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων και στις παλιές συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.
Τελειώνω με αυτό που, πράγματι, απασχολεί τον μέσο άνθρωπο. Σε αυτό είχαν δίκιο όσοι τοποθετήθηκαν, είτε από την Αντιπολίτευση είτε από τη δική μας πλευρά.
Γίνεται βιώσιμο το σύστημα; Από την πλευρά της δικαιοσύνης__ –αναφέρομαι σε αυτά που είπα προηγουμένωςπράγματι το ποσοστό αναπλήρωσης είναι για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και μεγαλύτερο από αυτό που έδινε ο νόμος Λοβέρδου με τις περικοπές -για να είμαστε αντικειμενικοίπου ακολούθησαν, αλλά και αποτελεί δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα. Θα βγει όμως; Και πώς μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι θα βγει;
Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε βάσιμα ότι αυτό το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο. Ο πρώτος είναι –τον ανέφερα ήδη στην πρωτομιλία μουότι εξαλείψαμε τις δομικές αιτίες που παράγουν τα ελλείματα –προφανώς αν δεν έχουμε ανεργία 25%που είναι η αναντιστοιχία εισφορών-παροχών. Αυτό το πετύχαμε με την ομογενοποίηση των κανόνων είσπραξης εισφοράς -20% στο πραγματικό εισόδημακαι την αντίστοιχη ομογενοποίηση των κριτηρίων παροχής της σύνταξης. Αυτά πια βρίσκονται σε ισορροπία.
Όμως, έχουμε και πολύ μεγάλο συσσωρευμένο έλλειμα. Γι’ αυτόν τον λόγο ήταν αναγκαία η αναπροσαρμογή του 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Προσέξτε, όμως, κάτι που δεν έχει τύχει προσοχής. Με τη διαπραγμάτευση πετύχαμε για το 2016 και το 2017 να πάρουμε 1,7 δισεκατομμύρια, δηλαδή άλλο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, για να τελειώσουμε με τις «κρυφές» οφειλές, δηλαδή με τις συντάξεις και τα εφάπαξ που είναι στην ουρά. Ακριβώς επειδή θα καταβληθούν και αυτά τα πρόσθετα χρήματα σε συνδυασμό με την άνοδο της εισπραξιμότητας και τη βελτίωση των εσόδων, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια που το έλλειμμα δεν τείνει να αυξάνει, αλλά να μειώνεται. Και σε συνδυασμό με την άνοδο της οικονομίας ελπίζουμε ότι πράγματι θα έχει ο ελληνικός λαός το ασφαλιστικό σύστημα που έχει ανάγκη.
Σας ευχαριστώ πολύ.