Ομιλία Γιώργου Κατρούγκαλου στη συνεδρίαση της Βουλής επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος»

0

Ομιλία Γιώργου Κατρούγκαλου στη συνεδρίαση της Βουλής επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» (10-02-2022)


 

Φαντάζομαι, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, περιμένετε τι θα πω. Είμαι ο επόμενος ομιλητής, αυτός που προκλήθηκε προηγουμένως από τον αγαπητό συνάδελφο που είχε τον λόγο να απαντήσει στις ερωτήσεις του. Οφείλω να σας πω ότι θα τροποποιούσα ευχαρίστως την ομιλία μου, για να απαντήσω, αν υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με αυτό που συζητάμε.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, για να είστε συνεπής, θα έπρεπε να έχετε αφαιρέσει τον λόγο από τον αγαπητό συνάδελφο. Δεν άκουσα να λέει κάτι για την Επιτροπή.

Κατά την εκτίμησή μου, αγαπητοί συνάδελφοι.

Γιατί ένας καλός ομιλητής με εμπειρία στον δημόσιο λόγο να αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακιέρα; Για τον απλό λόγο ότι δεν σας συμφέρει να μιλήσετε για την ταμπακιέρα. Είναι αυτό που λένε οι Αγγλοσάξονες: Όταν υπάρχει μια δυσκολία χειρισμού ενός θέματος, καπνός και καθρέφτες, να συσκοτίζουμε το θέμα.

Ας μπω, λοιπόν, στην ουσία και εγώ, για να μην με κατηγορήσετε αντιστρόφως ότι αοριστολογώ. Ερωτήσεις θα σας κάνω και ερωτήσεις που δεν νομίζω ότι θα μπορέσετε να τις απαντήσετε και εσείς και όσοι άλλοι πάρουν τον λόγο μετά στο Βήμα.

Η βασική μου παρατήρηση ποια είναι: Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που σέβεται τα προσχήματα. Εσείς είχατε μία Πλειοψηφία στην Επιτροπή, που θα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε με τρόπο που να μην βλαφθείτε πολιτικά, με σεβασμό, όμως, στα προσχήματα. Δεν τα σεβαστήκατε.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ποια ήταν η βασική μας κριτική; Ότι χωρίς κριτήρια και με αδιαφανή τρόπο, για να ενισχύσετε την αγιογραφία του «Μωυσή-Τσιτάχ» και τα λοιπά -του Πρωθυπουργού- προχωρήσατε σε χρηματοδοτήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από πού προκύπτει η αλήθεια του ισχυρισμού μας; Από το ότι ο επόμενος Υπουργός, ο κ. Κικίλιας, ο οποίος προχώρησε σε παρόμοια διανομή χρήματος και κριτήρια είχε και διαφάνεια είχε, ουσιαστικά δηλαδή ανταποκρίθηκε σε αυτά που ζητούσαμε εμείς εκ των προτέρων από τον κ. Πέτσα και δεν είναι ηθικός ο κ. Κικίλιας και ανήθικος ο κ. Πέτσας. Οι ανάγκες αυτού που ονόμαζε η αείμνηστη Γεννηματά «Μάξιμου ΑΕ» οδηγούν στο να έχετε αυτή τη συμπεριφορά.

Ας τα πάμε και πιο συγκεκριμένα. Δεν θέλω να μπω σε αυτά που κουβεντιάζαμε πριν γίνει η Επιτροπή, πώς είναι δυνατόν να παίρνει πολλαπλάσια χρήματα, για παράδειγμα, ο «Φιλελεύθερος» από την «Εφημερίδα Συντακτών» για να κλείσει λίγο μετά από έλλειψη φύλλων. Αυτά τα ξέραμε και από πριν. Τι μάθαμε από τη στάση σας, από τη μη προσπάθεια να τηρήσετε, να σεβαστείτε καν τα προσχήματα στην Επιτροπή; Ζητήθηκαν έγγραφα, δεν κατατέθηκαν, ζητήθηκε να έρθει ο κ. Πέτσας στην Επιτροπή. Είναι δυνατόν να υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή για ευθύνες Υπουργού και να μην έρχεται ο ίδιος; Με απόφασή σας αποφασίσατε να μην έρθει κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Σας θυμίζω –το έλεγαν οι εισηγητές σας στην Επιτροπή Αναθεώρησης- ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε για να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Τι είδους κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι αυτός, αγαπητοί συνάδελφοι, όπου εκ των προτέρων αποφασίζετε στην Επιτροπή ότι δεν θα κληθεί κανένας κυβερνητικός; Γιατί κοροϊδεύετε και εμάς και τον ελληνικό λαό;

Για τα έγγραφα, εδώ έχουμε ένα μεγαλύτερο ράπισμα, έναν μεγαλύτερο κόλαφό σας στην άρνηση να προσκομιστούν τα έγγραφα τα οποία ζητήσαμε.

 Ο μη κυβερνητικός Οργανισμός VOULIWATCH ζήτησε από την αρμόδια Αρχή, την Αρχή Διαφάνειας, να προσκομιστούν ακριβώς αυτά τα έγγραφα περί των κριτηρίων. Η Αρχή Διαφάνειας δεν απάντησε και ευτυχώς η δικαιοσύνη λειτουργεί στην Ελλάδα. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών θεώρησε παράνομη την άρνηση της Αρχής Διαφάνειας και επέβαλε την κοινοποίηση των εγγράφων.

Άρα, εδώ έχουμε το εξής φοβερά οξύμωρο: Κάτι το οποίο αρνηθήκατε εσείς και που η Βουλή δεν θα το έχει στα χέρια της θα το έχει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση μέσω της δικαιοσύνης.

Τι ευτελισμός της Βουλής είναι αυτός, αγαπητοί συνάδελφοι, για να μπορέσετε εσείς, χωρίς να τηρήσετε καν τα προσχήματα –θα το επαναλαμβάνω πολλές φορές- να προστατεύσετε τον «Μωυσή-Τσιτάχ-Πρωθυπουργό» από τη δικαιολογημένη κριτική για την αγιοποίησή του;

Να συνεχίσω. Είναι τυχαίο η υποχώρηση κατά πέντε θέσεις της θέσης της χώρας μας στον κατάλογο ελευθερίας του Τύπου που συντάσσει η επιφορτισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα»; Είναι τυχαίο ότι επιλαμβάνεται το Συμβούλιο της Ευρώπης της υπόθεσης αυτής; Είναι η κ. Χριστοδουλοπούλου ή ο κ. Πολάκης πίσω από το Συμβούλιο της Ευρώπης; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι εκθέτετε τη χώρα με τις ενέργειες αυτές;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Δύο λεπτά με την αντίστοιχη ανοχή με τον προηγούμενο θα ήθελα, μάλλον λιγότερη.

Είναι προφανές πόσο ενοχλείται προσωπικά ο «Μωυσής-Τσιτάχ». Παραβίασε νόμο της Ελληνικής Βουλής που μεταφέρει Κοινοτική Οδηγία στην ομιλία του, για την οποία κατηγόρησε τους δημοσιογράφους, που το δικό σας πόρισμα -όχι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη- ελέγχει για την υπόθεση NOVARTIS, αντί να ελέγχονται οι ένοχοι για το σκάνδαλο.

Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4596/2019, νόμο της δική μας Κυβέρνησης, μεταφέρθηκε η Οδηγία 2026/343 που απαγορεύει σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή, πολύ περισσότερο στον Πρωθυπουργό της χώρας, να αναφέρεται σε ενοχή όχι απλώς κατηγορουμένου, αλλά και ύποπτου και καθιερώνει δικαίωμα αποζημίωσης.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός, στο ίδιο μήκος κύματος κι εσείς της ίδιας έλλειψης σεβασμού προς τους θεσμούς, κατηγορούσε για υπόκοσμο αυτούς που αντιθέτως η Ευρώπη τιμά για την ερευνητική τους δημοσιογραφία και ενήργησε ακριβώς στο ίδιο κλίμα υπονόμευσης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, στο ίδιο με αυτό που κινήθηκε η Πλειοψηφία της επιτροπής. Τι δείχνουν αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις; Ας βρεθώ κι εγώ μια φορά εκτός θέματος. Τι δείχνει το ότι θέλετε να εκπαραθυρώσετε με τις πρόσφατες ενέργειες, τις οποίες φαίνεται ότι κινεί ο κ. Μπρατάκος, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Θεοδοσίου σε χρονιά εκλογών και μετά την ομόφωνη επιλογή του; Τι δείχνει αυτή η αγωνία και οι σπασμωδικές κινήσεις; Δείχνουν πανικό, αγαπητοί συνάδελφοι. Έχετε αυτό το αφήγημα της αγιοποίησης.

Δυστυχώς για σας, η κλεψύδρα αδειάζει και δεν θα εμποδίσετε τη φθορά αυτή με ενέργειες αντιθεσμικές. Όμως, κι αυτή η επιτροπή, όπως και όλα τα τελευταία σας δρώμενα, ένα πράγμα δείχνουν. Ότι βλάπτετε πια σοβαρά τη χώρα, η Κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τη χώρα, και ήρθε η ώρα να φύγει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Share.