Ομιλία στο συνέδριο του Economist, 09/10/2017

0

Μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ευρασίας-Κίνας με θέμα «Χτίζοντας Γέφυρες από την Ανατολή στη Δύση», ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι τώρα που η χώρα γύρισε σελίδα και επιστρέφει στην ανάπτυξη, είναι ανάγκη να χτιστεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Στη θέση του παλαιού χρεωκοπημένου κρατικοδίαιτου μοντέλου, η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σχεδιάζει ένα μοντέλο βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι η γεωστρατηγική της θέση και η πολιτική της σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πολυδιάστατη οικονομική διπλωματία της χώρας μας.

Η οικονομική ισχύς μεταφέρεται από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό και η Ελλάδα από την περιφέρεια βρίσκεται πλέον στο κέντρο του παγκόσμιου οικονομικού χάρτη. Έτσι αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι πολύ καλές σχέσεις της χώρας μας με την Κίνα και τις χώρες της Ευρασίας.

Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κίνας αλλά και με χώρες της Ευρασίας η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο και η συμμετοχή της Ελλάδας στο One Belt One Road, η κοινή δήλωση που υπογράφηκε τον Ιούνιο με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή με την Κίνα το Σεπτέμβριο στην Αθήνα και η επικείμενη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία τον Νοέμβριο στη Μόσχα.

Synedrio-Economist-2

Share.