Ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου στη συνεδριάση της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Εξωτερικών:
Α. «Κύρωση της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Κούβας, αφετέρου».
Β. «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ακολουθεί η ομιλία από τα πρακτικά της Βουλής:
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΘ΄
Τετάρτη 16 Μαΐου 2018
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ με το νομοσχέδιο που αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κούβας.
Χθες ήμουν στις Βρυξέλλες στην ιστορική συνεδρίαση του 1ου Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κούβας, που είχε ως σκοπό την προσωρινή εφαρμογή ορισμένων από τις πλευρές της Συμφωνίας, δεδομένου ότι προβλεπόταν ότι και πριν ολοκληρωθεί η κύρωση απ’ όλες τις χώρες, μετά την αποδοχή της από το Ευρωκοινοβούλιο, θα ξεκινούσε ο διάλογος Κούβας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήθηκα δε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου αυτού, και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, τον κ. Μπρούνο Ροντρίγκεζ.
Η Κούβα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κύρωση της Συμφωνίας αυτής και γιατί αποσκοπεί αυτοτελώς στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί τη βλέπει σαν μοναδική ευκαιρία να πάρει ανάσες απέναντι στον γνωστό οικονομικό πόλεμο που της γίνεται από τη μεγάλη γείτονά της στα δυτικά του νησιού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μεριά της, με τη δήλωση της Ύπατης Αρμοστού, κυρίας Μογκερίνι, καλωσόρισε αυτήν την υπογραφή και πρώτη εφαρμογή της Συμφωνίας, σαν ένα βήμα προώθησης του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κούβα.
Από τη δική μας τη μεριά, θεωρούμε απόλυτα επιβεβλημένη την κύρωση για τους λόγους που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Αντιπροέδρου της δήλωσε και γιατί είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στην Κούβα και στον λαό της. Σεβόμαστε και θέλουμε να διατηρηθούν τα μεγάλα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης.
Πράγματι, μου φαίνεται επί του προκειμένου ανεξήγητη η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, διότι είτε κρύβει μια αμφισβήτηση της απόφασης του κουβανικού λαού μέσω της Κυβέρνησής του να προχωρήσει στην κύρωση αυτήν που σας είπα -είχα τις προφορικές και ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της ότι τη θεωρεί απολύτως αναγκαία για την επιβίωση του νησιού- είτε αμφισβητεί πια την ίδια την ποιότητα της Κουβανικής Επανάστασης, όπως εκφράζεται σήμερα, έστω μετά την αποχώρηση της ιστορικής της ηγεσίας από τον νέο Πρόεδρο, τον Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ.
Ως προς το ζήτημα της κύρωσης του Μνημονίου Συνεργασίας με την Αλβανία, δεν μου έκανε εντύπωση ούτε έχω ιδιαίτερη πρόθεση να αναφερθώ στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής. Μου κάνει, όμως, ιδιαίτερη εντύπωση η συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή στο ζήτημα αυτό.
Θα προτιμούσα να δεχθώ την ηπιότερη εκδοχή, που πράγματι φαίνεται να προκύπτει από αυτά που άκουσα, της ασύγγνωστης προχειρότητας να μην έχετε διαβάσει το νομοσχέδιο. Διότι το νομοσχέδιο δεν αφορά ανάληψη οποιασδήποτε υποχρέωσης της χώρας μας απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, για τον απλό λόγο ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ή μάλλον θα συζητηθεί το εάν θα γίνει τον Ιούνιο, στο επόμενο Συμβούλιο των Αρχηγών. Τοποθετηθήκατε δηλαδή επί μη ζητήματος.
Τι υπάρχει αυτήν την στιγμή; Οι υποχρεώσεις εκ μέρους της αλβανικής πλευράς να ανταποκριθεί στα γενικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, στα κριτήρια της καλής γειτονίας που θέτουμε εμείς και σε πέντε συγκεκριμένες προτεραιότητες προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, πριν αποφασιστεί η διαδικασία ένταξης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα για εμάς, γιατί αφορούν θέματα διαφθοράς, που πολλά από αυτά περνούν τα σύνορα. Επίσης, αφορούν θέματα δικαιοσύνης, θέματα δικαιωμάτων, άρα και προστασίας της μειονότητάς μας.
Τι προβλέπει αυτό το Μνημόνιο αποκλειστικά; Την παροχή τεχνικής βοήθειας, ούτως ώστε η Αλβανία να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις. Εάν είναι μονομερής, δηλαδή, η σύμβαση, είναι ουσιαστικά μόνο και μόνο από την πλευρά της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της Αλβανίας. Η δική μας πλευρά δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση ως προς την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ή ως προς οτιδήποτε άλλο, πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Είπα και στην Επιτροπή, ενόψει μίας κατά τη γνώμη μου αντίστοιχα απαράδεκτης δήλωσης του Εκπροσώπου σας, ότι αποξενώσαμε τάχα τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με τη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουμε, μία απολογία δηλαδή των πιο σκληρών αντιευρωπαϊκών απόψεων που εκφράζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ότι μοιάζει σαν μία περίεργη τάση ουσιαστικά άρνησης του ευρωπαϊκού χαρακτήρα που ανέκαθεν είχε το κόμμα σας και λόγω των στρατηγικών επιλογών του ιδρυτή του.
Θα προσπαθήσω να μείνω στην, επιεική για εσάς, εκδοχή ότι δεν διαβάσατε και δεν καταλάβατε το νομοσχέδιο. Γιατί η αντίθετη εκδοχή, ότι έχει τόσο δυναμώσει η ακροδεξιά πτέρυγα στο εσωτερικό του κόμματός σας, ώστε να συμβαδίζετε πια όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή, είναι κάτι που δεν θέλω να το αποδεχθώ για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα της ιστορίας και της παράδοσής σας.
Θέλω να σας παρακαλέσω να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο μέλλον, διότι η σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, το να μην είναι τα Βαλκάνια μία μαύρη τρύπα στην Ευρώπη και μία μελλοντική πυριτιδαποθήκη, είναι εθνικής σημασίας ζήτημα, που όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να το πλησιάζουμε και να σκύβουμε σε αυτό με ιδιαίτερη προσοχή.
Και εμείς και σε αυτό, όπως και σε όλα τα θέματα, όπως και στο Μακεδονικό, θέλουμε να είμαστε μία δύναμη που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, λύνει θέματα και σε καμία περίπτωση μία δύναμη που να υπηρετεί το τέλμα και ουσιαστικά τη στασιμότητα, που σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.
Γι’ αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι και τα δύο νομοσχέδια πρέπει να κυρωθούν.