Πεπραγμένα Δεκεμβρίου 2022

0
Πεπραγμένα Δεκεμβρίου 2022
Γιώργος Κατρούγκαλος

Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου
Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Φειδιππίδου 8, 11526, Αθήνα
website: https://katrougalos.gr/

   
Συνδεθείτε στο κανάλι μου στο Viber, για καθημερινή ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική και την επικαιρότητα:
Στα Πεπραγμένα του Δεκεμβρίου θα βρείτε:

Α- Διεθνής Δραστηριότητα
 • Συναντήσεις στον ΟΗΕ
 • Εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης
 • Εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς
 • Δήλωση μου, ως Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL) στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την τουρκική επίθεση στο Κομπάνι
 • Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματολόγων

Β- Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

 • Σκάνδαλο  υποκλοπών

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

 • Οι υποκλοπές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης
 • Οι υποκλοπές ενώπιον της Επιτροπής της Βενετίας

Ερωτήσεις-αναφορές για θέματα της περιφέρειας Β-1 Αθήνας

Γ- Εξωτερική πολιτική
Για το διπλωματικό επεισόδιο του ΥΠΕΞ στη Λιβύη

 • Στο Σκαι
 • Στην ΕΡΤ

Συνεντεύξεις και συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική:

 • Με το Γιάννη Μαγκριώτη.
 • Με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Καιρίδη.

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου
Για τις συναντήσεις των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν

Δ- Πολιτική Επικαιρότητα

 • Για το market pass
 • Για τις εκλογές

Ε- Συναντήσεις, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις

 • Ποντιακή γενοκτονία
 • Συνάντηση με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων
 • Εξόρμηση με την ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Νέα Ιωνία

Στ- Αρθρογραφία

 • Άρθρο στην Αυγή για τις προοπτικές του 2023 στην εξωτερική πολιτική
 • Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών για τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές
 • Άρθρο στα Νέα για την πολιτική αλλαγή το 2023
Α. Διεθνής Δραστηριότητα

Συναντήσεις στον ΟΗΕ

Συναντήθηκα στη Νέα Υόρκη  με Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Csaba Kőrösi και  τους κ. Miroslav Jenča, Βοηθό Γενικό Γραμματέα για Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική, Jean-Pierre Lacroix, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, Vladimir Voronkov, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για την τρομοκρατία, Miguel Angel Moratinos Cuyaubé, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Ύπατο Εκπρόσωπο για τη Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών και την κα Ilze Marianne Brands Kehris, Βοηθό Γενική Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Αναφέρθηκα στην ανάγκη προστασίας της διεθνούς νομιμότητας και του συστήματος διεθνών σχέσεων που καθιέρωσε ο ΟΗΕ, και στο γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί η παραβατικότητα χωρών όπως η Τουρκία. Τόνισα επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, ως συμπληρωματικά και αδιαίρετα, ιδίως ενόψει της έκρηξης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης
Συμμετείχα στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, ως πρόεδρος της ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη σύνοδος της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αντικείμενο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο Μάιο, που είναι μόλις η τέταρτη στη υπερεβδομηντάχρονη ιστορία του.

Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η υποχώρηση της δημοκρατίας και η έκρηξη των ανισοτήτων.

1 – Εδώ με την πρωθυπουργό της Ισλανδίας
Εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς
Συμμετείχα ως διεθνής προσκεκλημένος, ως Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και απεύθυνα χαιρετισμό, στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μια άλλη, προοδευτική Ευρώπη, εναλλακτική στον κυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό, δεν είναι μόνο δυνατή. Είναι αναγκαία
Δήλωση μου, ως Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την τουρκική επίθεση στο Κομπάνι
Η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστεράς (UEL) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Τουρκίας στις 19 και 20 Νοεμβρίου με πολλά θύματα στις κουρδικές περιοχές σο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής πόλης Κομπάνι, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.  Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι δεκατρείς πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, και δεκαπέντε Σύροι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί.  Οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν επίσης μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου, ενός σιλό σιτηρών και ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία αναλαμβάνει αυτές τις επιθέσεις χρησιμοποιώντας τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο κατά πλήρη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματολόγων
 • Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου στο Γιοχάνεσμπουργκ προέδρευσα στο εργαστήριο για το ρόλο των κοινωνικών δικαιωμάτων στον κοινωνικό μετασχηματισμό.
 • Εκλέχθηκα αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
2 – Εδώ με τον Δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλμπι Σακς, στο πλαίσιο  του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου στο  Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο Σακς είναι εμβληματική  μορφή στους αγώνες για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Καθηγητής συνταγματικού δικαίου και δικαστής στην πρώτη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής.

Το καθεστώς του απαρτχάιντ  τον έστειλε στη  φυλακή. Έχασε το δεξί χέρι και το αριστερό μάτι στη Μοζαμβίκη, στον αγώνα για ελευθερία κ κοινωνική δικαιοσύνη.

Β. Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σκάνδαλο  υποκλοπών

Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητήσαμε  να προσκομιστούν στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής τα πλήρη στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών  των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές για να υπάρξει πληρέστερη εικόνα για  συναλλαγές που σχετίζονται με το Predator κ επιδιώκεται να μείνουν στο σκοτάδι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης
Οι υποκλοπές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ανέδειξα τις ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη στη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που  παρακολουθεί από κοντά το σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας.

Στη συνεδρίαση της 9/12 απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Καιρίδη, ο Εισηγητής της Νομικής Επιτροπής κ. Π. Όμτζιγκτ του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έγιναν από μη κυβερνητικούς φορείς.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνώριζε την παράνομη χρήση του Predator. (…) Η Ελλάδα είναι κέντρο πολλαπλασιασμού κ διάδοσης παράνομου λογιστικού.» κατέθεσε ο κ. Κουκάκης.»
Οι υποκλοπές ενώπιον της Επιτροπής της Βενετίας

Έθεσα το ζήτημα της απόπειρας παρεμπόδισης της έρευνας της ΑΔΑΕ για τις  υποκλοπές Τέλογλου και Κύρτσου στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής της  Βενετίας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του  Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ερωτήσεις-αναφορές για θέματα της περιφέρειας Β-1 Αθήνας
Με κοινή πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Β-1 Τομέα Αθηνών, καταθέσαμε ως Αναφορά, με θέμα ««Για την προστασία του Πεντελικού», η από 11/11/2022 επιστολή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δ. Πεντέλης «Η Πεντέλη μας», που απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς, σχετικά με διάνοιξη διαδρόμου εντός δάσους (Κοκκιναρά) και κοπή πεύκων στο Πεντελικό όρος.

Με άλλους 16  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ως αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς, την από 21/11/2022 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) που αφορά καταγγελία για εκπαιδευτικό που εργάζεται σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο στην περιοχή της Πεύκης και του οποίου παραβιάσθηκαν τα εργασιακά και συνταγματικά δικαιώματα του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γ. Εξωτερική πολιτική

Για το διπλωματικό επεισόδιο του ΥΠΕΞ στη Λιβύη

 • Παρουσιάζεται ως θρίαμβος της εξωτερικής μας πολιτικής, ένα επεισόδιο που επιδεινώνει τις δυνατότητες παρέμβασης μας στη Λιβύη.
 • Αναδεικνύει έλλειψη στρατηγικής κ αντιφάσεις μεταξύ ΠΘ που ζητά παρέμβαση ΗΠΑ για συνομιλίες με μεταβατική κυβέρνηση κ ΥΠΕΞ που παραπέμπει σε εκλεγμένη.

Δείτε την ομιλία μου στο Σκαι εδώ.
Δείτε την ομιλία μου στην ΕΡΤ εδώ

Συνεντεύξεις και συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική
Συζήτηση με το Γιάννη Μαγκριώτη στην εκπομπή “Μας αφορά”.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.
Συζήτηση με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Καιρίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Διαβάστε περισσότερα και ακούστε τη συζήτηση εδώ.

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου
“Δεν είναι στη στρατηγική της Τουρκίας η προοπτική ενός πολέμου, γιατί ξέρει το τεράστιο κόστος που θα έχει από αυτό. Επομένως, δεν πρέπει να θεωρούμε ως πιθανό ενδεχόμενο ένα πολεμικό επεισόδιο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της τουρκικής εισβολής στη Συρίας.”

“Αυτό σημαίνει όμως ότι η εξωτερική μας πολιτική μας δεν πρέπει να είναι απλώς καταγγελτική ή επικοινωνιακή. Η Τουρκία πρέπει να έχει κόστος για κάθε επιθετική της συμπεριφορά”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Για τις συναντήσεις των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν
Είναι αναγκαίο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Τουρκία κ  Ελλάδα. Οι αναγκαίες συναντήσεις πρέπει όμως να προετοιμάζονται σοβαρά  και να γίνονται στη βάση της δικής μας ατζέντας, όχι της ατζέντας  τρίτων.

Ακούστε τη συνέντευξη στο Real FM με το Νίκο Χατζηνικολάου εδώ.

Δ. Πολιτική Επικαιρότητα

Για το market pass

Το market pass δεν είναι απλώς ανεπαρκές κ αναντίστοιχο των αναγκών που γεννά η μεγάλη ακρίβεια.

Δεν είναι μόνο προεκλογική απόπειρα εξαγοράς της κοινωνίας.

Αποτελεί ταξική επιλογή της κυβέρνησης: ψίχουλα για τους πολλούς, δις για τους λίγους.

Δείτε την ομιλία μου στον ΑNT1 εδώ.

Για τις εκλογές
Το κρίσιμο  δίλημμα των εκλογών είναι αν θα συνεχιστεί η κυβέρνηση της δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη, ή αν θα έχουμε μια νέα προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση.

Εμείς θα θέλαμε εκλογές χθες, γιατί η παράταση της παραμονής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία βλάπτει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Το νέο σίριαλ όμως με ημερομηνίες εκλογών που ανακοινώνονται από υπουργούς της κυβέρνησης, ακόμη και τον πλέον αρμόδιο, Υπουργό Εσωτερικών, υπονομεύει και τα τελευταία ψήγματα σοβαρότητας της κυβέρνησης.

Η στρατηγική μας υπέρ των συνεργασιών είναι κοινή, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Δείτε τη συνέντευξη μου στην Ναυτεμπορική εδώ.

Ε. Συναντήσεις και εκδηλώσεις

Ποντιακή γενοκτονία

Την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Γενοκτονιών, χαιρέτισα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που οργάνωσε το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
 • Πρέπει να αγωνιστούμε για την διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ποντιακού Ελληνισμού.
 • Με μέτωπο ενάντια στη μισαλλοδοξία και σε όλες τις μορφές ρατσισμού κ ξενοφοβίας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Συνάντηση με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων
Θερμή και ουσιαστική συνάντηση με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων για τα προβλήματα του κλάδου και τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Εξόρμηση με την ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Νέα Ιωνία
Παρά το εορταστικό κλίμα, ήταν φανερή η σκιά της ακρίβειας στην αγορά. Ο κόσμος όμως θέλει να ενημερωθεί για τις θέσεις μας.
Στ. Αρθρογραφία
Άρθρο στην Αυγή για τις προοπτικές του 2023 στην εξωτερική πολιτική.
Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών για τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές.
Διαβάστε το άρθρο εδω.
Άρθρο στα Νέα για την πολιτική αλλαγή το 2023.
Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Share.