Πραγματοποίηση ημερίδας στην Καλαμάτα με θέμα «Η εξωστρέφεια και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές»

0
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αναπληρωτής Υπουργός
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Αθήνα 25 Φεβρουαρίου 2018

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στην Καλαμάτα ημερίδα με θέμα «Η εξωστρέφεια και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές». Στην ημερίδα συμμετείχαν  εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών, ιδιώτες επιχειρηματίες από το χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων ενώ παρευρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κοζομπόλη και στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην ημερίδα τόνισε ότι η εξωστρέφεια απετέλεσε αντίδοτο για την κρίση και συστατικό στοιχείο του νέου παραγωγικού μοντέλου. Για να γίνει όμως δυνατή η πλήρης αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων  της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι δομικές αδυναμίες του πρωτογενούς μας τομέα, όπως είναι ο κατακερματισμένος χαρακτήρας του. Γι’αυτό υπογράμμισε την ανάγκη του αγροτικού συνεργατισμού, να συνεργασθούν δηλαδή όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της Μεσσηνίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ποιότητα και να υπάρξουν οι απαραίτητες ποσότητες των προϊόντων αγροδιατροφής, ώστε μέσω της οικονομικής διπλωματίας να προωθηθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. Δ. Πετρόπουλος στην τοποθέτησης του αναφέρθηκε στην συμβολή της έρευνας στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων και δήλωσε ότι το ΤΕΙ μπορεί και θα είναι αρωγός της προσπάθειας για εξωστρέφεια συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Χ. Καφτεράνης, σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τοποθετήθηκε επί των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν  στην αγροτική οικονομία.

Τέλος ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Π. Νίκας μιλώντας στην ημερίδα επισήμανε τα οφέλη από την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και δήλωσε την στήριξη του σε αυτήν την προσπάθεια.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί σε πιο συγκεκριμένη βάση ο σχετικός διάλογος, με την επιστημονική συνεργεία και του ΤΕΙ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμάτας.

Share.