Ομιλία Γ.Κατρούγκαλου στη συνεδρίαση της Βουλής: Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν Παραρτημάτων»

0

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΞΑ΄

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν Παραρτημάτων».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Η Συμφωνία, την οποία συζητούμε σήμερα, είναι από τη νέα γενιά των λεγόμενων εμπορικών συμφωνιών που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες. Δεν περιλαμβάνει, επομένως, μόνο θέματα εμπορίου, αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας, τα δικαιώματα, σε μια ανερχόμενη περιοχή του κόσμου, η οποία κάθε άλλο παρά υποανάπτυκτη, όπως άκουσα, μπορεί να θεωρηθεί.

Στην πραγματικότητα έχουμε μία μετατόπιση του οικονομικού παγκόσμιου κέντρου βάρους από τον Ατλαντικό και τις ευρωατλαντικές σχέσεις προς την Ασία και τον Ειρηνικό και ειδικά στην υπο-ήπειρο της Νότιας Αμερικής, όπου από τις ατμομηχανές της οικονομικής ανάπτυξης είναι η Κολομβία και το Περού.

Είχα την ευκαιρία να αναφερθώ και στη συζήτηση που έγινε και στην Επιτροπή σε παράλληλες ιστορικές οδούς που έχουν ακολουθήσει αυτές οι χώρες. Η επανάσταση και η απελευθέρωση της μεγάλης Κολομβίας έγινε το 1821, την ίδια χρονολογία με τη δική μας επανάσταση και έκτοτε και λόγω των παρασιτικών κομπραδόρικων χαρακτηριστικών που είχε εκεί η αστική τάξη και λόγω της επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολιτική ιστορία είχε ανάλογα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια περιοχή ευρύτερη της Νότιας Αμερικής, η οποία έχει ιδιαίτερη αγάπη, όχι μόνο στην αρχαία, αλλά και στη νέα Ελλάδα.

Οι πολιτικές μας σχέσεις, ειδικά τώρα που όλες οι χώρες έχουν επιστρέψει στη Δημοκρατία, είναι πολύ καλές, υπολείπονται οι οικονομικές σχέσεις και η συγκεκριμένη Συνθήκη θα ενισχύσει τη δυνατότητα βελτίωσής τους.

Πραγματοποίησα επίσκεψη στην Κολομβία το προηγούμενο φθινόπωρο και, όπως ορθά είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ακολούθησε επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, που θα ακολουθηθεί από αντίστοιχη επίσκεψη του δικού μας Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή. Γενικότερα καταβάλλεται μια προσπάθεια πύκνωσης όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και των οικονομικών επαφών.

Η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία είναι προστατευτική και για τα ελληνικά συμφέροντα. Υπάρχει συγκεκριμένη προστασία πέντε προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις, ελιές Καλαμάτας, μαστίχα Χίου, ελαιόλαδο Σητείας, φέτα και ούζο και δεδομένου ότι, όπως σας είπα, η Συνθήκη αυτή δεν αφορά μόνο τις εμπορικές σχέσεις, αλλά και την προστασία των διεθνών εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων, θέματα μετακίνησης εργαζομένων, τα οικονομικά μας συμφέροντα προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης, επειδή μου ζητήθηκε, να ενημερώσω ότι τη Συμφωνία έχουν κυρώσει μέχρι στιγμής είκοσι τέσσερα τα κράτη-μέλη και εμείς θα είμαστε το εικοστό πέμπτο. Και έχει τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή η Συμφωνία αυτή από την 1η Μαρτίου 2013 για το Περού, 1η Αυγούστου 2013 για την Κολομβία και είναι ανοιχτή για υπογραφή και για τις άλλες δύο χώρες των Άνδεων που έχουν διαφορετικές θέσεις.

Θα αναφερθώ σύντομα στις αιτιάσεις που ακούστηκαν, για το μείζον ζήτημα των ημερών, το Μακεδονικό. Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσω ότι μία είναι η κυβερνητική θέση επί του θέματος, επί της οποίας διαπραγματεύεται ο Υπουργός Εξωτερικών. Έχουν εκφραστεί διαφοροποιήσεις από το δεύτερο κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά έχει δοθεί ρητά από το στόμα του Αρχηγού του κόμματος αυτού πλήρης εμπιστοσύνη στον Υπουργό Εξωτερικών να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιών; Των δικών μας;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Εσείς υπερασπίζεστε τις θέσεις των Σκοπίων, κύριε Λοβέρδο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν σας άκουσα, γι’ αυτό σας ρωτάω. Μιλάτε για την Ελλάδα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Μιλάω για την Ελλάδα και είπα ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αρχηγός του δεύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με ρητή δήλωσή του έχει δηλώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στον Υπουργό Εξωτερικών.

Ας δούμε τώρα ποια είναι η διαπραγματευτική θέση. Θα σας διαβάσω -ακριβώς γιατί εδώ δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να επιδιώξουμε να σκοράρουμε πόντους ο ένας στον άλλο, αλλά ένα εθνικό ζήτημα που απαιτεί ομοψυχία- τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του την 11η Ιουλίου 2017 στη συζήτηση για το Κυπριακό. Είναι ενδιαφέρον το απόσπασμα, γιατί εκεί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να ειρωνευτεί τον κ. Λεβέντη που έλεγε «όχι σύνθετη ονομασία, Μακεδονία».

Διαβάζω επί λέξει: «Αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης ποια είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Λεβέντης μπορεί να είναι παλιός στην πολιτική, είναι νέος σε αυτήν την Αίθουσα και προφανώς δεν θυμάται ότι υπάρχει επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes».

Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, θέση που επικυρώθηκε άλλη μια φορά στο Βουκουρέστι. Αυτό επανέλαβε και την 9η Ιανουαρίου 2018 ο κ. Μητσοτάκης, πριν αρχίσει αυτή η στροφή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και εγώ θα ήθελα να προσδιορίσει σήμερα, δεδομένου ότι έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα.

Έχω ακούσει μια θέση σχετικής υπευθυνότητας από τον κ. Κουμουτσάκο, που θεωρώ ότι εκφράζει την άποψη του κόμματος ως αρμόδιος Τομεάρχης και που προσωπικά τη χειροκρότησα, ότι θεωρεί δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και σήμερα τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή της κυβερνητικής πολιτικής.

Όμως, έχω ακούσει -δεν θέλω να τις κατονομάσω, ακριβώς γιατί εγώ δεν θέλω αυτή τη στιγμή να συντηρήσω ένα κλίμα διχασμού, αλλά να επιχειρήσω να έχουμε ένα εθνικό μέτωπο συζήτησης- ακραίες απόψεις, ακροδεξιές απόψεις, εθνικιστικές απόψεις, οι οποίες αρνούνται τον πυρήνα αυτής της θέσης και λένε μία θέση που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει ακραία, ότι δεν επιθυμούν να υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» και τα παράγωγά της στο όνομα.

Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι αυτό που ορθά ο αείμνηστος και ο νυν Μητσοτάκης έχουν δηλώσει στη Βουλή ότι αποτελεί την εθνική θέση και είναι αυτά που ακούω από τη Χρυσή Αυγή, από την Ένωση Κεντρώων και τελευταία από εσάς. Θα ήθελα, λοιπόν, κι εγώ να ακούσω ποια είναι η θέση σας.

Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Θεοχαρόπουλου, η διπλωματία προφανώς δεν γίνεται δημόσια. Προς τιμήν του αυτό το έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης σε άλλη στιγμή -είναι μία από τις πολλές αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας- μιλώντας στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας τον Δεκέμβρη του 2017. Εκεί είπε ότι η διπλωματία δεν γίνεται σε δημόσια θέα. Και έτσι είναι.

Γιατί μας καταλογίζετε έλλειμμα ενημέρωσης; Εμείς έχουμε πει ότι διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική θέση. Θεωρούμε ότι το βασικό ζήτημα είναι το θέμα του αλυτρωτισμού και πρέπει να λυτρωθούμε από τον αλυτρωτισμό. Όχημα του αλυτρωτισμού είναι το όνομα, δεν είναι το μοναδικό θέμα. Πρέπει, επομένως, σήμερα να δοθεί μια απάντηση σε αυτό.

Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες. Τα συλλαλητήρια, όμως, έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε μια γραμμή που είναι άλλη από την εθνική. Αυτό πρέπει να το πούμε. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να έχει την πληροφόρηση που πρέπει.

Αυτά που ειπώθηκαν στα συλλαλητήρια ως δεδομένα δεν είναι ακριβή. Δεν υπάρχουν εφτακόσιες χιλιάδες Έλληνες και μάλιστα απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, όπως ακούστηκε. Δεν έβαλε βέτο η Γαλλία στη Μεγάλη Βρετανία να μπει με το συνταγματικό της όνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Πόσοι ήταν οι Έλληνες στο Μοναστήρι το 1912;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Το 1912 σωστά λέτε. Όμως, ακούστε, θα μπορείτε να πάρετε πάλι τον λόγο, όταν τοποθετηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Μην διακόπτετε, σας παρακαλώ.

Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Πράγματι η Μακεδονία, πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, είχε έναν μικτό πληθυσμό. Δεν είναι σήμερα, όμως, η κατάσταση αυτή. Είναι προφανές.

Και επανέρχομαι. Πρέπει να ακούγεται όταν μιλάει ο ελληνικός λαός. Όμως, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να έχετε τον ίδιο σεβασμό στον ελληνικό λαό όταν διαδηλώνει, όποια κι αν είναι η προέλευσή του. Παραπέμψατε στο πειθαρχικό του κόμματός σας, έναν νέο του κόμματός σας γιατί χαρακτήρισε «πιθήκους» τους Σκοπιανούς και στην ανακοίνωση, την οποία βγάλατε για να δικαιολογήσετε την «ορθή» αυτή πειθαρχική δίωξη ονομάσατε αυτούς που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον των μνημονίων «βόθρο». Δεν νομιμοποιείστε, λοιπόν, να ονομάζεται τον ελληνικό λαό όταν έχει διαφορετικές απόψεις από τις δικές σας «βόθρο» και μετά…

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποιος το είπε αυτό; Ήμουν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και δεν είπα ποτέ μου τέτοια κουβέντα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Δεν λέω για εσάς. Δεν προσέξατε τι είπα. Είπα ότι στην πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε κατά του μέλους της ΟΝΝΕΔ που ονόμασε τους Σκοπιανούς «πιθήκους», υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτούς που έκαναν τον «βόθρο» της άνω και της κάτω πλατείας.

Αν θέλετε να διαφοροποιηθείτε, προς τιμήν σας θα είναι και θα το χειροκροτήσω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ποιος το είπε αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Είναι επίσημη ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, κύριε Γεωργιάδη. Είναι, βεβαίως και να την ελέγξετε.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική θέση. Είναι υποκρισία να λέτε ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης. Πότε πολιτικός Αρχηγός ζήτησε να ενημερωθεί και δεν δόθηκε ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό;

Όπως και στα απόρρητα έγγραφα, που μερικοί από εσάς τα κάνατε φέιγ βολάν, παραβιάζοντας τον Ποινικό Κώδικα και κυρίως τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση δώσαμε τη δυνατότητα στους Αρχηγούς των Κομμάτων να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα, τα οποία επικαλεστήκαμε.

Πρέπει όλοι να έχουν υπεύθυνη και όχι ανεύθυνη θέση στα εθνικά θέματα. Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, γιατί όταν δεν αντιμετωπίζονται έτσι, έχουμε το αποτέλεσμα αυτό της εικοσιπενταετίας, που βαραίνει δυστυχώς και τα δύο Κόμματα που άσκησαν κυβερνητική πολιτική αυτό το διάστημα. Αυτά οδήγησαν στο σήμερα, όπου η μεγάλη πλειονότητα των χωρών του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα.

Θα ήταν εύκολο για εμάς να επιδιώξουμε να σκοράρουμε πόντους υπονομεύοντας την εθνική υπόθεση, καταμετρώντας μία προς μία τις ευθύνες που έχετε και τα δύο Κόμματα που χειριστήκατε την υπόθεση αυτή τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Επιφυλάσσομαι, βέβαια, να ακούσω και τις δηλώσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Όμως, κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Εγώ σας θεωρώ όλους πατριώτες. Προσέξτε πώς θα χειριστείτε αυτό το θέμα. Επίτηδες ήμουν επιφυλακτικός μέχρι τώρα. Όμως, προσέξτε. Άλλο πατριωτισμός, άλλο πατριδοκαπηλία. Άλλο το να είναι κανείς πατριώτης, άλλο το να έχει τον πατριωτισμό ως επάγγελμα.

Εμείς θα είμαστε μέχρι το τέλος δύναμη αλλαγής σε μια σειρά από ζητήματα, που εσείς, τα δύο Κόμματα της Μεταπολίτευσης, τα είχατε αφήσει να λιμνάζουν από τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο έως της σαρία και το ασφαλιστικό, που εμείς λύσαμε με τον τρόπο που θεωρούσαμε ότι ήταν εθνικά ορθός.

Η αδράνεια και το τέλμα δεν βοηθούν τα εθνικά θέματα. Εμείς και σ’ αυτά τα θέματα θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με την εθνικά συμφέρουσα λύση, που είναι η λύση που θα εξασφαλίζει όνομα σαφώς διακριτό από την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, όνομα που δεν θα μπορεί να είναι όχημα αλυτρωτισμού και συνολική σφαιρική λύση, όχι μόνο με erga omnes ονομασία, αλλά και με αφαίρεση κάθε πρακτικής από το γειτονικό κράτος, που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύνορά μας και στην εδαφική μας ακεραιότητα, γιατί εκεί είναι το ουσιώδες.

Καλώ και εσάς, έστω και την τελευταία στιγμή, να δείξετε την ίδια εθνική υπευθυνότητα.

Σας ευχαριστώ.
            ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών):            Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα απαντήσω στην αρχή σε τρία ερωτήματα που έγιναν -με ποιον τρόπο διαπραγματεύεστε, περιεχόμενο συζήτησης, επίπεδο ωριμότητας της διαπραγμάτευσης, όχι γιατί θεωρώ ότι οι ερωτώντες δεν ξέρουν, γιατί απαντήσεις έχουν δοθεί επανειλημμένα από αυτό εδώ το Βήμα και από τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις στο κλίμα αυτό της υποκριτικής καταγγελίας για μυστική διπλωματία.

Ο τρόπος που διαπραγματευόμαστε είπαμε πολλές φορές ότι είναι διττός. Συνεχίζεται η συζήτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, ακριβώς επειδή είμαστε από τις δυνάμεις που θέλουν να δίνουν λύση στο θέμα, είπαμε ότι εντατικοποιούμε τον σχετικό διάλογο, ενεργοποιώντας και τους διακυβερνητικούς διαύλους. Ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών. Σήμερα στο Νταβός θα γίνει η συνάντηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εκτελεστικών αρχηγών των Κυβερνήσεων μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών. Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι αποκλειστικά και μόνο η προώθηση των εθνικών θέσεων, όπως είναι γνωστές.

Ως προς το επίπεδο ωριμότητας, μέχρι τώρα έχουν γίνει έξι κύκλοι συζητήσεων, πέραν αυτών που προανέφερα, σε υπηρεσιακό επίπεδο για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, όχι στον πυρήνα του θέματος, αλλά επί προώθησης θεμάτων πολιτικής, όπως το διασυνοριακό της Πρέσπας και θέματα οικονομικά.

Τέλος, επαναλαμβάνω αυτό που είπα, δεν έχει ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό από κανέναν αρχηγό περαιτέρω ενημέρωση. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί, όσο η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, να υπάρξει δημόσια αναφορά του επιπέδου, στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις.

Πηγαίνω τώρα σε ορισμένα πράγματα που νομίζω ότι ακούστηκαν και πρέπει να σχολιαστούν. Είναι παράλογο, όταν ο ίδιος ο κ. Γκλιγκόροφ έχει αποδεχθεί ότι οι άνθρωποι εκεί είναι Σλάβοι και Αλβανοί, να λέει κάποιος από εμάς, ακόμα και από την πλευρά που προήλθε, ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια. Είναι παραλογισμός. Είναι οξύμωρο σχήμα. Ουσιαστικά είναι αντίθετο με αυτό που είναι η ιστορική πραγματικότητα.

Κύριε Λοβέρδο, δεν ήσασταν όταν αναφέρθηκα στην Επιτροπή. Θα μπορούσατε, όμως, να κοιτάξετε τα Πρακτικά. Γιατί σε αυτά τα θέματα πρέπει να δείχνουμε ευθύνη. Αναφέρθηκα στις δηλώσεις του κ. Κασιδιάρη, ο οποίος είπε ότι ο κ. Νίμιτς τάχα είχε αποκαλέσει το γειτονικό κράτος «Μακεδονία». Και είχε πει,  επίσης, ότι αυτό έχει γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά.

Εγώ είπα ότι αυτό αποτελεί μια διπλή διαστρέβλωση, γιατί ουδέποτε ο κ. Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδονία» το γειτονικό κράτος και ουδέποτε εμείς έχουμε αποδεχθεί οποιοδήποτε όνομα σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, πολύ περισσότερο το «Μακεδονία».

Τρίτο και τελευταίο. Ποια είναι η εθνική θέση; Αυτή που επανέλαβα πολλές φορές: σύνθετη ονομασία, ώστε να επιτρέπει αφενός την πλήρη διάκριση της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το γειτονικό κράτος και πλήρη αφαίρεση κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού.

Από τον πάντα γλαφυρό κ. Τζαβάρα άκουσα, περίπου, να επαναλαμβάνονται τα ίδια. Δεν άκουσα το «σύνθετη ονομασία». Εγώ, επειδή –ξαναλέω- το κρίσιμο σε αυτές τις περιόδους είναι να έχουμε εθνική ομοψυχία, ας πω ότι το ξέχασε και δια της παραλείψεως επιβεβαίωσε την εθνική θέση.

Τέλος, αυτό που προανέφερα για το πολιτικό κόστος που συνεπαγόταν πολλές φορές η απόφαση να λυθεί το θέμα και δεν λύθηκε, την πρώτη δεκαετία αυτό ήταν προφανές.

Θα σας διαβάσω, γιατί δεν θέλω να αδικώ πολιτικές δυνάμεις, τι δήλωσε ακριβώς επ’ αυτού ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις. Είναι συνέντευξη στον Σταύρο Τζίμα που δημοσίευσε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Επιγράφεται: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σύμφωνος με το μεικτό όνομα».

Διαβάζω τώρα επί λέξει τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και θα τα καταθέσω στα Πρακτικά, είναι γνωστό σε εσάς.

«Όταν φούντωσε, όμως, το θέμα της Μακεδονίας, έκανε στροφή 180 μοιρών και επέμενε στην ακραία θέση να μην υπάρχει στο όνομα η λέξη Μακεδονία. Και εγώ τότε ήρθα σε ρήξη μαζί του και του είπα: Αν έρθεις εσύ μαζί μου, εγώ θα προχωρήσω και θα το λύσω το θέμα. Γιατί εγώ στην κυβέρνηση είχα πλειοψηφία δυο ψήφους. Αν έλεγε ο Καραμανλής “ναι” θα ψήφιζαν. Αν έλεγε “όχι”, δεν θα ψήφιζαν. Δεν είχα, λοιπόν, πλειοψηφία να το λύσω».

Παρακαλώ για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Όταν αναφέρθηκα, λοιπόν, προηγουμένως στην αδυναμία των δυο μεγάλων πολιτικών κομμάτων να λύσουν αυτό το θέμα, αναφερόμουν ακριβώς σε αυτό. Είναι σαν να έλεγαν μεταξύ τους –και λίγο πριν πεθάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το είπε ανοικτά- ότι ήξεραν τι είναι το σωστό. Αυτό που δεν ήξεραν είναι πώς να επανεκλεγούν στην κυβέρνηση αν έκαναν το σωστό.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι στα θέματα τα εθνικά να προωθήσουμε με αυτό που είναι η πατριωτική λύση και η εθνική λύση, γιατί ο Σολωμός μάς λέει πως «πρέπει να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθές», όχι ό,τι μας συμφέρει, όχι ό,τι είναι καταλληλότερο για τις επόμενες προεκλογικές μας προσδοκίες.

Εγώ σέβομαι πάντα τις ευαισθησίες του κόσμου και είναι λογικό μετά από τα οχτώ χρόνια μιζέριας των μνημονίων, όταν ο Έλληνας αισθάνεται μια προσβολή στη δική του αξιοπρέπεια από την αντίστοιχη μείωση της δημοκρατικής μας κυριαρχίας, να υπάρχει σε ένα κομμάτι του κόσμου που δεν έχει την αναγκαία πληροφόρηση η τάση να απορρίψει συμφωνίες, ακόμα και αυτές που είναι οι εθνικά δυνατές και αυτές που μπορούν να καταλήγουν σε μια λύση. Πρέπει να είμαστε, λοιπόν, ιδιαίτερα εμείς υπεύθυνοι ως εκπρόσωποι της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Ολοκληρώνω με μια τελευταία αναφορά στην προσπάθεια να ψιμυθιαστεί από τους ακραίους -ελπίζω όχι από το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας- μια στροφή εγκατάλειψης της θέσης για τη σύνθετη ονομασία, με την επίκληση ότι τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το 2008. Όποιος το πιστεύει αυτό, ξεγελά τον εαυτό του.

Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από το 2008, γιατί πάντα το τέλμα δεν βοηθά την πρόθεση των υποθέσεων. Περισσότερες χώρες έχουν αναγνωρίσει σήμερα με το συνταγματικό όνομα τη γειτονική χώρα από ό,τι το 2008. Και το 2011 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε και η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που ξέρετε το περιεχόμενό της. Υπάρχουν νομικοί και πολιτικοί τρόποι να αντιμετωπιστεί. Ήδη έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ η γειτονική χώρα με την προσωρινή της ονομασία.

Αυτά, όμως, τα ξέρετε. Επομένως, δεν μπορείτε να επικαλείστε τάχα βελτίωση της κατάστασης, όταν ξέρετε ότι η κατάσταση έχει γίνει σήμερα πολύ πιο περίπλοκη και πολύ πιο δύσκολη και παρόλα αυτά, επειδή είμαστε εμείς δύναμη αλλαγής, δύναμη που θέλει να λύσει τα πράγματα, και πάλι θα επιδιώξουμε να φέρουμε, στο βαθμό που ανταποκριθεί, βέβαια, και η άλλη πλευρά, γιατί εδώ ορθά αναφέρθηκε ότι «προϋποθέτει δύο το ταγκό»- επιτέλους λύση σε ένα θέμα που έπρεπε να έχει λυθεί από την δεκαετία του 1990.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Share.