Σημεία από συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, σε συζήτηση στην εκπομπή “Εμπράκτως” του τ/σ «ATTICA TV» και στους δ/φους Γ. Μακρυγιάννη & Σ. Χονδρογιάννη (19.06.2019)

0

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, εχθές 19 Ιουνίου, σε συζήτηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, στην εκπομπή «Εμπράκτως» του τ/σ «ATTICA TV»με τους δημοσιογράφους Γ. Μακρυγιάννη και Σ. Χονδρογιάννη. Από την ανταλλαγή απόψεων, σταχυολογούνται τα κατωτέρω:

•    Ερωτηθείς σχετικά με την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της έγκαιρης σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τα οποία είναι τα δύο αρμόδια θεσμικά όργανα για την εξωτερική πολιτική. Αυτό επιτάσσει η σοβαρότητα της κατάστασης, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως διαμορφώνεται από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των προγραμματισμένων συναντήσεων των Συμβουλίων Ευρωπαϊκών και Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

•    Επεσήμανε, επ’ αυτού, ότι απέναντι σε μια προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο και στο ενδεχόμενο μεταφοράς της έντασης στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, η Ελλάδα θα πρέπει να στέλνει στην Τουρκία ένα διπλό μήνυμα, αφενός ότι διπλωματικά δεν κερδίζει αλλά χάνει, αφετέρου ένα μήνυμα στρατιωτικής αποτροπής.

•    Απαντώντας στο ερώτημα περί πιθανότητας θερμού επεισοδίου, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι αυτό δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, δεδομένου ότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει ένα πόλεμο στο Αιγαίο, ενώ οι επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία της θα είναι μεγάλες. Αυτό το οποίο, εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκει η Τουρκία είναι να προβάλει ισχύ και «γκριζάρει» από πλευράς Διεθνούς Δικαίου περιοχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό, ωστόσο, αποτυγχάνει καθώς οι ενέργειές της καταγγέλλονται ως παράνομες και προκλητικές, όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ, απομονώνοντας έτσι τον ίδιο της τον εαυτό στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητα.

•    Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, παράλληλα με τα μηνύματα αποτροπής από την ΕΕ και από την ελληνική διπλωματική και στρατιωτική παρουσία, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να εκτονώνεται η ένταση στο Αιγαίο, συνεχίζοντας τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως πχ το Μνημόνιο Γιλμάζ – Παπούλια που προβλέπει την μη διεξαγωγή ασκήσεων κατά την διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Πρόσθεσε ότι για την εκτόνωση της κατάστασης είναι αναγκαία η επικοινωνία των δύο πλευρών, ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο. Απαντώντας σε ειδικότερο ερώτημα, κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης είναι τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και η εκ νέου εφαρμογή τους.

•    Ως προς τις επικείμενες αποφάσεις στο Ευρ. Συμβούλιο για την περίπτωση της Τουρκίας, ο κ. Υπουργός εξήγησε την διαδικασία εξαγωγής των Συμπερασμάτων και χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός ότι πρώτη φορά θα ληφθούν μέτρα, τονίζοντας ότι η ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, πείστηκαν ότι το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και η παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο δεν αποτελούν διμερή αλλά ευρωπαϊκά θέματα.

Share.