Σημεία από συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, σε συζήτηση στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» του τ/σ ΕΡΤ 1 και στον δ/φο Σεραφείμ Κοτρώτσο (22.04.2019)

0

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε συζήτηση με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, επί τη ευκαιρία και της έλευσης στην Ελλάδα του Γερουσιαστή R. Menendez, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το αναντίρρητα υψηλότερο παρά ποτέ επίπεδο των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ οφείλεται στη σύμπτωση των συμφερόντων των δύο χωρών να σταθεροποιηθεί μια ιδιαίτερα ασταθής περιοχή. Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, γίνεται επί τη βάσει της αναγνώρισης του ξεχωριστού ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή και του αμοιβαίου σεβασμού εκατέρωθεν και όχι υπό καθεστώς σχέσεως επικυρίαρχου προς ικέτη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο εν γένει αναβαθμισμένος ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι μόνο απόρροια της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας ούτε αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά πρωτίστως μίας σταθερής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται σε αρχές και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Η προσπάθεια της Ελλάδας είναι φιλειρηνική και η διπλωματική αναβάθμιση της χώρας δεν στρέφεται εναντίον τρίτου. Διακρίνεται δε από τον συστηματικό της χαρακτήρα, όπως αυτός εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, μέσω των τριμερών συνεργασιών με την Κύπρο και με όλα τα σημαντικά κράτη της περιοχής, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, κάνοντας στο σημείο αυτό ειδική μνεία στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ με την συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας βασίζεται στην εξαγωγή σταθερότητας ως μια σταθερή δημοκρατία και όχι στην εξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Μια άλλη πτυχή της εξωτερικής μας πολιτικής, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι η αξιοποίηση της ανεύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή που έχει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της η Κύπρος, όχι απλώς για τη στρατηγική κατοχύρωση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, αλλά και για τη δημιουργία οικονομικών προοπτικών στις οποίες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Γαλλίας και της Ιταλίας, είναι παρούσες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς και σε πιθανές επιπτώσεις αναφορικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σέβεται την εσωτερική πολιτική αυτονομία της γειτονικής χώρας και εκτίμησε ότι η τελική έκβαση των προεδρικών εκλογών θα είναι θετική και θα αποδοκιμαστεί μια στάση εθνικισμού που επιμένει σε μια γραμμή μισαλλοδοξίας που η Συνθήκη των Πρεσπών έχει ενταφιάσει. Ερωτώμενος αναφορικά με την πιθανή στάση της υποψηφίας του VMRO αν αυτή εκλεγεί, επεσήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα σημαντικό θεσμικό κεκτημένο και η ίδια η υποψήφια στην προεκλογική της εκστρατεία έχει δηλώσει ότι θεωρεί ότι η Συμφωνία πλέον αποτελεί μέρος των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας της. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι η Συνθήκη των Πρεσπών έχει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας, δίδοντας τη δυνατότητά στην Ελλάδα να παρέμβει στις ευρωπαϊκές προοπτικές της γειτονικής χώρας, καθότι τα θέματα καλής γειτονίας και εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας, είναι από τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικείμενη θέση σε δημόσια διαβούλευση του θεσμικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της εξωτερικής πολιτικής, μέσω στοχοθεσίας και αξιολόγησης, ενώ προβλέπει την επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού αλλά και τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ειδικότερα ως προς το τελευταίο, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για ένα στρατηγικό όργανο και συμβουλευτικό του Πρωθυπουργού, με σκοπό τον στρατηγικό σχεδιασμό και όχι η συγκεκριμένη τακτική λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα παραμείνει στο ΚΥΣΕΑ. Υπό αυτή την έννοια θα έχει ρόλο συμπληρωματικό.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη σχετική συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όλες οι κατηγορίες οι οποίες στράφηκαν εναντίον του κ. Κοτζιά στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ερώτησης απαντήθηκαν από τον ίδιο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σκιά αμφιβολίας ως προς τη νομιμότητα της συγκεκριμένης σύμβασης, η οποία είχε ελεγχθεί και δικαστικά, και στο πλαίσιο του εσωτερικού διοικητικού ελέγχου νομιμότητας του Υπουργείου.

Share.