ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

0

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ &ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ.

«Οι αγρότες θα παίρνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ό,τι μαζεύουν από τις ασφαλιστικές εισφορές».

«Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας τώρα. Αποφασίζουμε για μας και τα παιδιά μας».

-Στο Ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα από τη συρροή δύο κρίσεων που κάθε μια από μόνη της είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η μία είναι η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος- στρεβλό- γιατί έτσι το είχε φτιάξει το παλιό πολιτικό σύστημα, διαλυμένο από την κρίση και με χαριστική βολή την καταλήστευση των αποθεματικών με τελευταία σταγόνα στο ποτήρι το PSI. Από την άλλη μεριά, τις μνημονιακές προβλέψεις που από τη φύση τους έχουν εισπρακτικό προσανατολισμό, δεν αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και αν αφηνόμασταν να τις εφαρμόσουμε όπως έχουν, χωρίς να τις εντάξουμε, όπως επιδιώκουμε, σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, μόνο κακό θα έφερναν για τους συνταξιούχους: Περικοπή του ΕΚΑΣ, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

– Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το συνταξιοδοτικό ζήτημα με δύο βασικούς κανόνες: Κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους, εσωτερική αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους και ισονομία. Ίδιοι κανόνες για όλους.

-Εμείς τον ΟΓΑ τον σεβόμαστε και θέλουμε να τον διατηρήσουμε για όλες τις μη συνταξιοδοτικές του αρμοδιότητες.

-Λέμε όμως ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με ίδιους κανόνες για όλους και ως προς τις συντάξεις, τις παροχές και ως προς τις εισφορές. Ο καθένας να δίνει ανάλογα με τη δύναμή του, ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα και όχι με εικονικά εισοδήματα.

-Εμείς προβλέπουμε ότι όλοι οι Έλληνες –και οι αγρότες- θα παίρνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ό,τι μαζεύουν από τις ασφαλιστικές εισφορές.

-Και επειδή, ακριβώς, ακόμη και δίκαιοι κανόνες δεν μπορούν να εφαρμόζονται απότομα γιατί δημιουργούν αδικίες, έχουμε μια μεταβατικότητα σε αυτόν τον πάγιο κανόνα που λέμε ότι κάθε Έλληνας θα πληρώνει ό,τι και ο μισθωτός σήμερα.

-Γι’ αυτή τη μεταβατικότητα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να το θέσουμε και στους Θεσμούς. Επίσης, να δούμε και μια ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικότητας

-Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση και ενδεχομένως και ανεπιεική άδικα αποτελέσματα, φτάνει να μην υποχωρούμε από τη βασική αρχή.

-Καλά κάνετε και ανησυχείτε, έχοντας υπόψη τι έγινε μέχρι τώρα. Δείτε όμως τις προτάσεις μας.

-Δεν αποφασίζουμε μόνο για μας τώρα. Αποφασίζουμε για μας και για τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα πρώτα-πρώτα που να μην καταρρέει.

– Ότι έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για συγκράτηση της δαπάνης που συμπίπτει με την αυτονόητη ανάγκη να μειώσουμε τα ελλείμματα των ασφαλιστικών μας ταμείων και δεν προσπαθούμε αυτή τη μείωση της δαπάνης να την μετατρέψουμε σε υποβάθμιση των παροχών των συνταξιοδοτικών, αλλά να τη μοιράσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαφρύνονται οι αδύναμοι και να επιβαρύνονται λίγο πιο πολύ, αυτοί που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εισφέρουν κάτι παραπάνω.

– Έχουμε και τη συνδυασμένη εφαρμογή των άρθρων 70 και 71 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει ότι αν πέσουν τα καθαρά έσοδα ενός ελεύθερου επαγγελματία-αγρότη πάνω από 25%, μπορεί να μην πληρώσει προκαταβολή για την επόμενη χρονιά.

– Οποιαδήποτε αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς αυτόματα μειώνει το φόρο.

– Προτάσεις που μπορούν να δίνουν κάποια έμφαση στην ιδιαιτερότητα των αγροτών, που είναι το χαμηλότερο εισόδημά τους, είμαστε διατεθειμένοι να τις δεχτούμε.

– Για τον αγρότη, την αγρότισσα και για τα τυχόν ανήλικα παιδιά, μέχρι τα 25, που είναι στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, ο νόμος εισάγει ένα τεκμήριο ότι έχουν την κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση.

– Οποιοσδήποτε ανήκει στη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, που έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ σήμερα, κερδίζει από τη μεταρρύθμισή μας. Κερδίζει και σε ό,τι αφορά τις εισφορές, κερδίζει και σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες συντάξεις.

– Όσο θα ανεβαίνει η οικονομία μας, ακριβώς επειδή η Εθνική Σύνταξη είναι συνδεδεμένη με την άνοδο του πλούτου της χώρας, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, θα ανεβαίνει και αυτή. Οι δανειστές μας έχουν άλλες ιδέες τις οποίες τις αποτύπωσαν στο μνημόνιο. Σας είπα προηγουμένως, ότι αν περιοριζόμασταν να εφαρμόσουμε το μνημόνιο με την καθαρά εισπρακτική και εν πολλοίς νεοφιλελεύθερη λογική του, δεν θα κάναμε καλό στην κοινωνική ασφάλιση. Γι` αυτό κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Για να εξουδετερώσουμε όσα μέτρα υπάρχουν στο μνημόνιο που δεν ταιριάζουν με τη δική μας κοινωνική λογική, εξορθολογίζοντας ταυτόχρονα και το σύστημα. Δεν περιμένουμε, επομένως, μια εύκολη μεταρρύθμιση.

-Αντιστοιχούμε τη σύνταξη που θα πάρει κάποιος με το εισόδημα που δηλώνει.

– Αντί να εφαρμόσουμε το μνημόνιο κατά γράμμα, το εντάξαμε σε μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει κοινωνικό πρόσημο. Αν περιοριζόμασταν να εφαρμόσουμε το μνημόνιο, θα κόβαμε το ΕΚΑΣ.

– Αυτή είναι λοιπόν η διαφορά μας με τους άλλους, ότι εμείς γράψαμε το νόμο, δεν μας ήρθε μεταφρασμένος. Και ακριβώς αυτό το σέβονται οι δανειστές. Σοβαρή είπαν ότι είναι η πρότασή μας.

– Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι ακόμη και οι δανειστές, ακριβώς επειδή ορισμένοι από αυτούς είναι και εταίροι μας και στην Ευρώπη μπορούμε να συνεννοούμαστε με καλύτερο τρόπο, είναι δεκτικοί στις προτάσεις μας.

-Η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη, γιατί ακριβώς με αρκετούς από αυτούς, και κυρίως ξέρετε με ποιους, έχουμε διαφορές. Επίσης δεν θέλουμε η διαπραγμάτευση να γίνεται μέσω διαρροών. Και πολύ περισσότερο «προβοκατόρικων διαρροών», που δεν ανταποκρίνονται στο κλίμα της συζήτησης. Σε διαψεύσεις επομένως, θα προβαίνουμε στο μέλλον, εάν έχουμε την συνηθισμένη τακτική, το να κυκλοφορούν ειδήσεις που δεν απηχούν στην πραγματικότητα.

-Θέλουμε να έχουμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με τους αγρότες.

-Ο φόβος δηλητηριάζει, ο φόβος ποτίζει. Τον φόβο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα στο μυαλό των αγροτών.

Share.