Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ

0

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ

*Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων γίνεται σε λανθασμένη βάση, είναι γεμάτος αδικίες ενώ ταλαιπωρούνται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και όχι μόνο το 10% όπως αναφέρετε. Σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας, το ποσοστό των μειώσεων φθάνει σχεδόν στο 50%.Ποια είναι η κοινωνική δικαιοσύνη στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματολογία σας?

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθιέρωσε για πρώτη φορά ίδιους κανόνες για όλους, με ισορροπία εισφορών και παροχών αλλά και μεγαλύτερη προστασία για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης. Προστατεύσαμε απολύτως τις κύριες συντάξεις, όπως και τις συντάξεις αναπηρίας, είναι απολύτως ανακριβές ότι οι τελευταίες μειώθηκαν. Δεν εφαρμόσαμε τη διαβόητη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που θα οδηγούσε το σύνολο του ελλείμματος των 850 εκατομμυρίων του ταμείου επικουρικής ασφάλιση να καλυφθεί με ισόποση μείωση συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση όλες οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονταν πάνω από 30%.

Αντιθέτως, ο νόμος μας προβλέπει ότι ούτε στις επικουρικές επέρχεται κάποια μείωση, εφόσον το άθροισμά τους με την κύρια δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μεικτά. Έτσι επηρεάζεται το 20% των επικουρικών συντάξεων. Επειδή δε επικουρική σύνταξη έχουν μόνο οι μισοί συνταξιούχοι, τελικά μειώσεις θα δει μόνον το 10% του συνολικού αριθμού. Ακόμη και στην περίπτωση των τελευταίων, δεν γίνονται μειώσεις των επικουρικών συντάξεων με οριζόντιο τρόπο, αλλά επανυπολογισμός που λαμβάνει υπόψη τις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου. Για αυτό το λόγο σε όσα ταμεία υπήρχε ισορροπία παροχών-συντάξεων προέκυψαν μικρές μειώσεις από τον επανυπολογισμό και μεγαλύτερες σε όσα ταμεία η ισορροπία ήταν διαταραγμένη.

*Τι θα γίνει με το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός? Πώς θα προχωρήσει με δεδομένες τις ενστάσεις που εκφράζουν οι δανειστές?

Προχωρούμε σε μία σφαιρική πρόταση για μεγαλύτερη διευκόλυνση των οφειλετών, που περιλαμβάνει το «πάγωμα» των οφειλών αλλά και τη μερική διαγραφή του ασφαλιστικού χρέους των πολυοφειλετών, όσων χρωστούν δηλαδή ταυτόχρονα σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορεία.

*Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν πως το ΙΚΑ θα έχει φέτος έλλειμμα σχεδόν 2 δις ευρώ. Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί αυτό;

Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015, συνεπώς, το πράγματι μεγάλο έλλειμμα του βαίνει μειούμενο. Λόγω, μάλιστα, της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου εκτιμούν ότι το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ θα ανέλθει περίπου στα 800 εκ. ευρώ, το δε πραγματικό έλλειμμα μετά την αύξηση της επιχορήγησης που έχει δοθεί ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 350 εκ. ευρώ και τα 200 εκ. ευρώ που η διοίκηση του ΙΚΑ προτείνει να καλυφθούν από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το προβλεπόμενο έλλειμμα θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια.

*Tα στοιχεία του Αυγούστου της Εργάνης δείχνουν μείωση της μισθωτής απασχόλησης.H Αlpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της ανέφερε ότι οι όποιες θέσεις δημιουργήθηκαν οφείλονται στο δημόσιο τομέα και τον τουρισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας?

Αντιθέτως, παρά κάποια υποχώρηση τον Αύγουστο, το οκτάμηνο του 2016 δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας από το 2001, ρεκόρ δεκαπενταετίας.

*Υστέρα από την τελευταία σας συνάντηση με την τρόικα , είπατε πως είναι «ακραίες οι διαφορές κυβέρνησης και ΔΝΤ». Τι μας ζητούν και τι είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε ;

Ο στόχος μας είναι η επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, λόγω της γνωστής –και ιδεοληπτικής- εμμονής του ΔΝΤ στις απολύσεις, είμαι βέβαιος όμως ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δεχθούν, τελικά, την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα.

*Επιμένετε στη δέσμευση σας για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και οτι δεν θα υποχωρήσετε στις ομαδικές απολύσεις;

Θεωρώ εθνική διαπραγματευτική γραμμή –επί της οποίας πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα, ιδίως η Νέα Δημοκρατία- την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που ζητούν ομόφωνα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δηλώνουν –και οι εργοδότες- ότι δεν τους αφορούν οι ομαδικές απολύσεις. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας, όχι απολύσεις.

Τα εργασιακά αποτελούν θέμα ταυτότητας για εμάς. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε υποχωρήσεις, αντιθέτως διεκδικούμε την αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δεν προσπαθούμε απλώς να αποκρούσουμε αμυντικά τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά προωθούμε θετικά και επιθετικά την ανάγκη επιστροφής στην κοινωνική Ευρώπη.

*Σας προβληματίζει το γεγονός πως -οι όποιες- αλλαγές επιβληθούν στις εργασιακές σχέσεις, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κοινωνικές αντιδράσεις και ίσως σας φέρει απέναντι στα συνδικάτα;

Εγώ ανησυχώ για την αδυναμία των συνδικάτων να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά τους εργαζομένους, όχι για τις κινητοποιήσεις τους.

*Φοβάστε μήπως από το σάλο που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών γυρίσει σαν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση;

Για μας η αδειοδότηση μετά από 27 χρόνια παρανομίας αποτελεί θέμα αρχής, δημοκρατικής τάξης και συνταγματικής νομιμότητας, αλλά και κορυφαία στιγμή της σύγκρουσης με την διαπλοκή και την πολιτική της έκφραση. Αντιθέτως, θεωρώ ότι η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με το σύστημα της διαπλοκής δείχνει καθαρά ότι το κόμμα αυτό τίποτα δεν έμαθε και τίποτα δεν ξέχασε. Η ταύτιση αυτή ακυρώνει κάθε προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εμφανίσει τη Νέας Δημοκρατία ως ένα –τάχα- ανανεωμενο κόμμα.

*Τα νοικοκυριά στενάζουν από την υπερφορολόγηση ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι πολίτες έχουν κηρύξει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως δεύτερος με μια μεγάλη, παγιωμένη διαφορά από τη Ν.Δ. Μπορείτε να αντιστρέψετε το δυσμενές για εσάς κλίμα;

Ακόμη και στις σφυγμομετρήσεις που αναφέρετε, η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πίσω και από το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές. Δεν υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή, γιατί ο κόσμος θυμάται ποια συμφέρονται εκπροσωπεί το κόμμα τούτο και καταλαβαίνει ότι εμείς προσπαθούμε να μοιράσουμε όσο πιο δίκαια γίνεται τα βάρη, να ελαφρύνουμε τους πολλούς μέσα σε ένα περιβάλλον λιτότητας που μας επιβλήθηκε και προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Είναι αλήθεια ότι ένα κομμάτι του κόσμου μας είναι «παγωμένο», λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας. Με την επιστροφή όμως στην ανάπτυξη, και ιδίως όταν θα γίνει φανερό ότι θα είναι μια ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους, θεωρώ ότι τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα θα ανατραπούν.

Share.